Disgrafija je poremećaj rukopisa, odnosno, otežano pisanje. Može da se pojavi bez obzira na to koliko je dete intelektualno razvijeno ili koliko ima dobru sposobnost čitanja.

disgrafija

 

U našem daljem tekstu saznajte razne korisne i zanimljive informacije o ovoj temi, naročito ako sumnjate da vaše dete možda ima neke simptome ovog poremećaja.

Šta je disgrafija?

Disgrafija se ne javlja samo kod dece, i osobe koje je imaju, obično mogu pisati u nekoj određenoj meri, međutim, kod njih možemo susresti poremećaj i drugih finih motornih veština. To može biti kucanje na tastaturi, vezivanje pertli, brijanje i sl.

Dijagnostikovanje disgrafije

Dakle, kako da prepoznamo znake disgrafije i da se obratimo stručnim licima? Disgrafija može da bude nasledna, a primetićemo je kada dete počne da uči pisanje, i tada će početi prve poteškoće – one se ogledaju u nejednakom razmaku između slova i njihovoj veličini, ili jednostavno dete bez obzira na uputstva, zapisuje pogrešne reči.

Osim ovoga, spomenućemo i stečenu disgrafiju, koja se javlja kod odraslih ljudi, koji su pretrpeli šlog, na primer, ili kod drugih neuroloških bolesti. Ugroženi su i ljudi koji pate od Turetovog sindroma, kod dece koja boluju od autizma, Aspergerovog sindroma, kao i kod mališana sa nedostatkom pažnje...

Dijagnozu disgrafije će postaviti lekar putem anamneze, kao i pregledom deteta. To bi značilo da se daju obični znaci, što bi značilo da dete treba to da prepiše ili da zapiše šta čuje, da napiše jednostavne tekstove ili slova.

Ovu dijagnozu će obično dobiti mališani koji se nalaze u početnim razredima osnovne škole, odnosno onda kada počinju da pišu. Roditelji jednostavnim pregledom sveski svog deteta mogu da primete da postoji određeni problem, koji obično prati to da se dete povlači u sebe, zato što pogrešno misli da je lošije od svojih vršnjaka i jer se često učitelji žale na sporiji napredak.

disgrafija lečenje

 

Kod odraslih osoba, ako se primeti disgrafija, tada bi trebalo obaviti neurološka ispitivanja, jer se sumnja na poremećaje po tipu šloga.

Terapija disgrafije

Ako ste uradili sva potrebna ispitivanja i ispostavilo se da vaše dete pati od ovog poremećaja, tada je važno da znate kako se disgrafija leči. U našoj zemlji, gde ne postoji mogućnost da se obavljaju dvonastavni časovi (jedan nastavnik radi sa decom koja napreduju normalno, a drugi se posvećuje svakom detetu individualno), važno je da se roditelj uključi u rešavanje problema.

To bi značilo da roditelji pomažu u razvijanju veština pisanja, što sve za posledicu ima poboljšavanje socijalizacije mališana i izbegavanje stresa zbog lošijih rezultata u školi, u odnosu na njegove vršnjake.

Program koji sprovode stručna lica podrazumeva vežbe pamćenja, razlikovanja, kao i analize glasova, zapisivanje glasova, grubu i finu artikulaciju glasova, zatim diktat, slobodan sastav, prepis, pisanje rečenica, kao i pisanje štampanih velikih i malih slova azbuke u svesci sa kvadratima.

Cena dijagnoze i lečenja disgrafije:

Za prvi pregled potrebno je izdvojiti u proseku oko 4000 dinara, dok za kontrolne preglede, cena je oko 2500 dinara.

Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

 

*Za sve precizne informacije, savetujemo da kontakirate ordinacije koje su oglašene na ovoj stranici.

 

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Disgrafija
Pitaj firme

Prvi pregled logopeda

Akcija -% 900 Din.
Prvi pregled logopeda - 900 din! Logopedski centar Moj Logoped!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

19.11.2018
Jovana Stefanovic

Disgrafija se ne javlja samo kod dece, i osobe koje je imaju, obično mogu pisati u nekoj određenoj meri, međutim, kod njih možemo susresti poremećaj i drugih finih motornih veština. To može biti kucanje na tastaturi, vezivanje pertli, brijanje i sl.