Sta su to boje za plastifikaciju metala? Na samom početku, objasnićemo šta je to proces plastifikacije metala i zbog čega se isti radi. Drugačiji naziv može biti plastificiranje, i to bi značilo prevlačenje površine metala prahom za farbanje elektrostatskim putem.

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete kupiti BOJE ZA PLASTIFIKACIJU METALA

Beograd

Mis Color Farbara
Triše Kaclerovića 27đ
Voždovac

Farbara Mis Color nalazi se na Voždovcu. U ponudi ima kompletni fasadni program kao i materijal, boje i lakove za eksterijer i enterijer najpoznatijih proizvođača....
Pročitaj više

Boje u prahu za plastifikaciju metala Optimex
Milutina Milankovića 1, lok 27
Novi Beograd

Boje u prahu za plastifikaciju metala Optimex pružaju zaštitu metalnim površinama. Ovlašćeni smo distributer prahova za plastifikaciju najvećeg svetskog proizvođača Akzo Nobel. Optimex boje za plastifikaciju možete naći u svim nijansama i tek...
Pročitaj više

Farbare Ocean color
Tošin bunar 148
Novi Beograd

Farbare Ocean Color nude sve što Vam je potrebno za adaptaciju stambenog ili poslovnog prostora. Nalazimo se na dve lokacije na Novom Beogradu - Tošin bunar 148 i Bulevar Milutina Milankovića 28 i Tošin bunar 236. U našoj ponudi imamo veliki ...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma
Farbara Lane Kolor
Bulevar revolucije 41, Kaluđerica
Grocka

Farbara Lane Kolor pruža mogućnost višestrukog izbora najkvalitetnijih materijala za sve vrste završnih radova u građevinarstvu, kao i alata. Naš asortiman koji čine proizvodi vodećih domaćih i stranih proizvođača, redovno se obogaćuje novim ...
Pročitaj više

Galapagos plastifikacija metala i boje za plastifikaciju
Narodnih heroja 33/19
Novi Beograd

Obojite Vaš svet vrhunskim bojama za plastifikaciju metala Galapagos. U našoj ponudi nalaze se osnovne boje po RAL karti, ali i veliki izbor specijalnih efekata različitih struktura. Takođe, vršimo uslužno plastificiranje metala, poput inoksa...

Hemoluks farbara
Pilota Mihaila Petrovića 53g

Farbara Hemoluks uspešno posluje od 1997. godine kao pouzdan partner svih majstora koji žele da nabave najkvalitetnije materijale za svoj posao ili uređenje doma. Veliki izbor boja, lakova, izolacionih materijala, dekorativnih tehnika za zido...

Irganox boje i lakovi
Ratka Pavlovića 8a
Grocka

U farbari Igranox naćićete sve što je protrebno za sređivanje Vašeg doma ili poslovnog prostora. Imamo veliki izbor boja za unutrašnje zidove, fasade, metal, drvo, staklo, tonere, lepkove, boje u spreju, lakove, kao i sav potreban alat i prib...

Color Mania boje i lakovi
Kirovljeva 35, Kumodraška 83
Čukarica

Farbara Color Mania nalazi se na dve lokacije u gradu i nudi najveći izbor proizvoda za molerske i fasaderske radove. U našoj ponudi nalaze se visoko kvalitetne boje i lakovi, svih mogućih nijansi, a radimo i kompjutersko miksovanje boja. Tak...

Sta su to boje za plastifikaciju metala? Na samom početku, objasnićemo šta je to proces plastifikacije metala i zbog čega se isti radi. Drugačiji naziv može biti plastificiranje, i to bi značilo prevlačenje površine metala prahom za farbanje elektrostatskim putem.

Posle tog procesa, na temperaturi od 180 stepeni Celzijusa polimerni prah se topi, pri čemu se stapa sa metalom na koji je nanešen.

Boje za plastificiranje metala

Jednostavnijim rečnikom kazano, postupak plastifikacije metala je zapravo farbanje metala bojom u određenom RAL-u. Sve se to čini prema željama, potrebama i sugestijama lica koje naručuje posao.

Plastificirati se mogu sve vrste metala – gvožđe, čelik, bakar, mesing, aluminijum... Osim toga, može se raditi plastifikacija na određenim komadima materijala, kao što su šipke, cevi, kutije, rešetke, limovi i slično.

Kao što smo naveli, bojenje se vrši prema RAL karti, i u tom smislu postoji širok izbor tipova boje kao što su sjajne boje, mat boje, dvobojne varijante – zlatno/crna, srebrno/crna i druge.

Moguće je bojenje površina različitih nivoa hrapavosti, a koriste se i epoxi-poliester i poliester boje.

Kako se radi plastificiranje metala?

Da bi se prah naneo na metal koji želimo da obojimo, neophodan je poseban uređaj koji uz pomoć visokog napona naelektriše plastični prah, pa se on zahvaljujući tome nalepi na radni komad.

Možda se sada pitate, kako se sprečava razletanje i nalepljivanje praha svuda po prostoriji u kojoj se ovaj postupak obavlja? Odgovor je da se koriste posebne kabine za elektrostatičko nanošenje praha ili plastifikaciju.

Postoji razlika u pritisku koji vlada u prostoriji i u kabini, i to tako što se u kabini stvara potpritisak, i zbog toga prah koji služi za bojenje, ne leti svuda unaokolo, već se putem filtera ili multiciklona kabine sakuplja na određenom željenom mestu.

Zahvaljujući kabini, onaj prah koji se nije nalepio, nakupi se u jednu posudu i kasnije se ponovo može upotrebiti kod novog postupka plastifikacije metala.

Plastifikacija metala – iskustva

Veoma je važno znati da su boje dobijene na ovaj način postojane, i mogu se postići različite nijanse. Pri tome, otporne su na različite vremenske uslove, kao i hemijske uticaje.

U praksi, često se plastificiraju zavareni proizvodi, proizvodi od žice, aluminijum i proizvodi od aluminijuma, čelični lim, čelični odlivci, pocinkovani lim...

Mogu se plastificirati metalni delovi, ali i gotovi proizvodi, a da bi se ceo postupak obavio uspešno, neophodna je određene hemijska priprema. Takva priprema se obavlja na profesionalnoj opremi.

Na primer, za aluminijum, vrši se hromatizacija/pasivizacija, dok se za čelik radi fosfoodmašćivanje, kao i ispiranje.

Koje su prednosti plastificiranja metala?

Kao što se vidi iz celog dosadašnjeg teksta, skoro svi predmeti i elementi od metala se mogu obojiti, to jest, plastificirati. Osnovna svrha ovog postupka je u tome da se određeni metalni predmet zaštiti najpre od korozije, to jest pojave rđe, kao i od raznih oštećenja ili od habanja.

Boje za plastifikaciju metala – cena:

Koliko ćete novca izdvojiti za uslugu plastifikacije metala, zavisi od nekoliko činilaca: kolika je veličina predmeta, koja je vrsta boje, kakva je zakrivljenost površine i sl. Cene su izražene po kvadratnom metru.

Orijentacione cene su oko 5 eura do 10 kvadratnih metara, 4 eura do 100 kvm i za površine veće od 100 m2 može da usledi dogovor.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate firme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Zeljana Jeremic
21.07.2018 12:08

Skoro svi predmeti i elementi od metala se mogu obojiti, to jest, plastificirati. Osnovna svrha ovog postupka je u tome da se određeni metalni predmet zaštiti najpre od korozije, to jest pojave rđe, kao i od raznih oštećenja ili od habanja.

Ostavite komentar
Ocenite firmu