Akne

0

Akne

Akne su zapaljensko stanje kože. Ovo je najrasprostranjeniji tip oboljenja kože, tipičan za ljude koji žive u industrijski razvijenim zemljama. Ono što je tipično za ovu vrstu oboljenja jeste da ona nastaje u pubertetu. Izrazito visok procenat mladih osoba doživi pojavu akni, čak 80-90%, dok 20-30% obolelih mora da potraži stručnu pomoć zbog ozbiljnosti problema. Koža koja je masna je idealna podloga za nastanak akni. Ono što pored toga može dovesti do njihovog nastanka su emocionalni okidači, odnosno emocionalni stres. U težim slučajevima oboljenja od akni, koža je crvena, tako reći „upaljena“, koju prati pojava papula i pustula. Ono što predstavlja najlošiju stranu akni je ta što su uporne, mogu vam na duže vreme stvarati problem, a najlošija njihova osobina je ta što u neretkom broju slučajeva ostavljaju ožiljke.

Postoje četiri faktora koja dovode do nastanka akni :

  • Seboreja – prekomerno lučenje masne supstance – sebuma, čija je osnovna uloga podmazivanje kože
  • Hiperkeratoza – neredovno skidanje mrtvih ćelija kože može dovesti do zadebljanja spoljnog sloja koje zadržava lučenje sebuma
  • Bakterijska kolonizacija – bakterije koje su sastavni deo kože napadaju začepljene folikule
  • Zapaljenje – čija se posledica javlja u vidu upaljene kože

Mnogim istraživanjima se došlo do zaključka da zapravo najveću ulogu u nastanku akni igaju hormoni. Upravo zbog toga su akne tipične za period života kada dolazi do hormonskog disbalansa – puberteta.
Takođe, smatra se da su jednako važan faktor za nastanak akni pojedini lekovi ali i da genetika nije ništa manje kriva za njihov nastanak.

Posetite tim specijalista dermatovenerološke ordinacije Beoderma i pobedite u borbi protiv akni. Njihova stručnost i iskustvo će vam uliti veru da se vaš problem može rešiti.

Kategorija: Dermatoloske ordinacije Beograd
Podkategorija: Dermatologija Beograd
Objavljeno: 05.10.2020.
Ažurirano: 18.07.2020.
# ID Oglasa: 017451
Website: www.beoderma.com