Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Delovi za auto klime
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Punjenje klime freonom

Akcija -38% 1999 Din.
Punjenje klime freonom - 1.999 din! Auto klime elektronika Bebe!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Delovi za auto klime

Auto klime su postale neizostavni deo svakog vozila, jer one vožnju čine prijatnijom i  opuštenijom. Naravno, da bi klima radila dobro u vašem automobilu i prijatno vas hladila, ona je sačinjena od mnoštva delova.

 

Auto klime – delovi

Spomenimo najpre kompresor. Postoje različiti modeli i tipovi kompresora, koji se ugrađuju u klima sisteme vozila. Rešenje rada kompresora može biti sa savijenim krilima (scroll), klipovima, ljuljajućom pločom, promenljivim kapacitetom ili sa krilcima. Uloga ovih kompresora jeste da komprimuju rashladni fluid, odnosno freon, i da ga pumpaju dalje kroz instalaciju klima sistema.

Kompresori se ugrađuju direktno u blok motora, ili uz pomoć nosača na sam blok. Njih pokreće motor vozila preko kaiševa. 

Tu je i kompresorska spojnica. Njena uloga je spajanje rotora remenice i osovine kompresora, kada se magnetni kalem aktivira. 

Hladnjak klime ili kondenzator, ima ulogu u razmeni toplotne energije. On omogućava da toplota preko vrućeg rashladnog fluida pređe na hladniji spoljašnji vazduh. Rashladni fluid je para pod visokim pritiskom kada ulazi u kondenzator. Kako se toplota predaje na spoljašnji vazduh, rashladni fluid se kondenzira i hladi, i prelazi u tečno stanje. Električni ventilator se nalazi ispred kondenzatora, a sve u cilju da bi se postigla što efikasnija kondenzacija. 

Kondenzator se može pokvariti zbog udara kamenčića, raznih insekata, sudara i slično.

Kada su velike saobraćajne gužve, do izražaja dolaze ventilatori kondenzatora, jer oni tada pružaju jedini vid cirkulacije vazduha kroz kondenzator pa se na taj način ne ugrožava rad klima sistema u vašem vozilu.

Delovi za auto klime – iskustva

U klima sistemu se koriste creva, koja imaju najlonski sloj sa unutrašnje strane, čime se smanjuje curenje koje bi se pojavilo zbog poroznosti gumenih creva.

Priključci za punjenje se postavljaju na kondenzator, creva ili filter sušač. Kada govorimo o pogonskim kaiševima, reći ćemo da postoje dva tipa a to su klinasti i višekanalni V kaiševi. Ventilatori isparivača cirkulišu vazduh u kabini vozila kroz isparivač, pa se na taj način sprečava da se zamagle prozori. 

 

 

Tu je i prekidač pritiska, a njegova uloga je da se izbegnu neadekvatni uslovi rada klima sistema. Prekidač isključuje klima sistem ukoliko se primeti suviše nizak pritisak, a kada pritisak u sistemu pređe 15 bara, uključuje se ventilator kondenzatora. Kada je pritisak suviše visok, isključuje se klima sistem automobila. Ekspanzioni ventili se nalaze na samom ulazu u isparivač, i pri tome omogućavaju adekvatnu ekspanziju ili raspršivanje rashladnog fluida. Najčešći kvarovi ovog dela sistema auto klima su mehanička nečistoća i vlaga.

Sušač ili akumulator, ili stručno rečeno filter sušači. Njihova uloga je otklanjanje tvrdih čestica iz sistema i apsorbovanje vlage iz rashladnog fluida.  

Spomenimo na kraju još i isparivače. Oni služe da izvuku toplotu i da odvlaže vazduh iz unutrašnjosti vašeg automobila. Kao najbolja prevencija protiv raznih kvarova na isparivaču, preporučuje se redovno odžavanje i dezinfekcija.

