Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Boce za ronjenje
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Boce za ronjenje

Kada zamišljamo sliku ronioca pod vodom, obično nam prvo padnu na pamet peraja i boca sa kiseonikom. Naravno, pod vodom nema vazduha, pa ronjenje ne bi bilo moguće, u dužem vremenskom intervalu, bez našeg rezervoara vazduha. Mogli bismo samo roniti na dah, ali to traje relativno kratko.

 

 

Podvodni morski svet nudi toliko toga, pa je lepo istraživati ga natenane. Iz tog razloga je boca neizostavni deo ronilačke opreme.

Ronilačke boce

Kada biramo bocu za sebe, moramo najpre obratiti pažnju na njenu težinu. Zaista nije svejedno koliki ćemo teret poneti na leđima, u smislu komfora ali i plovnosti. 

Na primer, ako ste preopterećeni, u tom slučaju ćete morati da upumpavate više vazduha u kompenzator plovnosti, odnosno suvo odelo, pa će na taj način biti otežano balansiranje. 

U drugačijoj varijanti, ako je boca isuviše lagana, odnosno ako težina tereta koji imate na sebi nije dovoljna da biste uspešno zaronili, moraćete dodati još tegova na sebe. 

Ako se ronjenjem bavite rekreativno, biraćete između boca od 10l, 12l i 15l. Izuzetno retko, koriste se i boce od 18l i 20l. Kod rekreativnog ronjenja, može se upotrebiti i dvobocnik, od dva puta po sedam litara. 

Najčešće se koristi jedna boca sa jednim izvodom. Postoje ljudi koji žele da se osećaju sigurnije, pa će izabrati ronilačku bocu sa dva izvoda. Ona je u prednosti u tom smislu, jer ukoliko se desi nešto nekom od prvih stepena, može se preći na drugi prvi stepen. Mana ovih boca je u tome što se mora kupiti dodatni prvi stepen, što kod boca sa jednim izvodom nije slučaj.

Međutim, jedna boca sa dva izvoda ipak nema mogućnost razdvajanja sistema za dovođenje vazduha.

Boce za ronjenje – iskustva

Sa bocom se mora rukovati izuzetno pažljivo, tako što se poštuju određena pravila. To je preporučljivo iz razloga što se vazduh u boci skladišti pod veoma visokim pritiskom. 

 

 

Boce za ronjenje se najčešće izrađuju od čelika i aluminijuma, ali i od drugih materijala. Radni pritisak boca kreće se od 200 do 300 Bara.

Ronilačke boce moraju imati ispravne oznake, odnosno potrebno je da ispunjavaju zakonom propisane standarde. Ako pogledate bocu, na njoj ćete pronaći utisnute oznake o vrsti i karakteristikama boce, ali i podatke o testiranju. 

Ako boce nemaju ispravne oznake, smatraju se nesigurnim za korišćenje i nelegalnim. Svoju bocu za ronjenje morate održavati na pravi način, odnosno jednom u pet godina se vrši hidrostatski test, a jednom godišnje boca se mora vizuelno pregledati. Takođe, ronilačka boca se mora ispravno skladištiti. 

Dvobocnici, od 2 x 12l, i 2 x 15l, kao i 2 x 18l, koriste se za tehničko ronjenje. Njihova prednost je u tome što postoji dva izvora vazduha, i izvodi su međusobno povezani putem kratke cevi na kojoj se nalazi još jedan ventil. 

Kada se pomenuti ventil zatvori, mogu se dobiti dva sasvim nezavisna izvora vazduha. Komplet prvog stepena sa regulatorom, montira se na svakom izvodu boce.

Pošto imate dovoljne zalihe kiseonika, pripremite se za jedno duže istraživanje morskih dubina, jer retko koji sport je tako atraktivan i uzbudljiv kao ronjenje. 

Boce za ronjenje – cena:

Cene ronilačkih boca se kreću od 150 evra za „desetku“, do 400 evra za dvobocnik. 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice sportske opreme koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

03.12.2018
Miodrag Kostic

Ukoliko su vam potrebne kvalitetne boce za ronjenje, budite spremni da odmah izdvojite nekoliko stotina eura. jednostavno, kvalitetne boce za ronjenj moraju kvalitento i da se plate.

16.05.2017
Milen Jovanovic

U svakom slucaju nisu ni malo jeftine.

28.04.2017
Lea Stankovic

Samo je po meni veoma bitno da se sve boceza ronjenje dosta plate. Druge stvari nisu bas tako vazne.

18.04.2017
Filip Milutinovic

Ako nesto valja u celoj prici, onda su to svakako boce za ronjenje. Nista drugo nije vazno.

31.03.2017
Simona Vucinic

One su po pravilu iz bezbednosnih razloga uvek ozbiljnog kvaliteta.

16.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Ipak smatram da je po pitanju boca, najbolje da se izguglate na netu ali i pored toga smatram da one i nisu bas toliko jeftine.

27.02.2017
Marta Dencevic

Naravno da je sto se ticve ovih boca kvalite ti vise nego vazan. Nije se bas tako jednostavno igrati sa ljudskim zivotima.

08.02.2017
Todor Markovic

Koliko mi se samo cini, sto se tice ovih boca, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

30.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi je samo poznato, sto se tice ovih boca, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je inace daleko manje vazno.

11.01.2017
Janko Zivanovic

Licno mislim da su boce za ronjenje u danasnje vreme bas onako ozbiljno skupe id a nisu za svaciji dzep.

22.12.2016
Nikolina Pantelic

Po pitanju boca za ronjenje, samo treba da znate da je potrebno da seodlucite za kvalitet. U tom pogledu veoma je vazno da od pocetka budete pod nadzorom iskljucivo nekog proverenog lica.

05.12.2016
Petar Jankovic

Ako su vam vec potrebne kvlaitetne maske za ronjenje uvek je bolje to da kupite nego nesto drugacije i gore.

18.11.2016
Jana Stankovic

Cula sam da se veoma kvalitetne boce za ronjenje mogu iznajmiti u ronilackom klubu Alfa Diving Team. To je mesto u koje prema tome mozete da imate puno poverenje.

31.10.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vec zelite d akupite neke kvalitetne boce za ronjenje, onda definitivno ne bi ste trebali da zalite novca kada zelite da kupite kvalitet.

07.09.2016
Marko Petrovic

Ukoliko su vam potrebne kvalitetne boce za ronjenje, budite spremni da odmah izdvojite nekoliko stotina eura. jednostavno, kvalitetne boce za ronjenj moraju kvalitento i da se plate.

02.08.2016
Dusan Markovic

U svakom slucaju se slazem sa gore navedenim komentarom. Pre svega, boca za rodnjenje je sastavni deo ronilacke opreme, naravno ukoliko ne ronite na dah. Ukoliko odlucite da kupite kvalitetnu bocu ili generalno da pocnete da ronite, onda je u svakom slucaju potrebno da posetiti neki proveren ronilacki klub.

01.07.2016
Ivan Stojanovic

Ukoliko ste pocetnik i nemate bas iskustva sa ronjenjem, onda je najbolje da za pocetak posetite neki ronilacki klub. Tako mozete da se uclanite, platite casoce i naravno znatno povoljnije iznajmite ronilacku opremu.