Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Aspergerov sindrom
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Prvi pregled logopeda

Akcija -50% 900 Din.
Prvi pregled logopeda - 900 din! Logopedski centar Moj Logoped!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Aspergerov sindrom

Aspergerov sindrom je autistični poremećaj, pripada grupi kompleksnih poremećaja koji se manifestuje tako što dete ima poteškoća u komunikaciji, socijalizaciji, ali poseduje i restriktivne šablone ponašanja koji se ponavljaju. 

 

 

Ovo su neurorazvojni poremećaji i prisutni su kod dece od rođenja ili ranog detinjstva, i veoma je važno da se otkriju na vreme. 

Kako se prepoznaje Aspergerov sindrom?

U zavisnosti od načina na koji dete komunicira i deficita u ponašanju, određuje se stepen invaliditeta autistične dece. Mišljenja lekara su da je Aspergerov sidrom jedan od najblažih oblika autizma i simbol je za najfunkcionalnije i najsamostalnije osobe sa autizmom. 

Kod dece koja boluju od Aspergerovog sindroma, primećujemo manjak normalne komunikacije, odnosno normalan dijalog (slušanje i odgovaranje) ne odvija se kako treba, javljaju se problemi sa gledanjem u oči tokom razgovora, pri čemu postoji i sasvim poseban govor tela, izraz lica, kao i problemi sa održavanjem bilo kakvih veza. 

Spomenimo fiksirana interesovanja i repetitivno ponašanje. To bi značilo da dete konstantno koristi isti predmet, ponavlja jednu frazu i pokrete, javlja se i preterano vezivanje za rutinu, interesovanja ili predmete. Na neke svakodnevne situacije, reaguju preterano se uzbuđujući, ili sa druge strane, previše ravnodušno.

Aspergerov sindrom se obično ne otkrije pre pete godine života, jer lekari još uvek nisu otkrili pravi način za to. Interesantna je činjenica da ovaj poremećaj pogađa više dečake nego devojčice i to čak četiri puta češće. 

Simptomi Aspergerovog sindroma

Kada dete pati od ovog poremećaja, njegov govor je neritmičan, i prilično je monoton. Obično imaju manju sposobnost da kontrolišu ton glasa da bi se prilagodili okruženju. Šta bi to značilo? Mogu nekontolisano praviti buku, pa ih u pozorištu ili bioskopu stalno treba opominjati da budu tihi.

Kada boluju od autizma, deca se u potpunosti izoluju od realnog sveta, gradeći neki sasvim svoj, dok mališani koji pate od Aspergerovog sindroma od sveta se izoluju zbog manjka komunikativnosti i ograničenih interesovanja. Ova deca pristupaju i drugim ljudima, ali žele da pričaju samo o temama koje njih zanimaju, za nešto drugo nemaju zanimanje. 

Deca sa Aspergerovim sindromom su veoma loše koordinisana, pa i kada hodaju, mogu blago poskakivati. 

Koji su uzroci Aspergerovog sindroma?

Uprkos svim dosadašnjim saznanjima, specifičan gen koji koji izaziva Aspergerov sindrom nikada nije otkriven. Zbog nedostatka posebno osmišljenih testova, veoma je teško postaviti dijagnozu za Aspergerov sindrom, koji se među lekarima često naziva i visoko-funkcionalni autizam, odnosno blaži oblik autizma. 

 

Dijagnoza Apergerovog sindroma

Prva faza je razgovor lekara sa porodicom i pedijatrom, a druga faza je stručna procena detetovog ponašanja i simptoma. U procenu su uključeni testovi za kongnitivnu sposobnost, koeficijent inteligencije, jezik, psihomotorne funkcije, izražavanje, vokabular kao i ponašanje u društvu. Na osnovu svega ovoga, lekar može dati dijagnozu.

Lečenje Aspergerovog sindroma

Nažalost, znamo da za autizam ne postoji lek, pa tako ni za Aspergerov sindrom. Ono što se najviše može učiniti jeste rad sa detetom i sprovođenje terapije prilagođene svakom detetu ponaosob, pošto ne postoji šablon koji se može primeniti kod sve dece.

