Dodaj firmu

Kamerton studio časovi solfedja

Kamerton studio za muzičke umetnosti sadana još jednoj lokaciji u Rakovici. Ukoliko Vaše dete voli da svira, peva i igra, dođite da se upoznamo sa muzikom i da naučimo da sviramo osnovne muzičke instrumente.
Pročitaj više

Hasanaginice 17a
Rakovica, Beograd

Ukoliko planirate da se muzički obrazujete, jednostavno ćete morati da zavolite solfeđo. Časovi solfeđa su nesto sto vam moze pomoci na tom putu. To je predmet koji će vas pratiti kroz celo školovanje, a u našem daljem tekstu ćemo objasniti definiciju samog pojma, zbog čega ga deca ne vole i kako učiniti solfeđo prijemčivijim svima koji ga uče.

Šta je solfeđo?

Dakle, pođimo od definicije. Najjednostavnije rečeno, solfeđo znači muzičko opismenjavanje. Glavna aktivnost je slušanje muzike, uz klavirsku pratnju. Svrha solfeđa jeste da omogući učenicima da se samostalno izražavaju putem muzike, a u svemu tome im pomaže izučavanje muzičkih pojmova i određena stručna literatura.

Praktikuju se razni ritmički i melodijski primeri a poenta je u tome da ih polaznici mogu uspešno razumeti, a kasnije i ponoviti.

Na taj način se razvija osećaj za ritam, muzičko pamćenje i sluh.

Zbog čega deca ne vole solfeđo?

Nije tajna da je solfeđo poprilično „strašan“ deci, ali to ipak sve zavisi od profesora koji drži časove, i od toga kako će približiti ovaj predmet detetu, te učiniti da ga ono zavoli.

Na časovima solfeđa, polaznici rade po diktatu, zapravo zapisuju sve što čuju i pevaju. Iskustvo mnogih učenika i roditelja, najviše govori o tome da je „ključ“ u nastavniku, odnosno u pravilnom pedagoškom pristupu kako bi deca prihvatila solfeđo.

Nastavnici moraju da predmet učine zanimljivim, jer će u protivnom učenici shvatiti solfeđo kao dosadnu i suvoparnu teoriju.

Kako da solfeđo postane interesantan deci?

Sasvim je jasno da nema muzičkog obrazovanja bez solfeđa, i zbog toga je ovaj predmet veoma česta tema muzičkih pedagoga i profesora, odnosno kako pronaći najbolje rešenje da ga deca zavole i uče iz ljubavi.

Kao što smo već naveli, ceo trik se krije u pravilnom pristupu nastavnika, koji bi trebalo da solfeđo približi deci kroz melodije koje su njima poznate i koje oni vole. Primera radi, ako se uči na pesmama koje su već popularne među decom i mladima, solfeđo već postaje primamljiviji i interesantniji. Zbog toga polaznicima muzičkih škola biva zanimljivije da te melodije reprodukuju.

Sa druge strane, literatura za solfeđo je često dosadna deci, pa je na nastavniku da u učenje uključi i zanimljive sajtove sa interneta, posebne zbirke, prikladne udžbenike i slično, a sve pored obaveznog gradiva.

Bitno je da deca shvate da je solfeđo izuzetno važan jer on skuplja sva moguća iskustva koja se tiču muzike na jednom mestu, tako da je glavni zadatak predavača solfeđa da decu pretvori u aktivne slušaoce muzike ali i njene iskrene ljubitelje.

Muziku na pravi način ne može razumeti baš svako, a poenta solfeđa kao predmeta i jeste u tome – polaznici uče da prepoznaju prave muzičke vrednosti, što sve postaje jedan važan deo njihove ličnosti.

Kada imamo u vidu da će učenike kroz celo muzičko obrazovanje i školovanje pratiti solfeđo, vrlo je bitno da se taj predmet u startu zavoli, i u tome se ogleda uloga profesora solfeđa – učiniti njegovo izučavanje interesantnim.

Časovi solfeđa – cena:

Cene časova solfeđa se kreću u rasponu od 10 do 15 evra.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane