Moluska

0

Moluska

Moluska je vrsta benignih izraštaja na koži, koja nastaje kao posledica postojanja virusa u telu. Ovo je vrsta oboljenja od koje najčešće oboljevaju deca. Manifestuje se u vidu papula, bubuljičastih izraštaja koja se mogu javiti pojedinačno i grupno. Period njihovog razvitka je između 14 dana i 6 meseci od momenta izloženosti virusu. Prenosi se direktnim kontaktom. Takođe se mogu javiti i kod odraslih, s tim što se u tom slučaju prenose polnim putem.


Jedna od osnovnih karateristika ove vrste kožnog oboljenja je ta što postoji mogućnost njenog spontanog povlačenja. Jedini problem je u tome što to povlačenje nastaje tek nakon par meseci. U tom periodu čekanja može doći do obimnog umnožavanja broja papula. Najbolji način za rešavanje ovog problema je njihovo odstranjivanje. Moluske se moraju tretirati od trenutka kada se pojave, jer mogu ozbiljno ugroziti estetiku naše kože. Tehnika kojom se ovaj vid kožnog oboljenja najbolje uklanja je krioterapija tečnim azotom. Ovom tehnikom postiže se otklanjanje koje ne uzrokuje nastanak ožiljka.


Kod dece se moluske najčešće javljaju na licu i stomaku. Kod odraslih je stvar malo drugačija – nastanjuju se na ekstremitetima i genitalijama.


Zakažite pregled u okviru dermatovenerološke ordinacije Beoderma. Naš tim specijalista će vaš problem rešiti brzo i efikasno.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 017630
Website: www.beoderma.com