Vratite se na mobilnu verziju sajta
Diskalkulija Diskalkulija - ove logopedske ordinacije rade postavljanje dijagnoze i lecenje diskalkulija. Saznajte sve o diskalkuliji i kakva su iskustva dece i roditelja, kao i cene i akcije za postavljanje dijagnoze i lecenje diskalkulije. www.navidiku.rs DiskalkulijaDISKALKULIJA Beograd, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Novi Beograd, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Čukarica, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Palilula, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Rakovica, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Stari grad, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Voždovac, terapija diskalkulije cena DISKALKULIJA Zemun, terapija diskalkulije cena

Diskalkulija

Matematika u školi, za mnoge od nas je bila pravi bauk. Međutim, to ipak nije bio nikakav problem ako se uporedi sa decom koja imaju diskalkuliju, ili poremećaj učenja matematike. U usvajanju procesa i načinu rešavanja matematičkih zadataka, ova deca zaostaju za svojim vršnjacima godinu ili dve, ali su pri tome sasvim normalne inteligencije.
 

Diskalkulija – šta je to?

Potrebno je istaći da ako dete ima IQ (intelektualni koeficijent) ispod proseka, i pri tome teško rešava matematičke zadatke, onda nije reč o diskalkuliji. Teškoće koje se javljaju kod dece a tiču se matematike, mogu biti lake, umerene ili teške. U tom smislu postoji delimična ili potpuna matematička nesposobnost – nazvali bismo ih diskalkulija ili akalkulija.
U čemu je razlika? Kod diskalkulije dete napreduje u usvajanju matematike, ali mnogo sporije od svojih vršnjaka i neprimereno svom mentalnom uzrastu. Sa druge strane, akalkulija je potpuna nesposobnost usvajanja gradiva iz matematike. 

Kako prepoznati diskalkuliju?

Postoji dosta dece kojoj matematika zadaje glavobolje, ali uz više truda i vežbanja, oni postižu dobre rezultate. Kod dece sa diskalkulijom javljaju se neuobičajene, specifične greške. 

Obično se simptomi diskalkulije prepoznaju tek kada dete krene u školu, ali je to moguće i ranije, međutim, to može učiniti samo stručno lice, odnosno logoped. Kada je dete već krenulo u školu, postaje vidljivo njegovo nesnalaženje u usvajanju pojma broja i količine, procenjivanja, računanja, postoje poteškoće kod nizova, određivanja pozicije broja, kao i kod razvoja matematičkog jezika. Znaci diskalkulije kasnije postaju još jasniji kada se sa gradivom dođe do tablice množenja, razlomaka, kao i kod osnovnih računskih operacija.

Dijagnoza diskalkulije

Važno je napomenuti da dijagnozu diskalkulije mogu postaviti samo logopedi i to uz pomoć nalaza psihologa. Diskalkulija je zapravo neurološki poremećaj, koji ili može biti nasledan ili može biti uzrokovan poremećajem neuroloških procesa. 
 
Interesantna je činjenica da se diskalkulija može javiti udružena sa disleksijom (teškoće pri učenju čitanja), disgrafijom (teškoće u učenju pisanja), ali se može pojaviti i samostalno.

Kako se leči diskalkulija?

Naravno, postavlja se pitanje kako pomoći detetu koje ima ovaj problem? Lekari će se složiti sa konstatacijom da se diskalkulija ne može u potpunosti izlečiti, ali se uz pomoć kvalitetne terapije, koja traje u proseku dve godine, može postići značajan napredak. 
Roditelji, kao i stručna pomoć logopeda, jako su važni, jer što se diskalkulija ranije otkrije, šanse da se ona donekle uspešno sanira su veće. Zbog toga je terapija potrebna što ranije, a ne tek kada dete već krene u prvi razred. 
Logoped će pri proceni detetovih sposobnosti otkriti koje su veštine narušene i radiće se na njima da bi se poteškoće smanjile.
Od slučaja do slučaja, zavise i individualne terapije, na primer, jedno dete može imati nekoliko oblika diskalkulije, ili može imati samo jedan. Naravno, što više oblika postoji, složeniji je proces dijagnostikovanja, kao i same terapije.

