Uklanjanje ksantelazmi sa kapaka i podočnjaka

0

Uklanjanje ksantelazmi sa kapaka i podočnjaka

Ksantelazme su vrsta benignih promena na koži koje se javljaju oko očiju. U najvećem broju slučajeva se javljaju u unutrašnjim uglovima očiju, ali se isto tako mogu javiti na podočnjacima. Ksantelazme izgledaju kao pločice žućkaste boje koje mogu biti u ravni sa kožom ili blago ispupčene. Njihov nastanak je povezam sa nivoom lipida u krvi. Donekle se mogu okarakterisati kao masne naslage na koži.


Dugo se tvrdilo da nastanak ksantelazmi ima dirketnu povezanost sa nivoom holesterola, ali se ispostavilo da ta uzročno - posledična veza nije bila razlog nastanka ksantelazmi kod određenih pacijenata.


Ksantelazme nastaju i kod osoba koje nemaju problema sa nivoom holestrola i radom metabolizma. Veliku ulogu u njihovom nastanku mogu imati genetski faktori.

U uklanjanju ksantelazmi, obzirom da nastaju u predelu očiju, se koriste radio talasi. Osetljivost kože u tom delu uslovljava korišćenje ove tehnike. Pre uklanjanja doktor specijalista pažljivo pregleda promenu i planira stategiju kojom će ukloniti ksantelazme. Ono što je karakteristika ovog zahvata, jeste da je bezbolan i brz. Nekada je dovoljan jedan tretman kako bi se problem otklonio. Ukoliko su ksantelazme poveće možda bi tretman trebalo ponoviti.

Ksantelazme možete bezbedno lako i bezbolno ukloniti u okviru dermatovenerološke ordinacije Beoderma.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 017508
Website: www.beoderma.com