Kada zamišljamo sliku ronioca pod vodom, obično nam prvo padnu na pamet peraja i boce za ronjenje. Naravno, pod vodom nema vazduha, pa ronjenje ne bi bilo moguće, u dužem vremenskom intervalu, bez našeg rezervoara vazduha. Mogli bismo samo roniti na dah, ali to traje relativno kratko. Podvodni morski svet nudi toliko toga, pa je lepo istraživati ga natenane. Iz tog razloga je boca neizostavni deo ronilačke opreme.

Ronilačke boce

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za kupovinu BOCE ZA RONjENjE

Beograd

Ronilacka oprema Power Sub
Ronilacka oprema Power Sub
Vladimira Rolovića 2
Čukarica Pozovi

POWER SUB DOO kao zastupnik za nase trziste vam nudi program vodecih svetskih proizvodjaca opreme BEUCHAT, SUUNTO po povoljnim cenama, a izradjene po visokim evropskim standardima. ...
Pročitaj više

Oprema za ronjenje Neptune Dive
Oprema za ronjenje Neptune Dive
Narodnih heroja 27
Novi Beograd Pozovi

Oprema za ronjenje Neptune Dive je pravi izbor za ljubitelje ovog atraktivnog sporta svih generacija. Bilo da Vam je potrebna maska, odelo, peraja ili regulator za ronjenje, kod nas Vas očekuje oprema renomiranog proizvođača Seac Sub, po p...
Pročitaj više

Triton AST diving klub, ronilački klub
Triton AST diving klub, ronilački klub
Ilije Garašanina 26-28, (SC Tašmajdan) Pozovi

Ronilački klub TRITON AST je jedan od najstarijih klubova koji organizuje obuku za sve nivoe, od rekreativnog nivoa, do tehničkih ronilaca. Naša škola ronjenja je najviše rangirana škola u regionu koju vode iskusni ronioci sa međunarodnim k...
Pročitaj više

Kada zamišljamo sliku ronioca pod vodom, obično nam prvo padnu na pamet peraja i boce za ronjenje. Naravno, pod vodom nema vazduha, pa ronjenje ne bi bilo moguće, u dužem vremenskom intervalu, bez našeg rezervoara vazduha. Mogli bismo samo roniti na dah, ali to traje relativno kratko. Podvodni morski svet nudi toliko toga, pa je lepo istraživati ga natenane. Iz tog razloga je boca neizostavni deo ronilačke opreme.

Ronilačke boce

Kada biramo bocu za sebe, moramo najpre obratiti pažnju na njenu težinu. Zaista nije svejedno koliki ćemo teret poneti na leđima, u smislu komfora ali i plovnosti. Na primer, ako ste preopterećeni, u tom slučaju ćete morati da upumpavate više vazduha u kompenzator plovnosti, odnosno suvo odelo, pa će na taj način biti otežano balansiranje. U drugačijoj varijanti, ako je boca isuviše lagana, odnosno ako težina tereta koji imate na sebi nije dovoljna da biste uspešno zaronili, moraćete dodati još tegova na sebe. Ako se ronjenjem bavite rekreativno, biraćete između boca od 10l, 12l i 15l. Izuzetno retko, koriste se i boce od 18l i 20l. Kod rekreativnog ronjenja, može se upotrebiti i dvobocnik, od dva puta po sedam litara. Najčešće se koristi jedna boca sa jednim izvodom. Postoje ljudi koji žele da se osećaju sigurnije, pa će izabrati ronilačku bocu sa dva izvoda. Ona je u prednosti u tom smislu, jer ukoliko se desi nešto nekom od prvih stepena, može se preći na drugi prvi stepen. Mana ovih boca je u tome što se mora kupiti dodatni prvi stepen, što kod boca sa jednim izvodom nije slučaj.Međutim, jedna boca sa dva izvoda ipak nema mogućnost razdvajanja sistema za dovođenje vazduha.

Boce za ronjenje – iskustva

Sa bocom se mora rukovati izuzetno pažljivo, tako što se poštuju određena pravila. To je preporučljivo iz razloga što se vazduh u boci skladišti pod veoma visokim pritiskom. Boce za ronjenje se najčešće izrađuju od čelika i aluminijuma, ali i od drugih materijala. Radni pritisak boca kreće se od 200 do 300 Bara.Ronilačke boce moraju imati ispravne oznake, odnosno potrebno je da ispunjavaju zakonom propisane standarde. Ako pogledate bocu, na njoj ćete pronaći utisnute oznake o vrsti i karakteristikama boce, ali i podatke o testiranju. Ako boce nemaju ispravne oznake, smatraju se nesigurnim za korišćenje i nelegalnim. Svoju bocu za ronjenje morate održavati na pravi način, odnosno jednom u pet godina se vrši hidrostatski test, a jednom godišnje boca se mora vizuelno pregledati. Takođe, ronilačka boca se mora ispravno skladištiti. Dvobocnici, od 2 x 12l, i 2 x 15l, kao i 2 x 18l, koriste se za tehničko ronjenje. Njihova prednost je u tome što postoji dva izvora vazduha, i izvodi su međusobno povezani putem kratke cevi na kojoj se nalazi još jedan ventil. Kada se pomenuti ventil zatvori, mogu se dobiti dva sasvim nezavisna izvora vazduha. Komplet prvog stepena sa regulatorom, montira se na svakom izvodu boce.Pošto imate dovoljne zalihe kiseonika, pripremite se za jedno duže istraživanje morskih dubina, jer retko koji sport je tako atraktivan i uzbudljiv kao ronjenje.

