Dodaj firmu

Zatamnjivanje stakala bez tehničkog pregleda i potvrde proizvođača?

Zatamnjivanje stakala bez tehničkog pregleda i potvrde proizvođača?

Ukoliko niste znali, stižu lepe vesti za sve one koji planiraju zatamnjivanje stakala na svojim vozilima. Do sada je ova procedura zahtevala niz koraka, koje su uključivale dodatna ispitivanja i posedovanje potvrde od strane proizvođača, ali u toku je donošenje najavljenih izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Zatamnjivanje stakala, od sada će biti mnogo jeftinije i jednostavnije, kada se usvoje predlozi Agencije za bezbednost saobraćaja.

Šta kažu trenutne zakonske odredbe o zatamnjivanju stakala na vozilima?

Trenutni Zakon nalaže određene procedure kada je zatamnjivanje stakala u pitanju. Od 2012. godine zatamnjivanje stakala je dozvoljeno prema članu 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju.

Zakon nalaže da vetrobransko staklo ne sme biti zatamnjeno, dok prednja bočna stakla mogu biti zatamnjena do 30%, a za zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo  nema limita.

Za ugradnju auto folija morate proći proces atestiranja i morate imati izjavu o ugrađenoj foliji iz ovlašćenog servisa i saglasnost proizvođača za ugradnju folija, kao i dodatni tehnički pregled za vozila nakon ugradnje auto folija.

Potvrda proizvođača i atestiranje ugrađenih folija, vozače je do sada koštalo između 100 i 150 evra, što je veliki trošak za ovu proceduru koja po Zakonu spada u manje popravke vozila.

Šta kažu najavljene izmene Zakona o bezbednosti  saobraćaja, koje se trenutno razmatraju u Vladi Srbije?

Najavljene izmene Zakona koje se trenutno razmatraju u Vladi Srbije, a u vezi su sa procedurom zatamnjivanja stakala, najavljuju da će novim izmenama dodatni tehnički pregled vozila, koji je u ovom trenutku obavezan, nakon ugradnje folija biti ukinut, baš kao i saglasnost, odnosno potvrda proizvođača.

Ceo postupak ugradnje folije, kao i zatamnjivanje stakala biće jednostavnije, brže i povoljnije.

Koliko novca vozači moraju da izdvoje za potvrdu proizvođača, dodatni tehnički pregled i atestiranje vozila?

Pojedini proizvođaći ovu  potvrdu naplaćuju  od 0 do 12.000 dinara. Tako da pojedini proizvođači ne naplaćuju ništa, dok neki proizvođaći naplaćuju 3.000, 4.000 do čak 12.000 dinara. Za određene marke automobila ne postoji predstavništvo, pa proizvođači ovu potvrdu ne naplaćuju. Dodatni tehnički pregled koji služi za utvrđivanje izmena na vozilu, a koji se može iskoristiti i kao obavezni tehnički pregled, koji važi za sve vozače, prilikom registracije vozila, košta između 4.000 – 5.000 dinara, mada se na nekim mestima može naći i jeftinije.

Ispitivanje ugrađenih folija odnosno atestiranje se vrši nakon ugradnje folija i može se uraditi u nekoj od ovlašćenih institucija za atestiranje, a u pojedinim ovlašćenim servisima za ugradnju stakala za samo jedan sat, nakon ugradnje folije.

Za atestiranje folija potrebna vam je dokumentacija za atest, izjava o ugrađenoj foliji, koju dobijate u servisu nakon ugradnje folije, potvrda proizvođača za ugradnju folija, vaša lična karta, saobraćajna dozvola i ovlašćenje, ukoliko niste vlasnik vozila.

Atest za folije je potrebno uraditi samo jednom i ona traje koliko i folije na vašim staklima. Ukupna cena za atestiranje je oko 9.000 dinara, zajedno sa ispitivanjem vozila koje košta negde oko 5.000 dinara i taksama koje se plaćaju Agenciji za bezbednost.

Sve ove cene važe i dalje, dok se ne donesu nove izmene Zakona, kada vam više neće biti potreban dodatni tehnički pregled i potvrda proizvođača.

Koje folije za zatamnjivanje stakala su najbolje na tržištu?

Trenutno najbolje folije za zatamnjivanje stakala su nano-keramičke folije koje omogućavaju apsolutnu vidljivost sa unutrašnje strane vozila ali i najveću toplotnu zaštitu od UV zraka. Kod keramičkih folija imamo nekoliko vrsta sa odličnom, vrhunskom i maksimalnom toplotnom zaštitom.

Sve folije za zatamnjivanje stakala imaju ulogu da odbijaju sunćeve zrake dok istovremeno omogućavaju dobru vidljivost. Posebno možemo izdvojiti Llumar folije, koje poseduju specijalni zaštitni sloj od ogrebotina.

Bez obzira na najviši kvalitet folije, veoma je važan i sam način montaže i ugradnje folije. Kako bi folija ima apsolutni efekat, potrebno je da ugradnju izvrše licencirani stručni montažeri folija, kako bi folije postale 100% gotov proizvod.

Firme povezane sa tekstom

Auto folije Dark Glass

Neka se za Vašim automobilom svi okreću, izaberite auto folije Dark Glass. Naš servis ovlašćen je za ugradnju svih vrsta folija vodećih proizvođača koje će Vašem vozilu pružiti bezbednost i udobnost, zaštitu od sunčevih zraka, ekonomičnost, stil i kvalitet
Pročitaj više

Ariljska 2
Zvezdara, Beograd
Idi na vrh strane