Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Balansiranje guma
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Tehnički pregled za putnička vozila

Akcija -20% 3600 Din.
Tehnički pregled za putnička vozila - 3.600 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis centar!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Tehnički pregled za teretna vozila (džipovi, kombi vozila, 4x4 vozila)

Akcija -20% 4000 Din.
Tehnički pregled za teretna vozila (džipovi, kombi vozila, 4x4 vozila) - 4.000 din! Tehnički pregled Helmon YU biznis ce...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Balansiranje guma

Možda vam se dešava da vam podrhtava volan? Ili vam podrhtava celo vozilo? Nije zemljotres u pitanju, jednostavno je došlo do debalansa guma. Točak, prilikom obrtanja stvara centrifugalnu silu. Ukoliko nema ravnoteže, odnosno masa tela nije ista sa svake strane ose, desiće vam se ovo pomenuto podrhtavanje. Ovo nije nikakav poseban problem, i lako ćete ga rešiti posetom vašem vulkanizeru.

 

Kako se radi balansiranje guma?

Pri balansiranju, guma se uravnotežuje olovima, pločicama ili bušenjem. Vulkanizeri će vam uvek preporučiti da se izbalansiraju sva četiri točka, jer opet može auto da vam se trese, ukoliko su na primer, prednji točkovi izbalansirani a zadnji to nisu. 

Točkovi se balansiraju statičkim i dinamičkim balanserkama. 

Balansiranje

Dakle, samo balansiranje točkova podrazumeva nekoliko operacija. Navedimo najznačajnije: najpre se skidaju stari tegovi; potom, skidaju se naslage na točku koje mogu uzrokovati pogrešno očitavanje; točak se postavlja u mašinu za balansiranje; pri tome se otkriva i locira gde je nastala bilo kakva neuravnoteženost; na kraju, postavljaju se olovni tegovi na odgovarajuća mesta. 

Statičko balansiranje

Vulkanizeri preporučuju statičko balansiranje kao najbolju varijantu, dok se dinamičko balansiranje smatra dobrim sa nedostatkom da bilo zbog čega da se točak skida, mora da se vrati na iste tačke gde je i bio. U protivnom, balansiranje mora da se ponovi. 

 

 

Prednost statičkog balansiranja jeste u tome što se točkovi postavljaju u bilo koje tačke, odnosno, ne vodi se računa o položaju postavljanja.

Ukoliko je guma ili felna kriva, javiće se podrhtavanje na nekim brzinama, ali će pre ili posle tih brzina nestati. Na malim brzinama, vozilo se ne trese, ali se može javiti takozvano ljuljanje volana. Ovaj problem se rešava tako što se postavlja jedna ili više novih guma, a ukoliko je uzrok problema kriva felna, ona se može ispraviti ili zameniti.

Balansiranje guma – iskustva

Kao što smo naveli, neizbalansirani točkovi se mogu lako osetiti na prednjoj osovini zato što se vibracije lako osećaju na volanu. Ipak, bez obzira da li se vibracije osećaju ili ne, one svakako loše utiču na sve ostale mehaničke sklopove.

Prilikom balansiranja se koristi više vrsta olova, a sve zbog različitosti felni, odnosno njihovih ivica. Olovo koje ne odgovara felni, lako će otpasti sa nje, a to onda predstavlja neku vrstu kuršuma. 

Iz svih ovih razloga, balansiranje guma, odnosno točkova, potrebno je prepustiti profesionalnim vulkanizerima. Jedino tako ćete biti sigurni da je posao odrađen korektno i da ste vi siguran učesnik u saobraćaju. 

Izbalansirani točkovi imaju mnogo prednosti, a neke od njih su poboljšana udobnost u vožnji, smanjeno habanje guma kao i ravnomernija vožnja.

Balansiranje guma – cena:

Kompletna montaža i balansiranje za nove gume, od 440 do 1040 din;

Komplet montaže i balansiranja točka, od 550 do 1290 din;

Balansiranje aluminijumske i čelične felne, od 310 do 690 din.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate vulkanizere ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

31.10.2018
Mladen Todorovic

Kada pricamo o zameni guma, onda je balansiranje guma neizostavna radnja, kako bi se posao zavrsio na sto bolji nacin. Neka uobicajena cena za balansiranje pneuamtika je oko 1000 dinara za sve cetiri gume.

15.09.2017
Stojance Ristovski

Svaki dobar vulkanizer ce sigurno umeti da vam balansira gume na jedan pravi i kvalitetan nacin. Nista tu po meni nije bas toliko neobicno kao sto bi mozda trebalo da bude. Cene su naravno cestu u prvom planu.

19.05.2017
Jovana Milinkovic

Smatram da nazalost ovo nikada nije bilo previse jeftino.

08.05.2017
Milen Jovanovic

Koliko mi se samo cini, po pitanju ovog balansiranja sigurno cete se pre ili kasnije odluciti za kvalitet. Druge stvari onda i nisu bas toliko vazne.

24.04.2017
Lea Stankovic

Po mnogo cemu je ono i vise nego dobro resenje. Sve drugo je samo gubljenje vremena i nista vise sem toga.

10.04.2017
Filip Milutinovic

Po meni, balansiranje guma jeste nesto sto je jeftino i sto treba da se plati.

23.03.2017
Simona Vucinic

Po meni svako banansiranje mora da se debelo plati. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena. Jednostavno postoje stvari na kojima ne mozete da ustedite novac.

10.03.2017
Mihajlo Nastasovic

Sto se ovog balansiranja tice, naravno da je kvalitet veoma vazan. Sve drugo je cisto gubljenje vremena.

06.03.2017
Marta Dencevic

Bar je balansiranje guma jedna potpuno normalna aktivnost. Sve drugo je daleko manje vazno.

15.02.2017
Todor Markovic

Kako god da okrenete, balansirajne guma je nesto sto mora psoebno das e palti. Sve drugo je daleko manje vazno.

01.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi je samo poznato, uz svaku zamenu ide i adekvatno balansiranje guma. To bi trebalo da bude uracunato u cenu.

19.01.2017
Janko Zivanovic

Koliko samo mogu da vidim, ovo je ipak posebna jedna aktivnost u koju po mom misljenju treba da imate puno poverenje.

30.12.2016
Nikolina Pantelic

Nema druge nego da balansiranje guma mora kvalitetno da se plati.

14.12.2016
Petar Jankovic

Ako ste vec montirali gume, onda u svakom slucaju treba da uradite u kvalitetno balansiranje. Samo tako ce sve biti kako treba da bude.

28.11.2016
Jana Stankovic

Gotovo savrseno i milimetarski precizno balansiranje guma po veoma povoljnim cenama mozete da dobijete u servisu Nesa.

09.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko vec trazite kvalitenot balansiranje guma, onda je ubedljivo najbolje da posetite vulkanizera Shop Invest i sigurna sam da se necete pokajati.

20.09.2016
Ivan Stojanovic

Ukoliko pricao generalno, balansiranje guma nije ni malo tezak posao. Jedino je stvar u tome da taj posao mora kvalitetno da se uradi kako bi sve bilo kako treba.

17.08.2016
Marko Petrovic

Po pitanju balansiranja guma svim slobodno mogu da preporucim vulkanizera Maric. To je vulkanizer koji taj posa radi precizno, savesno i odgovorno a da pri tome, nije ni toliko skup.

15.07.2016
Dusan Markovic

Kada pricamo o zameni guma, onda je balansiranje guma neizostavna radnja, kako bi se posao zavrsio na sto bolji nacin. Neka uobicajena cena za balansiranje pneuamtika je oko 1000 dinara za sve cetiri gume.