Dermatitis

0

Dermatitis

Dermatitis, ili drugim rečima ekcem, je zapaljensko stanje kože. Predstavlja vrstu oboljenja kojoj se ne može tačno utvrditi uzrok. Faktori nastanka dermatitisa mogu biti različiti. Sagledano sa nivoa svetske populacije, čak 10% stanovništva pati od ove vrste kožnog oboljenja. Razlozi javljanja dermatitisa mogu imati genetsku pozadinu, mogu biti u vezi sa nivoom zagađenosti sredine, alergenima, stresom, ishranom, znojenjem itd. Koža koja je podložna nastanku dermatitisa je suva, podložna iritaciji uz prisustvo svraba. Češanjem se već iziritirana koža dodatno oštećuje i nadražuje što direktno vodi ka uvećanju problema.


Lečenje ovog kožnog oboljenja nije jednostavno. Može trajati dugo i karakteriše je recidivnost – mogućnost ponovnog nastanka. Postoje dve vrste terapije koje se primenjuju prilikom tretiranja dermatitisa. Prva je lokalna terapija koja se svodi na korišćenje kortikosteroidnih masti i krema. U okviru druge, sistemske terapije se koriste antihistaminici. Pre nego što se terapija prepiše, doktor specijalista mora pacijentu ukazati pažnju na sve potencijalno provocirajuće faktore – vunenu odeću, korišćenje nekvalitetnih kupki, sapun, izbegavanje određenih namirnica.

Ukoliko patite od nastanka i širenja ekcema, zakažite pregled kod jednog od najboljih dermatoloških timova na našim prostorima. Lekari dermatovenerološke ordinacije Beoderma će vam pomoći u borbi sa dermatitisom.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 018162
Website: www.beoderma.com