Delovi za auto klime – cena:

Za uslugu servisiranja auto klime trebalo bi u proseku izdvojiti 1500 dinara za freon 1 kg, preko 2800 za čišćenje, odnosno dezinfekciju ventilacije, sve do 3000 dinara za servis, čišćenje i punjenje auto klime vašeg vozila.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate servise ispod našeg teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Miodrag Kostic
Ukoliko su vam potrebni kvaliteni delovi za uato klime, onda je svakako najbolje da posetite auto klime Sale i sigurno se necete pokajati posto se radi o jednom veoma odgvornom majstoru.
Marina Zivkovic
Sto se mene licno tice, samo treba da znate da su delovi za auto klime odlicna stvar ali da u svakom slucaju takva jedna stvar nije ni malo jeftina. Ljudi generalno misle da su delovi za auto klime nesto posebno jeftini ali to ipak i nije potpuno tacno.
Milen Jovanovic
Vecina servisa se naravno razmecepo pitanju cene za delove auto klime.
Jovana Milinkovic
Mogu samo da kazem da od ovih delova tesko da postoji nesto bolje koliko mogu da vidim.
Filip Milutinovic
Sto se tice delova za auto klime, samo na vreme treba da se odlucite za kvalitet. Druge stvari nisu bas toliko vazne.
Lea Stankovic
Po pravilu, sto se tice ovih delova kvalitet je nesto sto pre ili kasnije sigurno dodje do izrazaja. U tom pogledu svakako ne treba da stedite nesto previse vas novac.
Mihajlo Nastasovic
Sto se ovih delova, mogu oni da se na nasem trzistu pronadju po zaista i vise nego relativno povoljnim cenama.
Simona Vucinic
Bar su delovi za auto klime na nasem trzistu pristupacni.
Todor Markovic
Kako god da okrenete, ovo su i vise nego potrebni delovi.
Marta Dencevic
Sto se tice ovih delova, kvalitet je veoma bitan.
Janko Zivanovic
U ovo savremeno i moderno vreme zaista je bas toliko tesko ili nije pronaci neke bas dobre delove za auto klimu.
Ljubinka Sreckovic
Mogu samo slobodno da kazem da su po pravilu ovo i vise nego kvalitetni delovi. Sve drugo je manje vazno.
Petar Jankovic
Koliko mi se samo cini, pouzdane i kvalitetne delove zaista biste mogli da kupite bez nekih vecih problema u Beogradu.
Nikolina Pantelic
Mogu ovi delovi relativno povoljno da se pronadju u Beogradu.
Ivan Stojanovic
Delovi za auto klime mogu da se pronadju bez nekih velikih problema na razlicitim otpadima, naravno samo ukoliko su dobro snabdeveni.
Jana Stankovic
kada pricamo o kvalitetnim delovima za auto klime, samo treba da posetite radnju Stankovic. Zapravo je to radnja u koju mozete da imate puno poverenje da imaju bukvalno jedne od najboljih cena u Beogradu.
Biljana Brankovic
Veoma kvalitetne delove za auto klime je najbolje da potrazite u u servisu Bebe posto oni u principu i najvise rade sa auto klimama i delovima za njih.
Marko Petrovic
Ukoliko vec trazite ili imate potrebu za delovima za auto klime, onda je u svakom slucaju potrebno da za sebe obezebdite najbolje resenje koje se odnosi na servis kji se zove Auto Flesh.
Dusan Markovic
Kada pricamo oko pristupacnosti delova, onda je u svakom slucaju situaciji na neki nacin specificna. Pre svega, sve zavisi od toga o kom modelu vozila se radi. Tako primera radi za francuska vozila zaista postoji siroka mogucnost i izbor delova za auto klime.
Stojance Ristovski
Ukoliko su vam potrebni kvaliteni delovi za uato klime, onda je svakako najbolje da posetite auto klime Sale i sigurno se necete pokajati posto se radi o jednom veoma odgvornom majstoru.