Dodaj firmu

Da li su bebisiteri pametna ideja u vreme pandemije Korona virusa?

; Ažurirano 17.01.2024.
Da li su bebisiteri pametna ideja u vreme pandemije Korona virusa?

 

Čini se da je u poslednjih nekoliko meseci došlo do ekspanzije bebisitera odnosno njihove potražnje. Budući da deca retko odlaze u vrtiće ili uopšte ne idu zbog nastale situacije, a roditelji i dalje moraju da rade, postavlja se pitanje ko bi mogao da čuva decu, dok su roditelji na poslu?

Baka i deka servis u ovom trenutku nije najpametnije rešenje, a često se ne može ni razmatrati kao dugoročno rešenje, zbog velikog rizika od njihovih bolesti i godina koje ne mogu da podnesu svakodnevno jurcanje za mališanima.

Bebisiteri su mnogima jedina opcija. Ipak postoje neki saveti ukoliko ove godine planirate da angažujete bebisiterku ili ukoliko ste baš vi zainteresovani da preko leta bebisitujete.

Za decu su uvek bile velike potražnje tokom letnjih meseci. Roditelji često preferiraju negu u kući tokom leta jer su prinuđeni da budu na poslu a I zbog promenjenohg rada vrtića, trenutne situacije u svetu i planiranja godišnjih odmora, a deca obično vole da ostanu kod kuće. Ako ste tinejdžer koji se nada da će ovog ljeta čuvati djecu ili roditelj koji treba da zaposli bebisiterku pratite ove savete da biste bili sigurni i zdravi.

Saveti  za roditelje:

Ograničite broj bebisiterki koje dolaze u vaš dom. Ako je moguće, zaposlite istu bebisiterku za celo leto.

Nemojte imati bebisiterku u  kući ako neko u vašem domu ima bilo kakve simptome COVID-19, poput kašlja, nedostatka daha ili otežanog disanja, groznice, zimice, bolova u mišićima, bolova u grlu ili novog gubitka ukusa ili mirisa.

Osigurajte da vaša bebisiterka ima pristup sapunu za ruke i sredstvima za čišćenje. Dokažite kako želite da se površine i igračke očiste nakon upotrebe.

Dajte posebne smernice o aktivnostima na otvorenom, koje mogu uključivati i drugu decu u okruženju ili zajednička, javna mesta, poput parkova u komšiluku. Podelite ovaj plan sa vašom bebisiterkom.

Saveti za bebisitere:

Odmah se obratite poslodavcu ako primetite bilo kakve simptome COVID-19, kao što su kašalj, nedostatak daha ili otežano disanje, groznica, peckanje, bol u mišićima, grlobolja ili novi gubitak ukusa ili mirisa.

I vi i deca treba često da perete ruke, posebno pre jela i nakon aktivne igre. Uvek pomažite mlađoj deci u pranju ruku i zabavljajte ih pevajući pesme dok brojite do 20 sekundi.

Izbegavajte da dodirujete oči, nos i usta i uvek kašalj i kijanje prekrivajte rukom ili unutrašnjošću lakta.

Sledite uputstva poslodavca o čišćenju  površina i igračaka. Sprečite trovanje držanjem sapuna, sredstava za čišćenje ruku i dezinfekcionih sredstava dalje od dece.

Poslodavac će možda više voleti da vi i deca nosite masku za lice.

Tkanine za pokrivanje lica ne smiju se koristiti na djeci mlađoj od 2 godine zbog opasnosti od ugušenja.

Pridržavajte se pravila poslodavca o  igri na otvorenom da biste sigurno praktikovali socijalno distanciranje s drugom decom u okruženju.

Važno je da i deca i roditelji znaju da svako ko dođe u vaš dom može doneti klice i biti izložen klicama vaše porodice.

Sledeći ove savete može vam pomoći da umanjite potencijalni rizik od infekcije i ostanete sigurni i zdravi.

Idi na vrh strane