Boce za ronjenje – cena:

Cene ronilačkih boca se kreću od 150 evra za „desetku“, do 400 evra za dvobocnik. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice sportske opreme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Miodrag Kostic
  03.12.2018 01:23

  Ukoliko su vam potrebne kvalitetne boce za ronjenje, budite spremni da odmah izdvojite nekoliko stotina eura. jednostavno, kvalitetne boce za ronjenj moraju kvalitento i da se plate.

  Milen Jovanovic
  16.05.2017 08:18

  U svakom slucaju nisu ni malo jeftine.

  Lea Stankovic
  28.04.2017 11:49

  Samo je po meni veoma bitno da se sve boceza ronjenje dosta plate. Druge stvari nisu bas tako vazne.

  Filip Milutinovic
  18.04.2017 12:38

  Ako nesto valja u celoj prici, onda su to svakako boce za ronjenje. Nista drugo nije vazno.

  Simona Vucinic
  31.03.2017 08:46

  One su po pravilu iz bezbednosnih razloga uvek ozbiljnog kvaliteta.

  Mihajlo Nastasovic
  16.03.2017 09:07

  Ipak smatram da je po pitanju boca, najbolje da se izguglate na netu ali i pored toga smatram da one i nisu bas toliko jeftine.

  Marta Dencevic
  27.02.2017 10:04

  Naravno da je sto se ticve ovih boca kvalite ti vise nego vazan. Nije se bas tako jednostavno igrati sa ljudskim zivotima.

  Todor Markovic
  08.02.2017 11:58

  Koliko mi se samo cini, sto se tice ovih boca, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.

  Ljubinka Sreckovic
  30.01.2017 09:12

  Koliko mi je samo poznato, sto se tice ovih boca, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je inace daleko manje vazno.

  Janko Zivanovic
  11.01.2017 12:50

  Licno mislim da su boce za ronjenje u danasnje vreme bas onako ozbiljno skupe id a nisu za svaciji dzep.

  Nikolina Pantelic
  22.12.2016 07:38

  Po pitanju boca za ronjenje, samo treba da znate da je potrebno da seodlucite za kvalitet. U tom pogledu veoma je vazno da od pocetka budete pod nadzorom iskljucivo nekog proverenog lica.

  Petar Jankovic
  05.12.2016 01:47

  Ako su vam vec potrebne kvlaitetne maske za ronjenje uvek je bolje to da kupite nego nesto drugacije i gore.

  Jana Stankovic
  18.11.2016 11:00

  Cula sam da se veoma kvalitetne boce za ronjenje mogu iznajmiti u ronilackom klubu Alfa Diving Team. To je mesto u koje prema tome mozete da imate puno poverenje.

  Biljana Brankovic
  31.10.2016 11:28

  Ukoliko vec zelite d akupite neke kvalitetne boce za ronjenje, onda definitivno ne bi ste trebali da zalite novca kada zelite da kupite kvalitet.

  Marko Petrovic
  07.09.2016 10:30

  Ukoliko su vam potrebne kvalitetne boce za ronjenje, budite spremni da odmah izdvojite nekoliko stotina eura. jednostavno, kvalitetne boce za ronjenj moraju kvalitento i da se plate.

  Dusan Markovic
  02.08.2016 09:19

  U svakom slucaju se slazem sa gore navedenim komentarom. Pre svega, boca za rodnjenje je sastavni deo ronilacke opreme, naravno ukoliko ne ronite na dah. Ukoliko odlucite da kupite kvalitetnu bocu ili generalno da pocnete da ronite, onda je u svakom slucaju potrebno da posetiti neki proveren ronilacki klub.

  Ivan Stojanovic
  01.07.2016 12:25

  Ukoliko ste pocetnik i nemate bas iskustva sa ronjenjem, onda je najbolje da za pocetak posetite neki ronilacki klub. Tako mozete da se uclanite, platite casoce i naravno znatno povoljnije iznajmite ronilacku opremu.