Kondilomi genitalna regija vulva penis

0

Kondilomi genitalna regija vulva penis

Genitalne bradavice su i kod muškaraca i kod žena najčešća vrsta polno prenosivih bolesti. U najvećem broju slučajeva se prenose nezaštićenim seksom usled direktnog kontakta sa zaraženom osobom.

Najnovija istraživanja pokazuju da je 50 miliona svetske populacije nosilac HPV virusa. Prvi znaci zaraženosti virusom se mogu javiti već nakon tri meseca od kontakta sa obolelom osobom. Simptomi infekcije direktno zavise od imunog sistema zaražene osobe, pa tako oboleli može provesti nekad i godine bez pojave kondiloma kao direktnih znakova postojanja HPV virusa u telu.

Prvi simptomi kondiloma kod muškaraca se javljaju kao izrasline u vidu bradavica, osipa oko korena penisa, na kožici, kao i predelu oko analnog otvora. Takođe mogu se ispoljiti i kao ružičaste, crvenkaste tačnice u okviru navedenih delova organa.

Kod žena se ispoljavaju kao sitne bradavice koje izazivaju svrab, pojačan sekret, iscedak, bol tokom seksualnog odnosa, i vaginalno krvarenja. Nastaju u predelu vulve.


Postoje različiti tipovi HPV virusa koji se razlikuju po stepenu rizičnosti. Postojanje visoko rizičnog HPV virusa direktno upućuje na stalne kontrole i praćenje daljeg razvoja. Maligni potencijal je kod takvih tipova HPV–a dosta izražen i može dovesti do nastanka cervikalnog ili analnog karcinoma.


Uklonite kondilome u okviru dermatovenerološke ordinacije Beoderma. Naš stručni tim lekara primenjuje različite tehnike prilikom uklanjanja, koje podrazumevaju kriohirurgiju, elektrohirurgiju, laser, hiruršku eksciziju i druge.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 018177
Website: www.beoderma.com