Promena na koži može biti vlažna ili suva, pa je samim tim i uzorkovanje brisa različito. Bris kože se uzima rotacionim pokretima sterilnog štapića u jednom smeru ili brisanjem površine kože. 

Prilikom uzimanja materijala za pregled, važno je pridržavati se sledećih pravila: uzeti materijal koji je pravi, odnosno onaj u kome se nalazi uzročnik, uzeti u pravo vreme – onda kada je uzročnik prisutan. 

Bris je upravo tehnika koja se najčešće primenjuje za uzimanje materijala za analizu, a osnovni uslovi za uspešnost su da bris bude sterilan, navlažen sterilnom podlogom – bujonom, materijal mora biti uzet sa tipičnih, oštećenih mesta na vašoj koži.

Potom će ovaj uzorak blagovremeno biti dopremljen u laboratoriju gde će se uraditi bakteriološka analiza. 

Bris kože na gljivice

Gljivice normalno žive na našoj koži i sa njima smo neprekidno u dodiru preko različitih predmeta iz neposredne okoline. 

Do gljivične infekcije kože obično dolazi zbog pada imuniteta, fizičke iscrpljenosti, nepravilne ishrane, manjka vitamina i minerala... Oštećenja na koži i sluznicama tada postaju mesto gde se nastanjuju i razmnožavaju gljivice i javljaju se neprijatni lišajevi na koži.

Da bi se dijagnostikovali lišajevi na koži, osim kliničkog pregleda, važnu ulogu ima i mikološki pregled, odnosno uzimanje brisa sa promene na koži i testiranje na gljivice, a ponekad se radi i biopsija.

Bris kože lica

Kod tinejdžera često su prisutne akne, bubuljice i slične neželjene promene na licu usled pojačanog rada žlezda sa unutrašnjim i spoljašnjim lučenjem. Oni su zbog ovoga veoma nesrećni, jer je u tom dobu izgled jako važan. 

Ukoliko tinejdžerima nikakve kreme ne pomažu, stručno lice može vam uraditi bris, odnosno, uzme se iscedak bubuljice na sterilni štapić koji se stavlja u epruvetu. Sa tim uzorkom u laboratoriji se utvrđuje da li je bakterija uzročnik bubuljica. Može biti otkrivena, na primer, Ešerihija coli, koja je veoma otporna bakterija, i potrebno je dugotrajno i uporno lečenje. 

Bris kože rezultati:

Na svoje rezultate sačekaćete između 48 i 72 časa.

Bris kože cena

Cena brisa kože se kreće od 400 do 520 dinara, do 900 dinara za prosečnu cenu brisa na gljivice. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i detaljne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Bris koze
Pitaj firme

Iskustva i preporuke posetilaca

13.11.2018
Milica Markovic

Da bi se dijagnostikovali lišajevi na koži, osim kliničkog pregleda, važnu ulogu ima i mikološki pregled, odnosno uzimanje brisa koze sa promene na koži i testiranje na gljivice, a ponekad se radi i biopsija. Za ovu uslugu najboje je da posetite laboratoriju analiza 3.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Kako god da okrenete, ovaj bris nije nesto sto posebno treba i mora da se plati.

08.05.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju moze on da se dosta plati. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

24.04.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, svaki bris koze bi trebao da ima nesto svoje. Sve drugo je samo pitanje vremena i nista vise sem toga.

11.04.2017
Janko Zivanovic

Po meni je bris koze zaista nesto posebno. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

10.03.2017
Simona Vucinic

Sto se ovoga tice, naravno da je kvalitet bitan ali nemaju svi dovoljno novca.

07.03.2017
Marta Dencevic

naravno da je sto se ovoga tie, bris i vise nego vazan.

20.02.2017
Ivana Petrovic

Kako god da okrenete, za svaku vrstu laboratorijske analize treba da imate dosta novca. Drugacije to ipak ne moze da funkcionise.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Sto se tice brisa koze, moje licno misljenje je da znate da ukoliko vam lekar kaze da to trebad a uradite, da onda definitivno i treba nesto da uradite.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, ovaj bris je uvek bio nesto posebno i nesto sto jako puno kosta.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Po ovom pitanju samo treba da znate da je veoma vazno da bas vodite racuna o licnoj higijeni.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako nisa, bar bris koze, moze bas onako brzo da se uzme.

29.11.2016
Jana Stankovic

realno govoreci, po pitanju brisa koze, samo mozete da posetite radnju Genmedica i ukoliko to budete uradili sigurno se necete pokajati.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju brisa koze, ubedlji0ov je najbolje resenje ukoliko biste se oko toga ispitali u nekoj vrhunskoj laboratorij kao sto je primera radi Dr. Radovanovic.

22.09.2016
Marko Petrovic

Bris koze zaista nije previse tesko uzeti. Sve naravno zavisi od toga za koju svrhu se uzima. Zbog toga tako nesto treba da vam urade profesionalci koji primera radi rade u laboratori Aqualab Plus.

22.08.2016
Dusan Markovic

Mislim da period cekanja da vam urade bris koze iznosti oko 5-6 radnih dana. Generalno, koliko je meni poznato razlog za tako dug period je taj da to nisu ni malo jednostavne analize.

18.07.2016
Marina Zivkovic

Ukoliko obavite neki dermatoloski pregled onda ce vas, ukoliko to ima potrebe, dermatolog uputiti u odgovarajucu laboratoriju u kojoj cete morati da uradite bris koze.