Alergija na ubod insekata nije tako retka. Kada je lep i sunčan dan, svi mi volimo da vreme provodimo u prirodi, praktikujući šetnje, sport, izlete i slične aktivnosti. Međutim, ako smo alergični na ubod određenih insekata i baš se tako dogodi da nas taj insekt „gricne“, može se desiti da nam doživljaj u prirodi potpuno bude uništen.Najčešće su reakcije na ubod pčele, ose, stršljena, a njihovi najopasniji ubodi su u glavu ili vrat.

Alergija na ubod insekata - simptomi

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade dijagnostiku ALERGIJE NA UBOD INSEKATA

Beograd

Poliklinika Fizikus
Deligradska 27
Savski venac Pozovi

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01.04.2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija...
Pročitaj više

Gracia Medika poliklinika
Koce Popovica 7
Savski venac Pozovi

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultraz...
Pročitaj više

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na uslugu dijagnostiku ALERGIJE NA UBOD INSEKATA

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima
15000 3890
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima AKCIJA ističe za 11d 33m 26s Pročitaj više
Alergološke probe
2500 999
Alergološke probe AKCIJA ističe za 14d 3h 39m 14s Pročitaj više
Biorezonantna dijagnostika celog organizma sa terapijom
8000 5000
Biorezonantna dijagnostika celog organizma sa terapijom AKCIJA ističe za -991d -12h -19m -30s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (2)

Alergija na ubod insekata nije tako retka. Kada je lep i sunčan dan, svi mi volimo da vreme provodimo u prirodi, praktikujući šetnje, sport, izlete i slične aktivnosti. Međutim, ako smo alergični na ubod određenih insekata i baš se tako dogodi da nas taj insekt „gricne“, može se desiti da nam doživljaj u prirodi potpuno bude uništen.Najčešće su reakcije na ubod pčele, ose, stršljena, a njihovi najopasniji ubodi su u glavu ili vrat.

Alergija na ubod insekata - simptomi

Kod osoba koje su već imale alergijsku reakciju na ubod insekata, u krvi mogu da se detektuju specifična IgE antitela, što je dokaz alergijske reakcije ranog tipa. Kod svake osobe se na mestu uboda javljaju otok, bol i crvenilo. Ova reakcija je toksična ali ne i alergijska. Samo kod osetljivih osoba javljaju se alergijske reakcije na mestu uboda ili sistemske alergijske reakcije. Alergija se manifestuje najpre crvenilom, otokom, bolom i svrabom, pri čemu je otok u prečniku veći od 10 centimetara i traje duže od 24 časa. Sistemska reakcija se prepoznaje po koprivnjači, odnosno, crvenim pečatima po telu. Kasnije se javljaju otekline, mučnina, povraćanje i proliv, a nadalje, otežano disanje, sviranje u grudima, smetnje sa gutanjem. Ako pacijent ne stigne na vreme kod lekara, može doći dalje do pada pritiska, gubitka svesti, inkontinencije stolice i urina i pojave modroplave kože. To su, zapravo, anafilaktičke reakcije, koje ugrožavaju život čoveka. Od uboda do težih posledica, može da prođe najviše 15 minuta i zbog toga se, nažalost, veliki broj slučajeva završava smrtnim ishodom.

Alergija na ubod insekata – preventiva

Pacijenti koji imaju dokazanu alergijsku reakciju ranog tipa, zbog reakcija koje su brze i potencijalno fatalne, moraju sa sobom nositi injekciju adrenalina, koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta, a potom se hitno javljaju svom lekaru.

Alergija na ubod komaraca kod dece

Deca su posebno osetljiva na ova mala, dosadna stvorenja i na njihove ubode. Posle uboda komaraca, kod dece se često javljaju izraženiji otoci i crvenila. Naročito lako otiču očni kapci, kao i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Svrab ume da bude prilično izražen, pa mala deca toliko raščešu kožu da mogu i da je inficiraju.Ako su otoci izraženi, ili ukoliko vaše dete ima veliki broj ujeda komaraca po telu, preporučuje se davanje sirupa antihistaminika. Sirup će pomoći da se smanje otok i svrab, a vaš lekar će preporučiti koliko dana da se uzima ovaj lek, dok se ne proceni da se dete oporavilo.

Alergija na ubod pauka

Poznato je da insekti svojim ubodom ubrizgavaju otrov u naš organizam. To kod nekih osoba može izazvati alergijske reakcije, ponekad opasne i po život. Svaki ujed pauka izaziva uobičajenu reakciju na koži, na mestu uboda, u vidu lokalizovanog otoka i crvenila sa neprijatnim bolom, a sve se to povlači za 24 časa. Međutim, preosetljivost i alergija na ujed pauka, manifestuju se pojačanim lokalnim i sistemskim reakcijama. Za razliku od iznad opisane reakcije, simptomi su ovde znatno izraženiji i zahvaćena površina je prečnika većeg od 10 cm. Sistemske reakcije se ne manifestuju samo na mestu uboda, već i na drugim delovima tela, a mogu zahvatiti i ceo organizam. Za blage alergije, karakteristična je koprivnjača (crveni pečati po telu praćeni svrabom) i pojava blagih otoka mekih tkiva lica ili drugih regija tela. Ukoliko je posle ujeda pauka nastupila pojačana lokalna reakcija, pored hladnih obloga biće potrebni i lekovi koje će vam prepisati lekar, a to su obično topikalni kortikosteroidi i antihistaminici. Kod sistemskih reakcija, takođe je neophodno hitno obraćanje lekaru, pa možemo na kraju zaključiti da zbrinjavanje osoba sa snažnim sistemskim neželjenim reakcijama na ugriz pauka, stršljena, pčele, ose, spadaju u najurgentnija stanja u alergologiji ali i medicini uopšte.

Alergo-testovi – cena

Cene se kreću u rasponu od 1700 do 4000 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Filip Milutinovic
  09.05.2017 06:50

  Problme je u tome sto ukoliko do nje dodje, sigurno nije previse lako da se leci.

  Lea Stankovic
  24.04.2017 12:13

  U svakom slucaju je ovo odlicna vrsta alergije za eksperimentalna istrazivanja.

  Mihajlo Nastasovic
  11.04.2017 11:29

  Ova alergija u svakom slucaju treba da bude nesto sto je i vise nego dobro. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

  Simona Vucinic
  27.03.2017 11:55

  U svakom slucaju, kako god da okrenete, ova vrsta alergije zaista ne moze bas unapred da se otkrije dok vas neki insekt stvarno ne ubode.

  Todor Markovic
  10.03.2017 10:16

  Sto se ove vrste alergije tice, ona pazljivo treba da se leci.

  Marta Dencevic
  07.03.2017 06:40

  Ako ste vec na ovo alergicin, onda svakako strogo treba da vodite racuna o tome sta radite.

  Janko Zivanovic
  21.02.2017 07:22

  Kako god da okrenete, ovo je posebna vrsta alergije. Ukoliko se vec za nju odlucite, sigurno je da se necete pokajati.

  Ljubinka Sreckovic
  02.02.2017 01:50

  Licno sto se mene tice, alergja na ubod insekta je ipak nesto sa cime vecina ljudi bas moze da ima probleme.

  Petar Jankovic
  23.01.2017 12:34

  Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je ovo posebna vrsta alergije. Ona jednostavno nije za svakoga ista. To je naravno za pravilno dijagnostifikovanje najveci problem.

  Nikolina Pantelic
  05.01.2017 07:03

  Koliko je samo meni poznato, ovo moze da bude poprilicno nezgodna alergija.

  Ivan Stojanovic
  15.12.2016 11:41

  Po pitanju alergije na ubod insekta, samo treba da znate da je presudan faktor da se veoma brzo odreaguje.

  Jana Stankovic
  29.11.2016 01:21

  Licno, smatram da ne bi trebali da se nesto puno plasite od uboda insekta. Ako vac se to vec i desi, najbolje je da unapred proverite da li se alergicni na neki ubod i na koji to tacno.

  Biljana Brankovic
  14.11.2016 06:52

  Kada pricamo o ovj vrsti alergije, ubedljivo je najbolje resenje za vas da posetite lekarsku ordinaciju Beozdravlje i da se bas tamo raspitate oko svega.

  Marko Petrovic
  23.09.2016 07:21

  Ovo je posebno opasna vrsta alergije narocito ukoliko vam se desi da vas ubodu osa ili strsljen. To cak sta vise moze da dovede i do smrtnog ishoda.

  Dusan Markovic
  22.08.2016 11:57

  U danasnje vreme je ovo veoma cesta vrsta alergije koja je narocito problematicna ukoliko ne odete u pravo i najkrace moguce vreme kod lekara. Pri tome, mislim da je ova vrsta alergije na prvom mestu posledica pada imuniteta.

  Jovana Milinkovic
  19.07.2016 12:15

  Jedan moj prijatelj bas ima izrazenu alergiju na ubod insekta. Od kada mu je to dijagnostifikovano, strogo vodi racua o tome sta radi.