Dodaj firmu

Belo vino je vrlo rado konzumirano piće u mnogim prigodama, svečanim i običnim. U nastavku našeg teksta saznajte zanimljive informacije vezane za belo vino, njegovu podelu, mišljenjima enologa i slično.

Bela vina

Kada se kaže vino, obično se pita da li je reč o domaćem vinu ili o industrijskom vinu. Hajde da se pozabavimo na kratko, ovom podelom. Pre svega, domaće vino je ono koje se spravlja u privatnim domaćinstvima, obično seoskim, po tradicionalnim recepturama koje se ne menjaju stotinama godina. Osim toga, ono se pravi bez profesionalne opreme, nema nikakve pomoći stručnjaka za vino – enologa, i zanimljivo je da se u njega ne dodaju baš nikakvi sastojci, niti arome, i glavni i jedini sastojak je samo i isključivo – grožđe.

Domaće belo vino se ne filtrira, čuva se u buradima, odakle se direktno pretače u flaše iz kojih se dalje sipa u čaše za vino i konzumira.

Vrste belog vina

Industrijsko vino je isto što i domaće, ali se pravi pod drugačijim uslovima. Ono što je zajedničko i jednim i drugim vinima, odnosno, vinima koja se dobijaju na različite načine, jeste da je grožđe glavni sastojak, i da bi čak i laik i neko ko se ne razume u vina, mogao da proceni da je kvalitet loš.

Kod industrijskih vina dolazi do spoja nauke i prirode, tj. enolozi su tu da svojim znanjem pomognu da se u vinarijama dobije vino što većeg kvaliteta, ukusa, mirisa, a da sve bude takođe prirodno.

Belo vino može da bude slatko, suvo...

Slatko belo vino

Gotovo da ne možemo da zamislimo neku svečanu prigodu a da na stolu nije prisutna boca sa vinom. Za vino je karakteristično da je više cenjeno i boljeg ukusa ako je starije, tako da ona vina koja su stara decenijama, budu otvarana za neke posebne prilike.

Belo slatko vino

U svakodnevnom životu, vino se služi posle ručka, večere, i čak i lekari savetuju upotrebu vina za zdravlje čitavog organizma. Vino povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, tj. na srce i krvotok, a takođe nas opušta i popravlja raspoloženje.

Suvo belo vino

In vino veritas, kaže latinska poslovica ili u vinu je istina, prevedeno na srpski. Vino otvara dušu, zapravo, ako popijete velike količine vina, pojačavaju se emocije, tako da se vino često služi na veseljima, slavama, proslavama, i svuda gde ljudi žele da se opuste i zabave.

Postoji mnogo  ljubitelja suvih vina, kao što je suvo belo vino. Interesantno je da postoje posebni konobari u restoranima, koji se nazivaju somelijeri, i koji mogu da vas upute uz koju hranu koju vrstu vina da izaberete. Na primer, uz meso se koristi crno vino, a belo vino uz ribu.

Belo vino cena

Cena vina je obično oko dvesta dinara po litru, ali to može da zavisi, jer ako kupujete domaća vina na više od pet litara, cena po tom jednom litru može da bude niža od spomenute. Raspitajte se direktno kod proizvođača, u skladu sa vašim potrebama.

*Za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na stranici našeg portala koju upravo čitate.

Idi na vrh strane