Dodaj firmu

Versus 8 - Ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci Versus 8 prave se po individualnim karakteristikama svakog klijenta. Ortopedske uloške je moguće naručiti online a oni imaju veliki uticaj na poboljšanje hoda, ispravljanje stopala i cirkulacije kompletnog organizma.
Pročitaj više

Partizanski put 222
Beograd

Ortopedska pomagala Dr Prot ex Siguran korak

Kompanija SIGURAN KORAK po prvi put u Srbiji predstavlja ručno rađene ortopedske uloške, po meri Vašeg stopala. U okviru našeg proverenog sistema, sve se radi ručno, od pregleda, uzimanja otiska, do same proizvodnje. Nudimo veliki izbor ul...
Pročitaj više

Knez Miletina 42
Stari grad, Beograd

Cukljevi Medicinski magneti Institut Mihajlo Pupin

Klinički ispitani magneti protiv bolova u leđima, ramenima, kolenima, za lečenje hemoroida
Pročitaj više

On line prodaja
Zvezdara, Beograd

Čukljevi su najčešći deformitet mišićno-zglobnog sistema savremenog čoveka. Medicinskim rečnikom, čukljevi se nazivaju Hallux valgus. Interesantno je da se ova deformacija stopala češće javlja kod žena nego kod muškaraca, a za razlog se pretpostavlja da je to nošenje uske obuće sa visokim potpeticama.

Čukljevi – kako nastaju?

Ova promena podrazumeva krivljenje palca stopala u stranu, te stvaranje bolne izbočine sa unutrašnje strane stopala. Posledice su remećenje kompletne biomehanike stopala što dalje uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta prednjeg stopala i stopala u celini. 

Čukljevi i visoke potpetice

Sve pripadnice lepšeg pola vole da nose izazovne visoke štikle, ali posledica toga može biti pojava čukljeva. Uzroci nastanka ovog deformiteta su brojni i mogu biti urođeni ili stečeni. Ne samo visoke potpetice, već sva uska i neudobna obuća može voditi stvaranju ovog deformiteta stopala. Prema nekim statistikama, čukljevi se javljaju čak 17 puta češće kod osoba koje nose obuću nego kod onih koji hodaju bosi. Naravno, svi nosimo cipele, ovde je za primer uzeto afričko pleme koje ne nosi obuću i kod njih nema nikakvih deformiteta. Međutim, i nasleđe može biti čest uzrok pojave čukljeva.

Moramo znati da prilikom hodanja u cipelama koje imaju potpetice više od 5 do 7 cm, višestruko se povećava opterećenje prednjeg stopala. Sve ovo vremenom uzrokuje slabost mišićnog i vezivnog tkiva, što ima za posledicu razvoj deformiteta.

Čukljevi – iskustva

Pacijente kod ortopedskog hirurga dovodi bol i narušena estetika stopala. Najšćešće se javljaju ljudi između 35. i 60. godine života. Bol se javlja sve češće i postaje sve snažniji po intenzitetu. Stopalo se sve više širi u prednjem delu, palac se pomera sve više u stranu, podvlači se pod druge prste koji vremenom, takođe postaju bolni i deformisani.

Čukljevi - pregled

Vaš lekar će obaviti klinički pregled, radiografiju stopala u oba pravca i izmeriti uglove između kostiju stopala. Sam pregled se obavlja u ležećem i sedećem položaju, kao i prilikom stajanja i hodanja. 

Čukljevi – lečenje

Kakva vrsta lečenja će biti preduzeta, zavisi od nekoliko činilaca, kao što su: stepen deformiteta, tegobe koje pacijent oseća, uzrast, klinički i radiografski pregled. Važno je zaustaviti dalji razvoj deformiteta, pa se preporučuje nošenje široke i udobne obuće, te izbegavanje obuće sa visokom petom. Koriste se razne vrste separatora, kao i ortopedski ulošci. Postoje slučajevi kada klasično lečenje nije dalo željene rezultate, pa se mora pristupiti operativnom lečenju. 

Čukljevi – lečenje – cena

Pregled ortopeda, cene se kreću u rasponu od 2500 do 3900 dinara. 

Ulošci za stopala, cene u rasponu od 250 dinara za gel jastučić za stopalo, preko 705 dinara za gel uložak za stopalo, sve do 1995 dinara za ortopedski uložak.

*Cene su informativnog karaktera, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane