Uklanjanje cisti sa lica

0

Uklanjanje cisti sa lica

Ciste na koži, odnosno ateromi, nastaju kao posledica zapušenja kanala lojnih žlezda. Najčešće mesto na kom se javljaju je na kosmatom delu glave, leđima i u predelu genitalija. Iako nije njihovo primarno stanište, ateromi se mogu javiti i na licu. Obično izgledaju kao beličasti čvorići ili izrasline na i ispod kože.


Ateromi na licu se uklanjaju uz pomoć radiotalasa. U odnosu na njihovu veličinu primenjuju se različite hirurške tehnike. Ukoliko cista ne premašuje veličinu od 7-8 mm, moguće ju je ukloniti radiotalasima. Radiotalasno uklanjanje je bezbolno, jer se pre sprovođenja zahvata u predelu ateroma maže anestetska krema. Sasvim je dovoljna jedna intervencija, koja traje svega 20 do 40 sekundi. Nakon zahvata ostaje neprimetan ožiljak.


Ukoliko je veličina ateroma znatno veća, njegovom uklanjanju se mora pristupiti drugačijom metodom. U tom slučaju se sprovodi hirurška ekscizija, koja otklanja cistu, njenu kapsulu i okolno tkivo. Ovakva vrsta ateroma se najčešće pojavljuje u predelu leđa.
Pojava ateroma se ne može sprečiti jer ne postoji dokazan metod prevencije. Jedini savet koji može pomoći u njihovoj prevenciji jeste izbegavanje korišćenja kozmetičkih preparata koji sadrže ulje. Tako se smanjuje mogućnost začepeljnja kanala lojnih žlezda.

Poverite zdravlje i izgled svoje kože jednom od najboljih dermatoloških timova na ovim prostorima. Zakažite pregled u okviru dermatovenerološke ordinacije Beoderma.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 017482
Website: www.beoderma.com