Biopsija kože

0

Biopsija kože

Čovek se može susresti sa različitim vrstama promena na koži. Neke od njih mogu biti bezazlene i lako rešive, čija se dijagnoza može postaviti na osnovu običnog dermatoskopskog pregleda. Međutim, priroda nekih drugih promena na koži zahteva daleko detaljniju i precizniju postavku dijagnoze. Takva vrsta dijagnoze se može postaviti samo uzimanjem uzorka kože pacijenta.

Neke promene se moraju delikatnije tretirati. Uzimanjem uzorka kože i biopsijom se preciznije određuje priroda promene. Na taj način se lakše utvrđuje i vrsta terapije koju je potrebno primeniti.

Biopsija kožeje zahvat, koji pod uticajem lokalne anestezije obavlja dermatolog.Uzima se mali sloj obolele kože uz pomoć skalpela ili specijalnog instrumenta koji se zove „punch“. Nakon toga, uzorak kože se šalje na dalja ispitivanja: dermopatologiju, histopatologiju.

Ova vrsta ispitivanja, dermatologu omogućava precizniji uvid u vrstu oboljenja sa kojom se pacijent suočava. Obavljanjem histopatologije lekar specijalista je u mogućnosti da daleko preciznije odredi terapiju koja je adekvatna za tu vrstu promene na koži. Biopsija kože se najčešće obavlja kod pacijenata koji se suočavaju sa nekom vrstom malignih promena na koži.
Na koži ostaje veomamali ožiljak koji se korišćenjem određenih masti i gelova može učiniti manje vidljivim.

U okviru dermatovenerološke ordinacije Beoderma možete zakazati biopsiju kože. Naš stručni tim ima veliko iskustvo i znanje u utvrđivanju i tretiranju bilo koje vrste promene na koži.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 018170
Website: www.beoderma.com