Dodaj firmu

Bilijar Beograd

Kuglana Žabac BN BOS

Žabac se doselio na još jednu lokaciju, u tržni centar BN BOS na Galenici.
Pročitaj više

Batajnički drum br. 1
Zemun, Beograd

Colosseum Bowling centar

Dobanovačka 56
Zemun, Beograd

Žabac Bowling Centar

Žabac Bowling Centar se nalazi na adresi Gradski Park 2 (Hala Pinki), Beograd.
Pročitaj više

Gradski Park 2 (Hala Pinki)
Zemun, Beograd

Slobodno možemo reći da je bilijar planetarno popularan sport i verovatno je svako od vas, naših čitalaca, barem jednom imao u ruci ke ili tak – bilijarski štap. 

Bilijarski sto, zelena čoja, kugle, štap, dva igrača i maksimalna koncentracija – to je samo početak priče o bilijaru.

Igranje bilijara

Da bismo vam približili ovu čuvenu igru, citiraćemo reči čuvenog naučnika Nikole Tesle: “Biliraj je najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike, i izvanredne povezanosti čovečijeg uma i telesne motorike.“

Postoji više vrsta igara koje se mogu igrati za bilijarskim stolom. Naravno, pravila se razlikuju od igre do igre, ali uglavnom je suština ista: određen broj kugli treba ubaciti u rupe.  

Igre u bilijaru se dele na tri grupe i to su:

- Karambol, grupa igara gde se igra na stolovima bez rupa;

- Bilijar sa rupama, takozvani „rupaš“, koji se uglavnom igra na stolovima sa šest rupa. 

- Snuker, koji se tehnički svrstava u grupu bilijara sa rupama, ali se i značajno razlikuje od ostalih igara.

Mi ćemo se pozabaviti klasičnim bilijarom, koji se igra na bilijarskom stolu sa šest rupa, koji je presvučen vuninim platnom, odnosno čojom, a uokviren gumenim ivicama, mantinelama. 

Dakle, podvarijante „rupaša“ su:

- osmica – što je ujedno i najpopularnija bilijarska igra na svetu;

- devetka (9 ball pool);

- desetka (10 ball pool);

- 14-1 neprekidna igra (14.1 continuous);

- na jednu rupu – (one-pocket);

- preko martinele – (bank pool). 

Bilijar klub

Da biste igrali bilijar, naravno, morate poznavati osnovna pravila. Igrač koristi štap kojim udara belu kuglu, a koja zatim pogađa ciljanu kuglu. Cilj igre je da se kugle koje nišanimo ubace u jednu od šest rupa koje se nalaze na ivicama stola. 

Igre se razlikuju na osnovu toga koje kugle, prema pravilima, su na redu da ih gađamo, kao i na osnovu zahteva koje moramo ispuniti da bismo pobedili u meču. 

Na profesionalnim takmičenjima, igračima je dozvoljeno da koriste i neka pomoćna sredstva kao što su kreda, koja se stavlja na vrh štapa kako bi bila smanjena mogućnost lošeg kontakta sa belom (miscue), takođe igrači mogu da nose rukavice, da bi smanjili trenje između štapa i ruke, kao i puder u količinama koje je odredio sudija.

No, ovo je ipak priča o opuštenom igranju bilijara u nekom klubu, ali smo smatrali da bi bilo zanimljivo osvrnuti se na to kako to rade pravi majstori ovog sporta. 

Kako se igra osmica?

Kao što smo u prethodnom delu teksta naveli, ovo je najpopularnija bilijarska igra. Igra se sa petnaest ciljnih kugli i belom kuglom. Igrač prvo mora ubaciti sve kugle iz svoje grupe, ili kugle od jedan do broja sedam, ili kugle od broja devet do broja petnaest, pre nego što pokuša da ubaci kuglu broj osam. 

Kako se gubi partija bilijara?

Možete izgubiti igru ako ubacite kuglu broj osam pre nego što ste ubacili sve kugle iz svoje grupe, ubacite kuglu broj osam u rupu koju niste najavili, ili ako izbacite osmicu sa stola. 

Na kraju, reći ćemo da ne treba razmišljati o tome da li ćete pobediti ili izgubiti, to ostavite za profesionalce, na vama je da se nakon napornog dana na poslu, sa svojim društvom, dobro zabavite u obližnjem bilijar klubu.

Bilijar – cena partije:

Za zadovoljstvo igranja bilijara potrebno je izdvojiti od 250 do 600 dinara za dva sata provednih u bilijar klubu.  

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate bowling centre ispod našeg teksta. 

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane