Cane corso ili kane korso, nazovite kako želite, a u pitanju je italijanski mastif, i reč je o staroj italijanskoj pasmini. To je jedan robustan pas, čija je glavna uloga da štiti vlasnika i njegovu imovinu. Veoma su hrabri i borbeni, tako da su u prošlosti branili svoje posede od napada divljih svinja i drugih divljih životinja.

Pročitaj više

Izaberite neku od odgajivačnica gde možete naći ponudu za kupovinu CANE CORSO

Beograd

Odgajivačnica CANE CORSO-KEEPER OF SILVER GATE
Odgajivačnica CANE CORSO-KEEPER OF SILVER GATE
Put za Mandica kraj 31, Ripanj
Beograd Pozovi

Odgajivačnica CANE CORSO-KEEPER OF SILVER GATE bavi se uzgojem izuzetnih primeraka ove rase pasa koja je poznata i kao italijanski mastiff. Mnogi potomci pasa iz naše odgajivačnice, postigli su zapažene uspehe, osvajajući razne nagrade i šamp...
Pročitaj više

5.0 | 1 ocena

Cane corso ili kane korso, nazovite kako želite, a u pitanju je italijanski mastif, i reč je o staroj italijanskoj pasmini. To je jedan robustan pas, čija je glavna uloga da štiti vlasnika i njegovu imovinu. Veoma su hrabri i borbeni, tako da su u prošlosti branili svoje posede od napada divljih svinja i drugih divljih životinja.

Kane korso

Kada bismo preveli ime ovog psa, ono bi značilo stameni pas ili pas čuvar. Kroz istoriju, u Starom Rimu, smatrani su za pomoćnike na imanjima i korišteni su kao ratni psi. Njihov posao je bio da svinja održe na broju, te da ih prate i usmeravaju kuda bi trebalo da idu.

Interesantna je činjenica da je ova rasa pasa bila na granici da izumre i to polovinom sedamdesetih godina prošlog veka. 1996. godine ova rasa je zvanično priznata u svetu. U međuvremenu, ljubitelji italijanskog mastifa su vredno radili na tome da rasa opstane i u tome su uspeli.

Cane corso – karakteristike

Na osnovu slika, a i dosadašnjeg teksta, vidimo da se radi o jednom psu koji je krupne građe, snažan, inteligentan, uravnotežen i energičan. Međutim, to nije pas za stan, i ne preporučuje se ljudima koji nikada ranije nisu imali psa.

Bez obzira na svoju građu, cane corso se smatra porodičnim psom, a još jedna od njegovih karakteristika je da se izuzetno vezuje za svog vlasnika.

Trebalo bi da znate da ovaj pas ne traži prvi kavgu sa drugim psima, odnosno, nikada ne započinje prvi, ali to ne znači da neće odgovoriti ako bude isprovociran sa druge strane i ako tog drugog psa vidi kao potencijalnu pretnju.

Kane korso je i prava maza, što se po njegovom izgledu možda nikada ne bi pretpostavilo. On je smiren i tih, a poznati su i po tome što veoma vole decu.

Cane corso – iskustva

Sa kane korsom bi trebalo da počnete da radite rano, dakle od četrvrtog meseca njegovog života i to tako što ćete ga socijalizovati. To bi značilo da bi trebalo da štene upoznate sa drugim ljudima, psima i životinjama, raznim okruženjima, zvukovima, kako bi se na sve to on  navikao i kako biste vi jednoga dana imali predivnog ljubimca.

Cane corso – bolesti

Kao što im i izgled govori, cane corso je rasa koja je veoma zdrava, snažna i otporna. Ali, ipak, kao i svi psi, mogu da budu podložniji nekim bolestima, a to je pre svega upalna bolest kože – demodikoza, displazija kukova, entropija – ovo je poremećaj kod kog se očni kapak okreće ka unutra...

Cane corso – cena

Cena je u proseku oko 150 evra, ali predlažemo da se tačno raspitate u odgajivačnicama.

Cane corso – prodaja

Pre nego što se odlučite na kupovinu psa rase kane korso, evo još dodatnih informacija: prosečan životni vek je oko deset do dvanaest godina, teški su oko 50 kg, visoki su od 60-70 cm, sa 18 meseci im se sasvim razvija muskulatura.

Cane corso – odgajivačnice

Uvek je dobro da psa nabavite iz odgajivačnice, zato što ćete tada dobiti sve potrebne papire, u kojima piše koje je poreklo psa, dakle imaćete njegov rodovnik u kome su prikazani preci i sl. Ovo će kasnije biti veoma značajno kada se budete odlučili da parite cane corsa.

Cane corso – štenci

Štenci kane korsa su veoma simpatični i radoznali, i zato bi trebalo rano da krenete da im pokazujete okolinu i da ih postepeno navikavate na sve druge životinje, kao i na ljude, da bi se štene socijalizovalo.

Štenci cane corso na prodaju

Štence cane corsa najbolje je kupiti od renomiranih odgajivačnica, jer tada nećete dobiti štene „na neviđeno“, već ćete tačno znati šta kupujete, zbog papira na kojima se vidi poreklo, što je kao „lična karta“ psa.

Mužjak cane corso za parenje

Kada bude došlo vreme da parite svoju ženku ili mužjaka, rukovodite se time da druga strana ima sve potrebne papire kao i vi. Ovo je sigurna garancija da će se dobiti čistokrvna rasa i da ćete kasnije štence moći lako da prodate novim vlasnicima.

Cane corso na poklon

Ponekad se dešava da se cane corso daje na poklon, a razloga za to ima mnogo: na primer, vlasnici nisu više u mogučnosti da se brinu o svom četvoronožnom prijatelju, ili se sele u inostranstvo, itd. Tada je često reč o već odraslim psima.

*Za sve dodatne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

Ostavite komentar
Ocenite tekst