Vratite se na mobilnu verziju sajta
Disleksija Disleksija - ove logopedske ordinacije rade postavljanje dijagnoze i lecenje disleksije. Saznajte sve o disleksiji i kakva su iskustva dece i roditelja, kao i cene i akcije za postavljanje dijagnoze i lecenje disleksije. www.navidiku.rs DisleksijaDISLEKSIJA Beograd, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Novi Beograd, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Čukarica, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Palilula, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Rakovica, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Stari grad, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Voždovac, lecenje disleksije cena DISLEKSIJA Zvezdara, lecenje disleksije cena

Disleksija

Disleksija bi u najprostijem prevodu na običan jezik značila – problem sa čitanjem. Postoji više vrsta ovih poremećaja, kao i njihovih stepena izraženosti, a terapija se sprovodi u saradnji sa psihologom i logopedom.
 

Šta je disleksija?

Drugačije rečeno, disleksija je poremećaj prilikom učenja čitanja, što se manifestuje premeštanjem redosleda slova u reči, izostavljanjem ili dodavanjem slova. Kada treba da pročita neku reč, dete koje pati od ovog poremećaja, najpre zastane, ponavlja prvo slovo više puta, „secka“ višesložne reči na slogove, ne poštuje znakove interpunkcije i odvojeno čita reč po reč. 
Takođe, problem je i u tome što dete prilikom čitanja nepravilno diše, a kada završi sa čitanjem, ne zna šta je pročitalo.

Šta je disgrafija?

Gde je čitanje, tu je i pisanje, pa ćemo pomenuti poremećaj kod dece koji se naziva disgrafija. Ovo je poremećaj u savladavanju veštine pisanja prema pravopisnim pravilima, pri kojem dete ne pravi razmake između slova, meša ih, okreće na drugu stranu... Takođe, disgrafiju možemo primetiti i po tome što dete ima neuredan rukopis i loše postavlja slova u prostoru stranice.
Kada bismo na drugi način definisali disleksiju i disgrafiju, rekli bismo da je kod dece sa tim problemom nivo čitanja i pisanja niži od očekivanog s obzirom na detetov uzrast i inteligenciju.

Dijagnostikovanje disleksije

Da bi se dobila dijagnoza disleksije, potrebna je saradnja više lekara, počevši od neurologa, otorinolaringologa, dakle potreban je pregled sluha ali i procena intelektualnih sposobnosti; pažnja se obraća na orijentaciju, koordinaciju, grafomotoričke veštine, kao i sposobnosti auditivne i vizuelne percepcije. 
 
 
Disleksiju ćemo primetiti u najranijem detinjstvu, ali najčešće ipak kada dete krene u školu. Kada je dete sasvim malo, a pati od ovog poremećaja, ono će kasniti sa govorom, imati siromašan rečnik, sklapati agramatične rečenice (na primer, plavi nebo, pet dece i sl.) ponekad dete neće moći da se seti neke reči, ima lošu orijentaciju i motoriku, kao i nezainteresovanost za crtanje, slova i brojeve...

Terapije disleksije

Ako je vašem detetu postavljena dijagnoza disleksije, terapija će podrazumevati redovne posete logopedu i psihologu, čiji je cilj da se poboljšaju veštine, unapredi grafomotorika, razumevanje teksta, te da se umanji ili otkloni otpor prema čitanju. 
Bitno je naglasiti da roditelji imaju važnu ulogu kod lečenja disleksije, u smislu da što se pre ovaj poremećaj otkrije, to su veće šanse da se on brže i lakše savlada. Dete ne možete lečiti sami, potrebna je stručna pomoć, ali je podrška roditelja i bliskih osoba veoma važna. 
Kada dođete kod logopeda, na osnovu simptoma koje dete ima, kao i obavljenih pregleda, odrediće se individualni plan za svako dete. Terapija je kompleksna i uključivaće različite vežbe govora, razlikovanja, pamćenja, analize i sinteze glasova, vizuelnog pamćenja i razlikovanja slova.

Disleksija – dijagnoza i lečenje – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa - 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 
Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Disleksija
Napišite komentar:
Jelena Stanarevic

Ponedeljak, 19.11.2018. 04:37

Po pitanju disleksije, ubedljivo je najbolje resnje da posetite lekarsku ordinaciju Logopedini u ciji kvlaitet mozete i sami da se uverite.

Todor Markovic

Utorak, 09.05.2017. 07:09

Koliko samo mogu da vidim, nije ona ni malo naivna. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

Lea Stankovic

Ponedeljak, 24.04.2017. 12:33

Mora da ona moze u svakom slucaju da se debelo plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

Janko Zivanovic

Utorak, 11.04.2017. 11:54

Po pravilu, kada vec o njoj pricamo kvalitet je sigurno nesto sto vam pre ili kasnije nce ginuti. Sve drugo je onda samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

Simona Vucinic

Ponedeljak, 27.03.2017. 12:37

Sva sreca pa sa njom do sada nisam imao nekih vecih problema.

Petar Jankovic

Petak, 10.03.2017. 10:53

U svakom slucaju ona treba da se debelo plati. Drugacije ipak to ne moze da se uradi.

Marta Dencevic

Utorak, 07.03.2017. 06:59

U svakom slucaju ona treba da se debelo plati. Sve drugo je manje vazno.

Ivan Stojanovic

Utorak, 21.02.2017. 08:00

Sto se nje tice, ovde je veoma bitno da se na vreme odlucite za kvalitetnog logopeda koji vam po ovom pitanju sigurno pre ili kasnije moze pomoci.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 02.02.2017. 02:24

Koliko mi se samo cini, licno mislim da je po ovom pitanju veoma bitno da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

Marko Petrovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 01:15

Nije ovo neka prevelika vrsta poremecaja. ON bi trebala u svakom slucaju da moze lako da se resi.

Nikolina Pantelic

Četvrtak, 05.01.2017. 01:16

Moje licno misljenje je da po ovom pitanju samo treba da se odlucite za kvalitet.

Dusan Markovic

Četvrtak, 15.12.2016. 12:19

Po ovom pitanju samo treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem i vise nista po tom pitanju zaista ne treba da brinete.

Jana Stankovic

Utorak, 29.11.2016. 01:59

Po pitanju disleksije, samo treba da posetite ordinaciju Logoucinioca i ukoliko to tada budete uradili sigurna sam da se necete pokajati.

Biljana Brankovic

Ponedeljak, 14.11.2016. 07:52

Po pitanju disleksije, ubedljivo je najbolje resnje da posetite lekarsku ordinaciju Logopedini u ciji kvlaitet mozete i sami da se uverite.