Mnoge vozače muči pitanje šta da rade kada se DPF filter u vozilu zapuši i sta podrazumeva cišćenje DPF filtera? Da li je potrebno da se izvadi napolje, ili ne mora, da li može da se očisti...? U ovom tekstu pokušaćemo da damo odgovore na ova pitanja.

čišćenje dpf filtera

 

DPF filter čišćenje

Zanimljiiv je podatak da zamena DPF filtera može da košta od nekoliko stotina pa sve do hiljadu evra, što je za mnoge vlasnike četvorotočkaša veliki izdatak. Ono što svi ljudi pitaju kada dođu kod majstora, to je da li može nešto drugo da se uradi, i tako da prođu jeftinije.

Na sreću, rešenje ovog problema postoji, i majstor će vam najčešće predložiti da se odradi čišćenje DPF filtera.

Pranje DPF filtera

Dakle, ne morate da izdvajate par stotina evra, kada je čišćenje ili pranje, daleko povoljnija varijanta. Proizvođači DPF filtera kažu da se oni sami čiste, odnosno, da se regenerišu, i ovo jeste tačno, ali samo do određenog trenutka, kada ćete morati majstore da pozovete u pomoć.

Čišćenje DPF filtera vožnjom

Ne postoji posebna potreba da se DPF filteri održavaju na neki način, a to je zbog toga što kada pređete nekoliko stotina kilometara, proces regeneracije DPF filtera se sam od sebe pokreće. Ovako započinje i njegovo čišćenje, i za to nećete dobiti nikakvo obaveštenje.

čišćenje dpf filtera cena

 

To se dešava iz razloga što zbog visokih temperatura dolazi do sagorevanja čestica čađi, pa se tako filter sam očisti.

Čišćenje DPF fitlera sprejom

Za čišćenje DPF filtera se koristi i sprej. Naravno, ovo ne bi trebalo da radite sami, već da se obratite svom automehaničaru koji će tu uslugu odraditi za vas. Ono što predstavlja potencijalnu opasnost, to je da do regeneracije DPF filtera neće ni doći ako automobil koristite samo za gradsku vožnju ili vozite veoma kratke relacije.

DPF filter čišćenje iskustva

Ukoliko spadate u ovakve vozače, kojih ima dosta, onda je vrlo moguće da će vam se DPF filter u nekom trenutku zapušiti. Začepljen DPF filter može da dovede do većih kvarova, a ponekad auto samo počne da trza.

Kvar turbine ili kvar motora su teži kvarovi i vi nikako ne želite da se oni dogode. Upravo je prednost DPF filtera u tome što možete često da ih čistite i da na taj način predupredite nemile situacije koje smo opisali.

Važno je da do kvara motora ne dolazi baš tako lako, i za to će da se pobrine računar koji će zaštiti auto, pa će rad motora da prebaci u bezbedan sistem rada, međutim, i u ovom slučaju, to je samo privremeno rešenje, tako da vam svakako predstoji da odete u servis kod majstora.

Čišćenje DPF filtera cena

Cene čišćenja DPF filtera su veoma različite, a neka najjeftinija varijanta je oko šezdeset evra, pa naviše. Međutim, najbolje je da svoj automobil dovezete u odabrani automehaničarski servis i da majstor pogleda šta i kako treba da se odradi, pa će vam onda moći da kaže preciznu i tačnu cenu.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da pozovete firme koje se nalaze oglašene na stranici koju upravo čitate.

 

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Čišćenje DPF filtera
Pitaj firme