Ksantelazme

0

Ksantelazme

Ksantelazme su žućkaste naslage koje nastaju na koži. Njihovo mesto pojave je u unutrašnjim uglovima očnih kapaka. One su benigna promena kože koja nastaje kao posledica nakupljanja lipida i penušavih ćelija. Obično predstavljaju ozbiljan estetski problem, što je i osnovni razlog njihovog uklanjanja.


Pojava ksantelazmi može imati veze sa pojačanim nivoom holesterola, lipida u krvi. Takođe, uzročnik njihovog nastanka može biti genetski ili mogu biti pokazatelj nekog ozbiljnijeg problema kojeg sam pacijent nije ni svestan. U prilog tome, ksantelazme mogu nastati kao posledica hiperlipidemije. Upravo iz navedenih razloga se pacijentima, koji imaju ove vrste promena na koži, preporučuje da urade detaljnije analize. Reč je o biohemijskoj analizi lipida u krvi.


Kod uklanjanja ksantelazme koriste se radiotalasi koji su u potpunosti bezbedni po pacijenta, obzirom da se radi o uklanjanju promene oko očiju. Kada je u pitanju broj tretmana, obično je dovoljan samo jedan tretman kako bi se problem odstranio. U retkim situacija je potrebno tretman ponoviti. Tada se radi o ksantelazmama koje su duboko ukorenjene i zahtevaju ponavljanje terapije.


Ksantelazme možete brzo, lako i bezbedno ukloniti u okviru dermatovenerološke ordinacije Beoderma. Naš stručni tim lekara će vam pomoći u suočavanju sa bilo kojom vrstom promena na koži.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 017507
Website: www.beoderma.com