Planocelularni karcinom

0

Šta je planocelularni karcinom?

Planocelularni karcinom (sinonimi: epithelioma spinocellulare, carcinomaspinocellulare, carcinoma skvamocellulare), je maligni tumor kože koji se može javiti i na sluzokoži. Ima tendenciju da daje metastaze. Njegovaučestalost je manja od učestalosti bazocelularnog karcinoma.Javlja se pretežno kod osoba svetle puti, starijih od 50 godina, češće kod muškaraca.

Zašto nastaje?

Planocelularni karcinom kože može nastati na bazi prekancerozne lezije (solarne keratoze, leukoplakije), na starom ožiljku ili ivici venske ulceracije, ali i “de novo” (na prethodno neizmenjenoj koži).

Smatra se da planocelularni karcinom kože nastaje kao rezultat kumulativnog dejstva različitih kancerogenih noksi koje dovode do oštećenja DNK molekula kože. Od mogućih faktora ističu se: ultravioletni zraci (naročito UVB), infracrveni zraci, X zraci, katrani, mineralna ulja, pušenje (za karcinom usana i jezika).

Kako se manifestuje?

Predilekciona mesta za planocelularni karcinom su fotoeksponirane regije (delovi kože izloženi suncu): lice, donja usna, ušne školjke, dorsum šake, podlaktice, ali se ovaj tumor može javiti i na jeziku, anusu, genitalijama.

Planocelularni karcinom se manifestuje u vidu čvora čvrste konzistencije koji brzo raste. U sredini čvora formira se ulceracija (rana) sa okolnom izdignutom ivicom. Može da metastazira u unutrašnje organe limfogenim i hematogenim putem.

Faktori rizika za nastanak planocelularnog carcinoma su:

  • Hronično izlaganje Suncu i solarijumu
  • Terapija radijacijom (u lečenju psorijaze, ili drugih kožnih oboljenja)
  • Svetla koža
  • Istorija bolesti u porodici (postojanje karcinoma kod srodnika)
  •  Imunosupresivni lekovi (ljudi koji koriste imunosupresivne lekove, posebno nakon

transplantacije organa, mogu biti skloni razvijanju tumora)

Kako se dijagnostikuje planocelularni karcinom?

Dijagnoza planocelularnog karcinoma se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, dermoskopskog pregleda i histopatološkog nalaza.

Dopunske analize u vidu rendgenskog snimanja, skenera i nuklearne magnetne resonance su neophodne, ukoliko se sumnja na postojanje udaljenih metastaza.

Kako se leči planocelularni karcinom?

U lečenju planocelularnog karcinoma primenjuje se hirurška ekscizija, Mohs mikrografska metoda, radioterapija, hemoterapija (ako postoje metastaze).

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 015975
Website: www.beoderma.com