Dodaj firmu

Brzo čitanje Kefalo Centar za edukaciju

Kefalo Centar edukativni centar nalazi se na Paliluli. U osnovi edukativni centar funkcioniše kao produženi boravak uz mogućnost pohađanja i savlađivanja korisnih tehnika učenja i pamćenja, kao što su mape uma, brzo čitanje, logopedske vežbe...
Pročitaj više

Miroslava Radojčića 1
Palilula, Beograd

Koliko puta ste poželeli da nešto možete da pročitate brzo, a da vam tekst ostane „u glavi“, memorisan, jasan..? To je moguće postići uz pomoć tehnike zvane brzo čitanje. O čemu se tačno radi, saznajte u tekstu koji je pred vama.

Kako savladati tehnike brzog čitanja?

Speed reading, ili brzo čitanje, je naziv koji postoji od pedesetih godina dvadesetog veka i osmislila ga je Evelin Vud, koja je oformila i školu intelektualnih veština. Tokom vremena, ovaj termin je ušao u širu upotrebu. Danas se može reći da mnogi ljudi praktikuju ovu tehniku, odnosno svako ko se bavi treningom efikasnosti čitanja.

Postoje nedoumice oko toga da ako čitamo brzo, da to utiče da ćemo slabije razumeti pročitano. Međutim, istina je da je čitanje onoliko ubrzano, koliko to određena situacija zahteva.

Kako je najbolje naučiti brzo čitanje?

Primera radi, beletristika se veoma brzo čita, jer tu nema stručnih naziva i nepoznatih termina, kao što je slučaj sa stručnom literaturom. Zbog toga možemo da kažemo da nije važno koliko brzo pročitamo nešto, već je važna efikasnost i da je to glavni cilj. Međutim, ko god je savladao veštinu brzog čitanja i najteža dela može da pročita brže od klasičnog čitača, a to može da se uporedi sa osobom koja redovno trenira neki sport i koja se njime ne bavi uopšte ili samo ponekad.

Trening brzog čitanja može da traje dva dana po šest sati. Započinje se jednim testom koji pokazuje koliko čovek brzo čita i što je najvažnije – sa koliko razumevanja pročitanog. Posle toga, radi se na intenzivnom vežbanju motorike, prisećanja, razumevanja i percepcije. Tokom sveg tog vremena, stalno se testiraju polaznici obuke, da bi se video napredak.

Koliko traje kurs učenja brzog čitanja?

Već nakon tri sata intenzivnog treninga može da se vidi prvi pomak, a kompletna edukacija traje oko dva dana. Posle tog vremena, svi polaznici čitaju za oko osamdeset posto brže, u proseku, nego što je to bio slučaj u početku. Naravno, razumevanje teksta i sadržaja se podrazumeva.

Koje su prednosti ako znate tehnike brzog čitanja?

Trening se na kraju okončava jednim testom, kada polaznici dobijaju i uputstvo o daljem samostalnom radu, da bi mogli da vežbaju ovu tehniku tokom naredne tri nedelje. Zahvaljujući konstantnom i kontinuiranom radu, čitanje postaje automatsko kao i razumevanje sadržaja. To su najznačajnije prednosti, koje možemo da koristimo u svakodnevnom životu, kada čitamo bilo kakvo štivo, od novina do stručne literature.

Učenje brzog čitanja

U ovom delu teksta ćemo se pozabaviti interesantnim činjenicama o tome ko su najčešći polaznici kurseva brzog čitanja. Oko pedeset posto polaznika su studenti, a oko trideset posto su školska deca. Profesionalci čine oko dvadeset posto.

Kurs brzog čitanja – cena:

Cena treninga brzog čitanja je oko 13000 dinara u proseku.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače na ovoj stranici.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane