Vratite se na mobilnu verziju sajta
Biohemijske analize Biohemijske analize - ove laboratorije rade biohemijske analize, saznajte sve u vezi rezultata biohemijske analize, kao i cene i akcije www.navidiku.rs Biohemijske analizeBIOHEMIJSKE ANALIZE Beograd, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Novi Beograd, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Palilula, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Rakovica, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Stari grad, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Vračar, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Zemun, biohemijske analize krvi cena BIOHEMIJSKE ANALIZE Zvezdara, biohemijske analize krvi cena

Biohemijske analize

Biohemijske analize mogu da ukažu na mnoge poremećaje u organizmu i na žarišta u pojedinim organima. Laboratorijski pregled krvi je jedan od najvažnijih pokazatelja stanja organizma. Kada smo bolesni, ovom analizom se otkriva gde je žarište, ali i kad ne postoje jasni simptomi, krvna slika i biohemijski parametri mogu da ukažu na tinjajuću, još nerazjašnjenu tegobu. 

Pregled krvi – šta otkriva?

Poremećaj krvne slike i biohemijskih parametara, može da bude razlog za sumnju na različita patološka stanja kao što su anemija, nedostatak vitamina, autoimune bolesti, bolesti koštane srži, infekcije, zapaljenja, manjak hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca te negativan efekat korišćenja različitih lekova.
Ipak, pregled krvi nije definitivan dijagnostički test. Ono što je potrebno znati, jeste da svaki skok ili pad, odnosno odstupanje od normalnih vrednosti, ne znači uvek da je bolest prisutna. Isto tako i vrednosti u normali, ne znače uvek i da bolesti nema.

Pregled krvi – zašto se radi?

Ovim pregledom dobijamo informacije o parametrima vezanim za osnovne sastavne delove krvi kao što su: crvena krvna zrnca koja prenose kiseonik, bela krvna zrna koja pomažu u borbi protiv infekcije, krvne pločice koje imaju glavnu ulogu kada je reč o zgrušavanju krvi... 

Biohemijske analize krvi

Ponekad je osnovne analize krvi potrebno dopuniti biohemijskim analizama. Biohemijske analize podrazumevaju testiranje brojnih parametara, čije vrednosti pružaju uvid u funkcionisanje pojedinih organa i organizma kao celine. 
Vrednosti nivoa transaminaza (ALT, AST) lekaru ukazuju na rad jetre, ali i drugih organa u čijim se ćelijama ovi enzimi nalaze, kao što su bubrezi, srčani mišić, skeletni mišić. Porast vrednosti iznad opsega može da ukazuje na oštećenje jetre, koje se prikazuje kroz hepatitis, cirozu, alkoholizam, karcinom, toksična dejstva lekova; može biti ukazano i na upalu srčanog mišića, odnosno, miokarditis; spomenimo još i pankreatitis. 
Vrednosti gama Gt-a ukazuju na stanje jetre, žučnih puteva, pankreasa. Odraz funkcionisanja pankreasa predstavlja i nivo alfa amilaze. Kreatinin kinaza je enzim koji se nalazi u skeletnom mišiću, delom u glatkim mišićima ali i u mozgu. Posebna forma ovog enzima je CK-MB i nalazi se u srčanom mišiću. Povišena je kod oštećenja koja se ne javljaju prilikom infarkta, miokarditisa, dok ostale forme mogu biti povišene i posle intenzivne fizičke aktivnosti.
Vrednosti uree i keratinina, ukazuju na rad bubrega. Povišene vrednosti alkalne fosfataze ukazuju na mogućnost povećane razgradnje kostiju i razvoj osteoporoze, međutim mogu biti i znak oboljenja jetre.
Vrednosti serumskog gvožđa, S-TIBS i S-UIBC i još neki specifični parametri od značaja su kada se postavlja dijagnoza anemije. 

Holesterol i trigliceridi

Ono što se prilikom biohemijske analize krvi posebno prati jesu nivoi glukoze, holesterola, triglicerida, bilirubina, albumina, ukupnih proteina. Važno je naglasiti da holesterol i trigliceridi predstavljaju lipidni status organizma, a moraju se pratiti zbog toga što je njihov poremećaj faktor rizika i bitan parametar u nastanku arteroskleroze i kardiovaskularnih oboljenja, kao što su infarkt i moždani udar. 

Biohemijske analize – rezultati

Rezultate testiranja protumačiće vaš lekar u sklopu celokupnog fizikalnog pregleda i razgovora sa pacijentom. Potrebno je naglasiti da postoje fiziološke oscilacije parametara koje se javljaju i kod zdravih osoba, kao i kod hroničnih bolesnika zbog lekova koje piju. 

Biohemijske analize - iskustva

Na primer, ako je čovek bio pod velikim fizičkim naporom, puno se znojio i pio puno vode, može doći do povećanja ili pada vrednosti nekih od parametara. Što se tiče lekova, na primer, jedna grupa lekova koju piju reumatičari može da obori trombocite, ili da stvori ranice na želucu, pa da se u krvnoj slici prikaže anemija.
Takođe i ljudi sa povišenim krvnim pritiskom zbog lekova koje uzimaju, mogu dobiti pogoršanu krvnu sliku, odnosno može se očitati hemolitička anemija, usled raspadanja trombocita ili belih krvnih zrnaca. 
Ukoliko korisite aspirin, ovaj lek može da smanji broj krvnih pločica, kao i belih krvnih zrnaca, dok lekovi koji se piju zbog pojačanog rada štitne žlezde mogu da „obore“ leukocite.

Biohemijske analize krvi – kada se rade?

Ovaj pregled bi trebalo da obave svi ljudi, odnosno i oni koji nemaju nikakvih zdravstvenih tegoba i to jednom u šest meseci ili jednom godišnje. Ukoliko imate određeni rizik, kao što je hronična bolest, genetsko opterećenje, analize bi trebalo raditi i češće, a pored krvne slike i biohemijskih analiza, potrebno je pratiti i određene specifične parametre u dogovoru sa vašim lekarom.
Simptomi poput gubitka na težini, bledila, hroničnog umora, povišene temperature ili uvećanih limfnih žlezda – ukazuju da bi trebalo da uradite biohemijsku analizu krvi.

Biohemijska analiza krvi – cena

Cene se kreću u rasponu od 500 dinara za vađenje krvi iz vene do 3400 dinara za vađenje krvi na terenu. KKS – kompletna krvna slika, prosečna cena 500 dinara, a biohemijske analize od prosečne cene od 360 dinara pojedinačno za svaki parametar (glukoza, urea, keratinin itd), preko 1100 dinara za feritin, 1700 dinara za troponin l, do 3400 dinara za OGTT-trosatni. 
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije ispod teksta.

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na uslugu BIOHEMIJSKE ANALIZE

Biohemijska analiza krvi - Glukoza, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvožđe, Bilirubin, AST, ALT, GGT

popust 44%

Biohemijska analiza krvi - Glukoza, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvožđe, Bilirubin, AST, ALT, GGT

Biohemijska analiza krvi - Glukoza, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Gvožđe, Bilirub...Pročitajte više

Cena kupona: 1.490din./840din.

Firma: LaboMedica Poliklinika i Laboratorija
Bulevar Kralja Aleksandra 193a,

89d:21h:45m

BIOHEMIJSKA ANALIZA KRVI (Glu, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Fe, Ukup. bilirubin, AST, ALT, GGT)

popust 26%

BIOHEMIJSKA ANALIZA KRVI (Glu, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Fe, Ukup. bilirubin, AST, ALT, GGT)

BIOHEMIJSKA ANALIZA KRVI (Glu, Lipidogram, Urea, Kreatinin, Fe, Ukup. bilirubin,...Pročitajte više

Cena kupona: 1.490din./1.100din.

Firma: Millenium Medic Poliklinika i Laboratorija
Molerova 11,

66d:21h:45m

ANALIZE KRVI I URINA ZA TRUDNICE (KKS, Fe, Glu, Urea, Kreatinin, Urin mikro.)

popust 33%

ANALIZE KRVI I URINA ZA TRUDNICE (KKS, Fe, Glu, Urea, Kreatinin, Urin mikro.)