Diskalkulija – dijagnoza i lečenje – cena:

Pregled logopeda se naplaćuje između 2000 i 2500 dinara, dok tretmani koštaju od 1100 do 1600 dinara za 45 minuta trajanja, ili 500 dinara u proseku, kada se radi u grupi. 
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod našeg teksta.

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Diskalkulija
Napišite komentar:
Matija Lukic

Ponedeljak, 19.11.2018. 01:24

Filip Milutinovic

Utorak, 09.05.2017. 07:03

Kako god da okrenete, nije veoma vazno da znate koliko je samo bitno da potrazite nesto sto pre svega ima dovoljno dobre cene.

Lea Stankovic

Ponedeljak, 24.04.2017. 12:25

Sva sreca pa ne poznajem ljude koji oko mene imaju takav jedan problem.

Mihajlo Nastasovic

Utorak, 11.04.2017. 11:47

Koliko mi se samo cini, mora ona da se dobro plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

Simona Vucinic

Ponedeljak, 27.03.2017. 12:22

Sto se tice diskalulije, sigurno se ni pre a ni kasnije necete pokajati po pitanju kvaliteta.

Todor Markovic

Petak, 10.03.2017. 10:48

U svakom slucaju, kako god da okrenete ona nije bas nesot narocito jeftina za lecenje.

Marta Dencevic

Utorak, 07.03.2017. 06:54

Kako god da okrnete, ona u svakom slucaju treba da se debelo plati.

Janko Zivanovic

Utorak, 21.02.2017. 07:48

Ovo je posbna vrsta poremecaja. Ukoliko se za njega odlcuite, sigurno se pre ili kansije necete pokajati.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 02.02.2017. 02:18

Koliko mi se samo cini, po pitanju ove bolesti je veoma vazno da se odlcuite za kvalitet.

Petar Jankovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 01:09

Mnogi ljudi su u danasnje vreme posebno osetljivi na diskalkuliju, sto u svakom slucaju ne treba nista posebno da vas cudi.

Nikolina Pantelic

Četvrtak, 05.01.2017. 01:10

Ona je jedan veoma velik problem i zbog toga sigurno sa njim ne treba da se igrate.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 15.12.2016. 12:11

Po ovom pitanju samo trebad a se opredelite za kvalitet i nista vise oko toga ne treba da se brinete.

Jana Stankovic

Utorak, 29.11.2016. 01:50

Po pitanju diskalkulije, slobodno treba da posetite ordinaciju Logomedica u koju zaisat mozete da imate puno poverenje. Bas iz tog razloga treba da se posavetujete sa nekim strucnim licem. takva lica definitivno rade bas u toj ordinaciji.

Biljana Brankovic

Ponedeljak, 14.11.2016. 07:44

Diskalkulija je ipak nesto u sta sam sigurna da popirlicno uspesno moze da se pravazidje. Pri tome, najbolje je onda u tom pogledu da posetite lekarsku ordinaciju Expressiva i da se bas tamo licno uverite u kvalitet.

Marko Petrovic

Petak, 23.09.2016. 08:06

Upravo u tome i jeste problem, sto se zahteva veliko vreme koje je potrebno da se posveti njegovom resavanju. Zbog toga, po tom pitanju treba da se posavetujete iskljucivo sa nekim strucnim i profesionalnim licem.

Dusan Markovic

Utorak, 23.08.2016. 07:22

Ovaj problem svaki logoped moze da vam uspesno resi. Medjutim, ono sto je problem je sto to ipak zahteva dosta vremena na resavanju ovog problema.

Jovana Milinkovic

Utorak, 19.07.2016. 12:34

Diskalkulija se cesto moze difinisati kao jedan od funkcionalnih poremecaja koji detetu otezava normalno i kontinuirano ucenje matematike.