Kada zamišljamo sliku ronioca pod vodom, obično nam prvo padnu na pamet peraja i boce za ronjenje. Naravno, pod vodom nema vazduha, pa ronjenje ne bi bilo moguće, u dužem vremenskom intervalu, bez našeg rezervoara vazduha. Mogli bismo samo roniti na dah, ali to traje relativno kratko. Podvodni morski svet nudi toliko toga, pa je lepo istraživati ga natenane. Iz tog razloga je boca neizostavni deo ronilačke opreme.

Ronilačke boce

Pročitaj više

Izaberite neku od firmi gde mozete naci ponudu za kupovinu BOCE ZA RONjENjE

Beograd

Triton AST diving klub, ronilački klub
Ilije Garašanina 26-28, (SC Tašmajdan) Pozovi

Ronilački klub TRITON AST je jedan od najstarijih klubova koji organizuje obuku za sve nivoe, od rekreativnog nivoa, do tehničkih ronilaca. Naša škola ronjenja je najviše rangirana škola u regionu koju vode iskusni ronioci sa međunarodnim kat...
Pročitaj više

Oprema za ronjenje Neptune Dive
Narodnih heroja 27
Novi Beograd Pozovi

Oprema za ronjenje Neptune Dive je pravi izbor za ljubitelje ovog atraktivnog sporta svih generacija. Bilo da Vam je potrebna maska, odelo, peraja ili regulator za ronjenje, kod nas Vas očekuje oprema renomiranog proizvođača Seac Sub, po pri...
Pročitaj više

Ronilačka oprema Power Sub
Vladimira Rolovića 2
Čukarica Pozovi

POWER SUB DOO kao zastupnik za nase trziste vam nudi program vodecih svetskih proizvodjaca opreme BEUCHAT, SUUNTO po povoljnim cenama, a izradjene po visokim evropskim standardima. ...
Pročitaj više

Pre 1 h poslednji put pozvana firma

Kada zamišljamo sliku ronioca pod vodom, obično nam prvo padnu na pamet peraja i boce za ronjenje. Naravno, pod vodom nema vazduha, pa ronjenje ne bi bilo moguće, u dužem vremenskom intervalu, bez našeg rezervoara vazduha. Mogli bismo samo roniti na dah, ali to traje relativno kratko. Podvodni morski svet nudi toliko toga, pa je lepo istraživati ga natenane. Iz tog razloga je boca neizostavni deo ronilačke opreme.

Ronilačke boce

Kada biramo bocu za sebe, moramo najpre obratiti pažnju na njenu težinu. Zaista nije svejedno koliki ćemo teret poneti na leđima, u smislu komfora ali i plovnosti. Na primer, ako ste preopterećeni, u tom slučaju ćete morati da upumpavate više vazduha u kompenzator plovnosti, odnosno suvo odelo, pa će na taj način biti otežano balansiranje. U drugačijoj varijanti, ako je boca isuviše lagana, odnosno ako težina tereta koji imate na sebi nije dovoljna da biste uspešno zaronili, moraćete dodati još tegova na sebe. Ako se ronjenjem bavite rekreativno, biraćete između boca od 10l, 12l i 15l. Izuzetno retko, koriste se i boce od 18l i 20l. Kod rekreativnog ronjenja, može se upotrebiti i dvobocnik, od dva puta po sedam litara. Najčešće se koristi jedna boca sa jednim izvodom. Postoje ljudi koji žele da se osećaju sigurnije, pa će izabrati ronilačku bocu sa dva izvoda. Ona je u prednosti u tom smislu, jer ukoliko se desi nešto nekom od prvih stepena, može se preći na drugi prvi stepen. Mana ovih boca je u tome što se mora kupiti dodatni prvi stepen, što kod boca sa jednim izvodom nije slučaj.Međutim, jedna boca sa dva izvoda ipak nema mogućnost razdvajanja sistema za dovođenje vazduha.

Boce za ronjenje – iskustva

Sa bocom se mora rukovati izuzetno pažljivo, tako što se poštuju određena pravila. To je preporučljivo iz razloga što se vazduh u boci skladišti pod veoma visokim pritiskom. Boce za ronjenje se najčešće izrađuju od čelika i aluminijuma, ali i od drugih materijala. Radni pritisak boca kreće se od 200 do 300 Bara.Ronilačke boce moraju imati ispravne oznake, odnosno potrebno je da ispunjavaju zakonom propisane standarde. Ako pogledate bocu, na njoj ćete pronaći utisnute oznake o vrsti i karakteristikama boce, ali i podatke o testiranju. Ako boce nemaju ispravne oznake, smatraju se nesigurnim za korišćenje i nelegalnim. Svoju bocu za ronjenje morate održavati na pravi način, odnosno jednom u pet godina se vrši hidrostatski test, a jednom godišnje boca se mora vizuelno pregledati. Takođe, ronilačka boca se mora ispravno skladištiti. Dvobocnici, od 2 x 12l, i 2 x 15l, kao i 2 x 18l, koriste se za tehničko ronjenje. Njihova prednost je u tome što postoji dva izvora vazduha, i izvodi su međusobno povezani putem kratke cevi na kojoj se nalazi još jedan ventil. Kada se pomenuti ventil zatvori, mogu se dobiti dva sasvim nezavisna izvora vazduha. Komplet prvog stepena sa regulatorom, montira se na svakom izvodu boce.Pošto imate dovoljne zalihe kiseonika, pripremite se za jedno duže istraživanje morskih dubina, jer retko koji sport je tako atraktivan i uzbudljiv kao ronjenje.

Boce za ronjenje – cena:

Cene ronilačkih boca se kreću od 150 evra za „desetku“, do 400 evra za dvobocnik. *Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate prodavnice sportske opreme koje su oglašene ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Miodrag Kostic
    03.12.2018 01:23

    Ukoliko su vam potrebne kvalitetne boce za ronjenje, budite spremni da odmah izdvojite nekoliko stotina eura. jednostavno, kvalitetne boce za ronjenj moraju kvalitento i da se plate.