Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Boje za plastifikaciju metala
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Boje za plastifikaciju metala

Na samom početku, objasnićemo šta je to proces plastifikacije metala i zbog čega se isti radi. Drugačiji naziv može biti plastificiranje, i to bi značilo prevlačenje površine metala prahom za farbanje elektrostatskim putem.

boje za plastifikaciju metala

 

Posle tog procesa, na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa polimerni prah se topi, pri čemu se stapa sa metalom na koji je nanešen.

Boje za plastificiranje metala

Jednostavnijim rečnikom kazano, postupak plastifikacije metala je zapravo farbanje metala bojom u određenom RAL-u. Sve se to čini prema željama, potrebama i sugestijama lica koje naručuje posao.

Plastificirati se mogu sve vrste metala – gvožđe, čelik, bakar, mesing, aluminijum... Osim toga, može se raditi plastifikacija na određenim komadima materijala, kao što su šipke, cevi, kutije, rešetke, limovi i slično.

Kao što smo naveli, bojenje se vrši prema RAL karti, i u tom smislu postoji širok izbor tipova boje kao što su sjajne boje, mat boje, dvobojne varijante – zlatno/crna, srebrno/crna i druge.

Moguće je bojenje površina različitih nivoa hrapavosti, a koriste se i epoxi-poliester i poliester boje.

Kako se radi plastificiranje metala?

Da bi se prah naneo na metal koji želimo da obojimo, neophodan je poseban uređaj koji uz pomoć visokog napona naelektriše plastični prah, pa se on zahvaljujući tome nalepi na radni komad.

Možda se sada pitate, kako se sprečava razletanje i nalepljivanje praha svuda po prostoriji u kojoj se ovaj postupak obavlja? Odgovor je da se koriste posebne kabine za elektrostatičko nanošenje praha ili plastifikaciju.

boje za plastifikaciju metala cena

 

Postoji razlika u pritisku koji vlada u prostoriji i u kabini, i to tako što se u kabini stvara potpritisak, i zbog toga prah koji služi za bojenje, ne leti svuda unaokolo, već se putem filtera ili multiciklona kabine sakuplja na određenom željenom mestu.

Zahvaljujući kabini, onaj prah koji se nije nalepio, nakupi se u jednu posudu i kasnije se ponovo može upotrebiti kod novog postupka plastifikacije metala.

Plastifikacija metala – iskustva

Veoma je važno znati da su boje dobijene na ovaj način  postojane, i mogu se postići različite nijanse. Pri tome, otporne su na različite vremenske uslove, kao i hemijske uticaje.

U praksi, često se plastificiraju zavareni proizvodi, proizvodi od žice, aluminijum i proizvodi od aluminijuma, čelični lim, čelični odlivci, pocinkovani lim...

Mogu se plastificirati metalni delovi, ali i gotovi proizvodi, a da bi se ceo postupak obavio uspešno, neophodna je određene hemijska priprema. Takva priprema se obavlja na profesionalnoj opremi.

Na primer, za aluminijum, vrši se hromatizacija/pasivizacija, dok se za čelik radi fosfoodmašćivanje, kao i ispiranje.

Koje su prednosti plastificiranja metala?

Kao što se vidi iz celog dosadašnjeg teksta, skoro svi predmeti i elementi od metala se mogu obojiti, to jest, plastificirati. Osnovna svrha ovog postupka je u tome da se određeni metalni predmet zaštiti najpre od korozije, to jest pojave rđe, kao i od raznih oštećenja ili od habanja.

Boje za plastifikaciju metala – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za uslugu plastifikacije metala, zavisi od nekoliko činilaca: kolika je veličina predmeta, koja je vrsta boje, kakva je zakrivljenost površine i sl. Cene su izražene po kvadratnom metru.

Orijentacione cene su oko 5 eura do 10 kvadratnih metara, 4 eura do 100 kvm i za površine veće od 100 m2 može da usledi dogovor.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

 

KOJA JE TVOJA BOJA?

KOJA JE TVOJA BOJA?

3032 perla rubin-crvena

3032 perla rubin-crvena

Pogledajte sve proizvode

Iskustva i preporuke posetilaca

21.07.2018
Zeljana Jeremic

Skoro svi predmeti i elementi od metala se mogu obojiti, to jest, plastificirati. Osnovna svrha ovog postupka je u tome da se određeni metalni predmet zaštiti najpre od korozije, to jest pojave rđe, kao i od raznih oštećenja ili od habanja.

08.08.2017
Ljubinka Sreckovic

Naravno da su ove boje nesto sto je veoma skupo ali su i isto vreme i nesto sto vam je i te kako potrebno da biste mogli da do kraja zavrsite posao. Mnogi gledaju kako ce da na tome ustede ali je to potpuno pogresno.

10.05.2017
Marko Petrovic

Samo treba da znate da su se ove boje tek pojavile na nasem trzistu i da zbog toga sigurno nisu nista neobicno.

26.04.2017
Nikolina Pantelic

Koliko mi se samo cini, ove boje ipak mogu da se kupe po i vise nego povoljnim cenama sto se mene licno tice.

13.04.2017
Jana Stankovic

Ono sto je cinjenica je samo to da sve boje za plastifikaciju metala moraju da se lepo plate. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

29.03.2017
Biljana Brankovic

One po meni u svakom slucaju treba da se debelo plate. Sve drugo je cisto obmanjivanje.

14.03.2017
Dusan Markovic

Sto se mene licno tice, od ovih boja ne postoji nista bolje.