Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Bigovanje papira
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Bigovanje papira

Verovatno ste svi čuli za izraz bigovanje papira, ali zapravo ne znate šta to u stvari znači. U daljem tekstu ćemo vam približiti pojam bigovanja kao i kada se taj postupak najčešće koristi.

bigovanje papira

 

Šta je bigovanje?

Bigovanje je utiskivanje u štampani materijal linije za savijanje, kao na primer, u izradi fascikle. Na primeru fascikle se ovaj proces može i najbolje objasniti. Fascikla sa džepom, obično se radi iz B2 formata.

Uz reč bigovanje često čujemo i izraz štancovanje. Štancna je zapravo oštro sečivo, koje je uglavljeno u drvenu tablu ili postolje. Precizno se prati zadati oblik finalnog proizvoda. Samu štancnu prave posebni majstori.

Kod izrade štancne, u drveno postolje se ubacuju i tupa sečiva,  koja tokom postupka štancovanja neće preseći papir, već će na mestu samo načiniti određeno ulegnuće. Na kraju, to će omogućiti da se finalni proizvod presavije baš na tom mestu.

Upravo to ulegnuće se zove big, a ceo ovaj proces se naziva bigovanjem. Bigovati se može i ručno i mašinski, ali i nekim drugim metodama, na primer, kaširanjem, na izuzetno tvrdim materijalima.

Šta je perforacija?

Tema našeg teksta je bigovanje, ali smatramo da nije loše da vas upoznamo sa još nekim izrazima koji se koriste u štamparstvu.

Perforacija je bušenje rupica na nekom odštampanom materijalu, radi lakšeg cepanja listova.

Šta je rikna?

Rikna je deo korice sa boka knjige ili nekog drugog materijala koji ima puno listova.

Šta su cajtne?

Cajtne su oznake za obrez, big ili neku drugu vrstu dorade koja se radi po pravoj liniji.

Šta je ricovanje?

Ricovanje je jedan proces koji se vrši metodom sličnom štancovanju.

Bigovanje papira iskustva

Pretpostavimo da vam je nephodna ova usluga i da želite da znate šta je sve potrebno da naglasite odabranoj fotokopirnici da biste dobili tačnu cenu, tj. ponudu. Stručna lica će vas obično upitati koliko je bigova u pitanju, a vrlo je bitno i da li se proizvod koji ima postupak bigovanja u sebi, isporučuje kao savijen, odnosno formiran, ili kao otvoren.

bigovanje cena

 

Kada je reč o pripremi za štampu, istu će odraditi dizajneri odabrane fotokopirnice, tako da se na grafičkom rešenju moraju precizno označiti mesta, odnosno pozicije bigova.

Da bi se dobio kvalitetan finalni proizvod od papira, on mora proći kroz razne procese, među kojima je i bigovanje. Ručna dorada je uvek važna, jer je to najfiniji način da svaki proizvod dobije veoma visok kvalitet izrade.

Bigovanje cena:

Cena će zavisiti od toga koliko bigova imate na papiru. U tom smislu, za jedan big treba izdvojiti od 3 do 4 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije predlažemo da kontaktirate fotokopirnice koje su oglašene ispod našeg teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

05.09.2017
Petar Jankovic
Nije bigovanje papira ni malo naivno. Cak sta vise moze da bude veoma zahtevno. Jedino je stvar u tome da se po tom pitanju na vreme odlucite za kvalitet i da vise nista dalje ne brinete. Sve drugo je samo gubljenje vremena.
04.05.2017
Ljubinka Sreckovic
Ono je odlicna tehnika, odnosno tehnika koja je po kvalitetu zaista namenjena za svaku pohvalu.
20.04.2017
Ivan Stojanovic
Koliko samo mogu da vidim, osnovni je problem pre svega u tome da svako bigovanje papira mora da se posebno plati. Ipak to ne moze drugacije da funkcionise.
06.04.2017
Nikolina Pantelic
Moram da budem iskrena i da kazem da nikada do sada nisam cula za ovu tehniku. Smatram da je ona ipak nesto posebno u sta mozete da imate puno poverenje.
21.03.2017
Marko Petrovic
Sigurno je samo to da ono nema neke posebno jake cene.
13.02.2017
Jana Stankovic
Koliko mi se samo cini, u svakom pogledu je bigovanje papira nesto sto mora posebno da se plati. Sve drugo je manje vazno.
17.01.2017
Biljana Brankovic
Koliko samo mogu da vidim, ovo je ipak posebna jedna tehnika. Ako se za nju opredelite sigurno je samo to da se necete pokajati.
27.12.2016
Dusan Markovic
Kada pricamo o bigovanju papira, odmah treba da znate da je veoma bitno da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim licem i strucnim mesto u koje mozete da imate puno poverenje.