Kada obavljamo redovni sistematski pregled, odnosno, kada želimo da prekontrolišemo svoje zdravlje, lekar nas najpre uputi na pribavljanje analiza urina i krvi. Na osnovu pokazatelja koji se dobijaju na ovaj način, može se steći uvid u opšte zdravstveno stanje organizma, kao i da li postoje eventualna žarišta.

Pročitaj više

Izaberite neku od laboratorija koje rade uslugu ANALIZE URINA

Beograd

Laboratorija Medialta
Laboratorija Medialta
Dobanovački put 2, Altina
Zemun
Beograd Pozovi

Odradite kompletnu laboratorijsku dijagnostiku brzo, efikasno i sa što manje stresa u laboratoriji Medialta u naselju Altina. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, naše stručno osoblje poklanja maksimalnu pažnju svakom klijentu, a nudimo i b...
Pročitaj više

4.3 | 6 ocena
Millenium Medic Poliklinika i Laboratorija
Millenium Medic Poliklinika i Laboratorija
Molerova 11
Vračar
Beograd Pozovi

Poliklinika Millenium Medic pruža specijalističke i ultrazvučne dijagnostičke preglede iz različitih oblasti medicine koje izvodi vrhunski tim stručnjaka. U sklopu poliklinike nalazi se i laboratorija, tako da vršimo kompletne usluge na jed...
Pročitaj više

3.7 | 31 ocena
Korisnik : Slavica Savic je pre 18 h preuzeo 1 kupona za akcije ove firme
LaboMedica Poliklinika i Laboratorija
LaboMedica Poliklinika i Laboratorija
Bulevar Kralja Aleksandra 193a
Zvezdara
Beograd Pozovi

Poliklinika i laboratorija LaboMedica nudi kompletne medicinske usluge i analize na istom mestu, u istom danu. Naše stručno i ljubazno medicinsko osoblje brzo i efikasno će organizovati sve potrebne preglede za Vas i Vaše najmilije, uz znač...
Pročitaj više

4.0 | 27 ocena
Labaratorija Analiza 3
Labaratorija Analiza 3
Vajara Zivojina Lukica 6
Novi Beograd
Beograd Pozovi

Laboratorija ANALIZA 3 prepoznatljiva je po uvek novim i savremenim analizama iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš tim čine biohemičari i laboratorijski tehničari sa bogatim znanjem i iskustvom u radu, a danas imamo preko 30.000...
Pročitaj više

5.0 | 1 ocena
Pre 2 h poslednji put pozvana firma

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na uslugu ANALIZE URINA

SISTEMATSKI PREGLED ZA ŽENE I MUŠKARCE: Pregled lekara, laboratorija (KKS, SE, glukoza, holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, urea, kreatinin, ALT, AST, gvožđe, urin sa sedimentom), spirometrija, EKG, UZ abdomena, UZ donjeg dela stomaka - bešike i prostate kod muškaraca
Akcija -79% 3200 Din.

SISTEMATSKI PREGLED ZA ŽENE I MUŠKARCE: Pregled lekara, laboratorija (KKS, SE, glukoza, holesterol, HDL, LDL, trigliceridi, urea, kreatinin, ALT, AST, gvožđe, urin sa sedimentom), spirometrija, EKG, UZ abdomena, UZ donjeg dela stomaka - bešike i prostate kod muškaraca - 3.200 din! Gracia Medika poliklinika!

Trudnički panel (KKS, urin, glukoza, urea, kreatinin, protein ukupni, AST, ALT gvožđe)
Akcija -37% 890 Din.

Trudnički panel (KKS, urin, glukoza, urea, kreatinin, protein ukupni, AST, ALT gvožđe) - 890 din! Laboratorija Medialta!

Penzionerski panel (KKS, Urin, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, AST, ALT)
Akcija -37% 890 Din.

Penzionerski panel (KKS, Urin, glukoza, holesterol, trigliceridi, urea, kreatinin, AST, ALT) - 890 din! Laboratorija Medialta!

Pogledajte sve kupone
Aqualab Plus laboratorije
Aqualab Plus laboratorije
Kneginje Zorke 30
Vračar
Beograd Pozovi

Aqualab Plus laboratorije su deo najvećeg lanca laboratorija u Evropi Synlabom GmbH i pružaju veliki broj akreditovanih analiza. Zahvaljujući upotrebi vrhunske opreme ROCHE obezbeđujemo najpreciznije rezultate, visok kvalitet usluge, kao i ...
Pročitaj više

3.0 | 22 ocena
BioDiagnostica laboratorija
BioDiagnostica laboratorija
Gundulićev Venac 5
Stari grad
Beograd Pozovi

Smeštena u blizini Botaničke bašte, BioDiagnostica laboratorija nudi Vam širok spektar analiza iz svih oblasti laboratorijske dijagnostike. Naš stručni kadar u radu koristi savremenu automatizovanu tehnologiju što garantuje tačne rezultate ...
Pročitaj više

5.0 | 2 ocena
Beolab Laboratorije
Beolab Laboratorije
Borska 41m, Ratka Mitrovića 148
Rakovica
Beograd Pozovi

Vršimo usluge laboratorijskih analiza: bakteriologije, parazitologije, hematologije, biohemije, hormonskih analiza i tumor markera....
Pročitaj više

4.2 | 15 ocena
Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Kada obavljamo redovni sistematski pregled, odnosno, kada želimo da prekontrolišemo svoje zdravlje, lekar nas najpre uputi na pribavljanje analiza urina i krvi. Na osnovu pokazatelja koji se dobijaju na ovaj način, može se steći uvid u opšte zdravstveno stanje organizma, kao i da li postoje eventualna žarišta.

Laboratorijska analiza urina

Poznato je da se na analizu donosi prvi jutarnji urin. Urin se skuplja u sterilnoj posudici, koju pre toga nabavljamo u apoteci, i to na taj način što se uzima srednji mlaz. Zahvaljujući analizi urina dobijamo osnovne informacije o stanju metabolizma, kao i o stanju genitalno-urinarnog sistema.

Pregled mokraće je jedna od osnovnih laboratorijskih analiza. Pri tome se obraća pažnja na nekoliko činilaca, koji se mogu podeliti u tri grupe. U prvom delu se opisuje izgled urina, njegova boja, miris, reakcija, kao i specifična težina; u drugom delu sledi hemijska analiza, što znači da se vrši analiza na proteine, šećer, urobilinogen, bilirubin, ketonska tela i nitrite; u trećem delu pregleda urina radi se analiza mokraćnog sedimenta, odnosno, mikroskopski se pregleda talog, koji se dobija tako što se urin centrifugira.

Analiza mokraće

Izgled urina trebalo bi da bude bistar, dok zamućen urin ukazuje na povećanu koncentraciju leukocita, što će reći da postoji neki zapaljenski proces, ili prisustvo bakterija, sluzi, gljivica...

Boja urina je normalno žuta, ali ako je mokraća više koncentrovana, i njena boja biće tamnija. Tamnosmeđi urin znači da postoji povećanje bilirubina, što može da bude znak oštećenja jetre. Kada je urin crven, to bi značilo da u njemu postoji hemoglobin, a to govori o oštećenju bubrega, mokraćnih kanala ili bešike, a može biti i signifikator mnogih zapaljenskih procesa.

Kada je reč o reakciji, normalna vrednost pH je između 5 i 6. Ako imate alkalnu reakciju, to znači da možda postoji bakterijska infekcija.

Kolika će biti specifična gustina mokraće, zavisi od toga koliko smo uneli tečnosti kao i od sposobnosti bubrega da koncentrišu urin. Kada je gustina povećana, to može da ukazuje na poremećaj rada nadbubrežne žlezde, oštećenje bubrega, prisustvo dijabetesa, hipertenzije. Vrednosti niže od referentnih ukazuju na povećano izlučivanje mokraće.

Proteini ne bi trebalo da se nalaze u urinu zdravih osoba, a kada su prisutni, to može da nam govori da postoji neki upalni proces.

Glukoza ili šećer, kada je nalaz normalan, ne postoje u mokraći, a kada se ipak nalaze, to je znak da je glukoza povećana i u krvi, dakle preko 10 mmol/l i tada je najčešće u pitanju dijabetes.

Aceton takođe nije prisutan u mokraći zdravih ljudi, ali ćemo ga pronaći kod dijabetičara. Bilirubina isto tako ne bi trebalo da bude u ispravnim nalazima, dok pozitivni rezultati urobilinogena govore o oštećenju žuči ili jetre.

Ako postoje bakterije u urinarnom traktu, imaćete pozitivan nalaz nitrita, dok eritrocita u urinu takođe nema kod zdravih ljudi. Kada govorimo o leukocitima, normalno ih je imati do 5, a ako je broj povećan, preporučuje se da se uradi urinokultura.

Bakterija takođe ne bi trebalo da bude u urinu, ali i ako u nalazu piše da ih ima malo, to ne mora biti nužno znak neke urinarne infekcije. Cilindri i epitelne ćelije okrugle, takođe ne postoje u mokraći kod zdravih osoba.

Normalan nalaz je negativan na gljivice kao i na spermatozoide, a ako su ipak prisutni, to u prvom slučaju govori o gljivičnoj infekciji, mada se dešava da se pojavljuju i kod dijabetičara, dok se spermatozoidi javljaju kod starijih muškaraca i obično znače oštećenje prostate.

Analiza urina – cena:

Za analizu urina, u proseku je potrebno izdvojiti od 450 do 650 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate laboratorije koje su oglašene ispod našeg teksta. 

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Petar Jankovic
  08.05.2017 01:49

  Koliko mi se samo cini, nije ona ni malo jednostavna.

  Ljubinka Sreckovic
  24.04.2017 11:58

  Koliko mi se samo cini, ovo je jedna i vise nego odlicna i pouzdana analiza koja ipak na kraju krajeva moze da pokaze postojanje zaista velikog broja problema.

  Ivan Stojanovic
  11.04.2017 10:18

  Koliko mi se samo cini, ovo su i vise nego zahvalne analize kada se radi o nekim manjim problemima. Uvek je bolje da se u tom pogledu na vreme informisete.

  Nikolina Pantelic
  27.03.2017 11:36

  Ona je ipak u danasnje vreme jedna rutinska stvar.

  Marko Petrovic
  10.03.2017 10:02

  Sto se tice ove analize, naravno da je kvalitet veoma vazan. Sbe drugo je manje bitno.

  Jana Stankovic
  07.03.2017 05:58

  U svakom slucaju analiza urina puno kosta.

  Biljana Brankovic
  20.02.2017 10:00

  veoma je bitno da vam ovu analizu uradi neko ko je bas onako profesionalan.

  Dusan Markovic
  02.02.2017 10:53

  Sto se tice analize urina, samo je veoma vazno da je njih potrebno da vam uradi zaisat jedan profesionalac.