Zasto su cetke od prirodne dlake tako posebne? Četkarski zanat je veoma stari zanat, koga retki majstori neguju i dan danas. Ponekad, kada stranci svrate u našu zemlju, i uđu u jednu takvu radnju, prosto se začude da tako nešto lepo još uvek postoji.

 

 

U četkarskim radnjama sve je kao i nekada, pa ćete pored vrhunskog proizvoda koga budete kupili, besplatno dobiti čašicu razgovora i iskrenu ljubaznost trgovaca koja se danas retko sreće, uz prisutan duh prošlosti, koga ćete malo gde imati prilike da osetite.

Istorija četkarskog zanata

Osvrnućemo se ukratko na istoriju ovog lepog zanata. Ne zna se tačno kada su se počele izrađivati četke u pravom smislu te reči, ali je poznato da su još u drevnoj Kini, još pre 6000 godina, izrađivane četkice od dlaka crnog zeca, zelene lasice i belog jarca. Ove četkice su korištene u kaligrafiji.

Egipćani su koristili četkice za pisanje hijeroglifa na papirusu. Oni su četke pravili od trske koja je omekšana, ali su izrađivali i četkice koje su bile namenjene šminkanju.

U starom Rimu, za raščešljavanje kose korišteni su češljevi, a podjednako su ih koristili i muškarci i žene. Nije sigurno da li su se koristile i četke, iako bi mnogi držači, koje obično smatramo delom ogledala, mogli biti njihovi delovi.

Na našim prostorima, četkarski zanat ima viševekovnu tradiciju. Nekada je postojalo mnogo više četkara nego danas. Ipak, u svojoj suštini ovaj zanat vekovi nisu izmenili. 

Od čega su izrađene četke?

Kada govorimo o četkama od prirodne dlake, reći ćemo da se koriste dlake konja, svinje, goveđi rep, zatim dlake od jazavca...

 

 

Možemo slobodno reći, da su prirodni materijali koji se koriste za izradu četki, udruženi sa ručnim radom, nezamenljiva kombinacija, koju nikada ne možete preskupo platiti. 

Četkarske radnje neguju tradiciju proizvodnje i prodaje četki, pa ćemo spomenuti da se koristi, pored prirodne i veštačka dlaka. Veštačka dlaka je odmah spremna za ubacivanje, dok prirodna dlaka mora najpre da se obradi. 

Kako se prave četke od prirodne dlake?

Kada četkar uzme dlaku od konjskog repa, on je prvo dva puta prokuva, da bi se dobila čvrstoća. Potom se dlaka seče, da bi bila jednaka i na kraju se farba. Četka koja ima prirodne dlake je bolja i jača. 

Iskusne mušterije to znaju, pa uvek traže četku izrađenu od prirodne dlake. Oni koji su manje iskusni, biraju četku koja im se na prvi pogled dopadne više, onu koja vizuelno lepše izgleda. Ipak, treba imati u vidu da četku ne kupujemo za ukras, već je potrebno da nam ona svakodnevno služi u domaćinstvu, ili u poslu kojim se bavimo. Stoga, akcenat ipak treba da bude na kvalitetu.

Ponekad se dlake i mešaju, pa se dobija potpuno nova boja četke. Mnoge četkarske radnje mogu se pohvaliti sa više od hiljadu različitih vrsta četaka. 

U svakom poslu četke su neophodne na ovaj ili onaj način, a ponosni četkari ističu da nema te četke koju oni ne mogu da naprave.

Četke od prirodne dlake – cena:

Četke od prirodne dlake, u zavisnosti od vrste četke i od toga koja dlaka je u pitanju, možete nači po prosečnim cenama od 40 do 50 evra, ali prodavci ističu da takav kvalitet može da vam potraje i preko 40 godina. Dodajmo da je u pitanju ručni rad i kvalitetno drvo korišćeno u izradi.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate četkarske radnje ispod našeg teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Četke od prirodne dlake
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

13.09.2018
Andriajana Simic

Ukoliko vec zelite da kupite cetku koja je izradjena na tradicionalni nacin, onda je nabolje da kupite cetku od prirodne dlake. U proseku se cene krecu oko 50 eura, sto zaista nije skupo za kvalilet koji dobijete.

11.09.2017
Jovana Milinkovic

Sve cetke od prirodne dlake su koliko samo mogu da vidim nesto posebno i nesto sto bi posebno trebalo da se plati. Druge stvari koliko samo mogu da vidim sigurno nisu toliko gubljenje vremena kao sto bi trebalo da bude.

11.08.2017
Filip Milutinovic

Definitivno su cetke od prirodne dlake odlicne cetke, kojima po pitanju kvaliteta sigurno nista posebno ne fali. Sa druge strane, koliko je potrebno da se vremena u njih ulozi, nije tu po meni nista neobicno da kostaju toliko koliko kostaju.

05.05.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju su ovo vetke koje trebaju da se posebno plate.

21.04.2017
Mihajlo Nastasovic

U svakom slucaju moraju da se ove cetke lepo plate. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

07.04.2017
Simona Vucinic

Po pravilu ako su cetke od prirodne dlake, onda one trebaju da se lepo plate. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

22.03.2017
Todor Markovic

Ovo su uvek bile i vise nego zahtevne cetke.

09.03.2017
Marta Dencevic

Sto se ovih cetki tice, naravno da je kvalitet veoma vazan.

04.03.2017
Janko Zivanovic

Moje je licno misljenje takvo da su sve ove cetke nesto sto treba das e posebno plati. Sve ostalo je cisto gubljenje vremena.

14.02.2017
Ljubinka Sreckovic

ovo su zaista posebne cetke koje moraju da budu izradjene od bas kvalitetne dlake.

18.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, ovo su zaisat odlicne i ne prevazdijene cetke. Ako se bas za njih odlucie, samo je sigurno to da se necete pokajati.

29.12.2016
Nikolina Pantelic

Ako mene pitate, ovo su zaista posebne cetke u koje mozete da imate puno poverenje.

12.12.2016
Ivan Stojanovic

Po pitanju ove vrste cetki, samo treba da se opredelite za kvalitet i nista vise po tom pitanju ne treba da brinete.

25.11.2016
Jana Stankovic

Ovo su definitivno cetke, koje zasluzuju vasu punu paznju i poverenje. Zato po tom pitanju treba da posetite cetkarsku radnju Zorice Gelevski i pitate da li mozda ona to prodaje.

07.11.2016
Biljana Brankovic

To su cetke koje bi mogle da budu vrhunskog kvaliteta. Zaot samo rpavac Gorica Gelevski i sigurno se necete pokajati.

16.09.2016
Marko Petrovic

Ovo su po pravilu veoma kvalitetne i izdrzljive cetke ali je osnovni problem u tome sto su to cetke koje se sve manje prave na taj tradicionalan i stari nacin.

15.08.2016
Dusan Markovic

Kada pricamo so kvalitetu cetki od prirodne dlake, mogu samo da kazem da su to cetke koje su vrhusnkog kvaliteta koje imaju dug vek trajanja i koje se definitivno isplati kupiti.

13.07.2016
Stojance Ristovski

Ukoliko vec zelite da kupite cetku koja je izradjena na tradicionalni nacin, onda je nabolje da kupite cetku od prirodne dlake. U proseku se cene krecu oko 50 eura, sto zaista nije skupo za kvalilet koji dobijete.