Terapija obično podrazumeva grupne terapije na kojima dete uči da komunicira sa svojim vršnjacima, kognitivno-bihejvioralna terapija, medikamenti kod dece kod koje se razvila depresija i anksioznost, fizikalna terapija za decu sa oslabljenim motoričkim sposobnostima, kao i posebno osmišljene terapije za jezik i govor, koje deci pomažu da se pravilno izražavaju i normalno komuniciraju.

Na kraju, reći ćemo da je ohrabrujuća činjenica da deca kod koje se u ranom detinjstvu otkrije Aspergerov sindrom i koja redovno odlaze na terapije, uspešno mogu savladati sve nedostatke, međutim, najveći izazov tokom celog života će im biti održavanje veza sa ljudima i socijalizacija. 

Apergerov sindrom - dijagnoza – cena:

Pregled logopeda – psihologa – defektologa 4000 dinara za prvi pregled, a za kontrolne preglede, potrebno je izdvojiti u proseku 2500 dinara. 

Za tretman logopeda – psihologa – defektologa, u trajanju od 60 minuta, trebalo bi platiti 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve preicizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta. 

Iskustva i preporuke posetilaca

19.11.2018
Andriajana Simic

Aspergerov sindrom je tipican jedan od autisticnih poremecaja. Uglavnom mozemo da govorimo o njemu kao o sindromu koji je determinisan naslednim faktorom.

24.04.2017
Lea Stankovic

Kako god da okrenete, ovo je veoma tezak sidrom. Do sada nisam cula da za njega ima nekog posebnog leka.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po prvilu, opvaj sindrom je pre svega poznat po tome sto se veoma lako leci ali se veoma tesko otkriva. To je onda nesto sto svakako zahteva posebnu paznju.

27.03.2017
Simona Vucinic

Po pravilu je ovo veoma zahtevan sindrom u ciji kvalitet ne treba da ni pre a ni kasnije sumnjate.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju je ovo i vise nego dobra vrsta sindroma ciji su problemi narocito dobro svima poznati.

07.03.2017
Marta Dencevic

Po pitanju ovog sindroma, naravno da vam je potrebno neko bas strucno lice.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Stvar je u tome da nisu svi logopedi isti, odnosno da nije bas isti kvaltiet njihove usluge.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se samo cini, ovo je jedan posebno veliki sidrom povodom kojeg je sve veci broj ljudi zaista zabrinut.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, i vise je nego velika vaznost u tome da se po ovom pitanju opredelite samo za neko provereno i strucno mesto. Sve drugo je manje vazno.

05.01.2017
Nikolina Pantelic

Sve je ovo nesto sta moze uz pomoc savremen tehnologije da se predupredi i na vreme otkrije.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ovo je vrsta poremecaja - sindroma kojeg lekari u danasnje vreme veoma uspesno resavaju tako da nemate sta da brinete po tom pitanju.

29.11.2016
Jana Stankovic

Ovoje vrsta sindroma, koja na jedan sasvim kvalitetan nacin moze da se uradi u logopedskoj ordinaciji Lexis Pro.

14.11.2016
Biljana Brankovic

Ovo po pravilu moze da bude jedan veoma tezak sidrom i zbog toga je uvek najbolje da pronadjete nekog dobrog logopeda. Pri tome, centar Logopediliste moze da bude veoma dobro resenje za vas.

23.09.2016
Marko Petrovic

Aspergerov sindrom je vrsta sindroma koja nije ni malo laka i jednostavna. Mejdutim, sa tim sindrom se zivi i svako treba da nauci da zivi.

23.08.2016
Dusan Markovic

Bez obzira na faktor koji uslovljava aspergerov simptom, ono sto je poseban problem je pronaci nekog kvalitetnog logopeda u kojeg po ovom pitanju mozete imati puno poverenje.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Aspergerov sindrom je tipican jedan od autisticnih poremecaja. Uglavnom mozemo da govorimo o njemu kao o sindromu koji je determinisan naslednim faktorom.