ANALIZE KRVI I URINA ZA TRUDNICE (KKS, Fe, Glu, Urea, Kreatinin, Urin mikro.)po ...Pročitajte više

Cena kupona: 1.120din./750din.

Firma: Millenium Medic Poliklinika i Laboratorija
Molerova 11,

66d:21h:45m

Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Biohemijske analize
Napišite komentar:
Miodrag Kostic

Sreda, 14.11.2018. 11:47

Ukoliko vam je potrebna kvalitetna biohemijska analiza, onda je svakako najbolje resenje za vas da posetite laboratoriju Aqualab Plus koja se nalazi u neposrednoj blizini centra grada i koju nije previse tesko pronaci.

Jovana Milinkovic

Petak, 19.05.2017. 10:56

Naravno da one moraju da se debelo plate. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

Filip Milutinovic

Ponedeljak, 08.05.2017. 01:35

U svakom slucaju moraju ove analize da se lepo plate. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

Lea Stankovic

Ponedeljak, 24.04.2017. 11:44

Ukoliko nesto valja u celoj prici, onda su biohemijske analize koje su po meni zaista nesto posebno i nista vise sem toga.

Mihajlo Nastasovic

Utorak, 11.04.2017. 09:57

Po meni su ove analize ono nesto posebno sto mora da se plati. Sve ostalo je samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

Simona Vucinic

Ponedeljak, 27.03.2017. 10:48

U svakom slucaju su one nesto sto je veoma zahtevno.

Todor Markovic

Petak, 10.03.2017. 09:47

Ovo je posebna vrsta analize koja nije ni malo jeftina.

Marta Dencevic

Utorak, 07.03.2017. 05:48

Kako god da okrenete, ovo su zaista jedne i vise nego posebne aktivnost.

Janko Zivanovic

Ponedeljak, 20.02.2017. 09:42

Ove analiz nisu vise ni prilibno toliko skupe kao neke prethodne. To je jednostavno surova realnost.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 02.02.2017. 10:38

Koliko mi se samo cini, sto se tice ovih analiza, slobodno treba da se odlucite za kvalitet.

Petar Jankovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 11:21

Koliko mi se samo cini, najbolje je da se ove analize urade onako ozbiljno i detaljno. Sve van toga nije bas toliko vazno.

Nikolina Pantelic

Sreda, 04.01.2017. 02:24

Sto se tice ovih analiza najbolje je da ih uradite na nekom proverenom mestu a ne da se sa tim nesto previse igrate.

Ivan Stojanovic

Četvrtak, 15.12.2016. 10:40

Za biohemijske analize vam je potreban sigurno neki dobar i proveren laborant, koji zaista ume da uradi svoj posao kako treba.

Jana Stankovic

Utorak, 29.11.2016. 12:12

Licno smatram da je najpouzdanija laboratorija po pitanju biohemijskih analiza u Beogradu, laboratorija Orto Medi Care.

Biljana Brankovic

Četvrtak, 10.11.2016. 12:52

Ove vrste analiza jednostavnonisu previse zahtevne ali jednostavno moraju kvalitetno da se urade. Primer u tom pogledu je laboratorija Analiza ili Markovic, sta vam je blize.

Marko Petrovic

Četvrtak, 22.09.2016. 10:03

Biohemijske analize su jedne u svakom slucaju od najpouzdanijih analiza. U te vrste analiza u svakom slucaju mozete da imate puno poverenje da ce sve biti kako treba.

Dusan Markovic

Ponedeljak, 22.08.2016. 10:02

Ovu su u danasnje vreme standardne i ne toliko slozene analize. Medjutim, ono sto je problem je toda su te analize uglavnom ljudi u danasnje vreme osudjeni da rade na nekim privatnim klinikama.

Jovana Milinkovic

Utorak, 19.07.2016. 10:44

Ukoliko vam je potrebna kvalitetna biohemijska analiza, onda je svakako najbolje resenje za vas da posetite laboratoriju Aqualab Plus koja se nalazi u neposrednoj blizini centra grada i koju nije previse tesko pronaci.