Alergija na ubod insekata nije tako retka. Kada je lep i sunčan dan, svi mi volimo da vreme provodimo u prirodi, praktikujući šetnje, sport, izlete i slične aktivnosti. Međutim, ako smo alergični na ubod određenih insekata i baš se tako dogodi da nas taj insekt „gricne“, može se desiti da nam doživljaj u prirodi potpuno bude uništen.

Najčešće su reakcije na ubod pčele, ose, stršljena, a njihovi najopasniji ubodi su u glavu ili vrat.

Alergija na ubod insekata - simptomi

Kod osoba koje su već imale alergijsku reakciju na ubod insekata, u krvi mogu da se detektuju specifična IgE antitela, što je dokaz alergijske reakcije ranog tipa. 

Kod svake osobe se na mestu uboda javljaju otok, bol i crvenilo. Ova reakcija je toksična ali ne i alergijska. Samo kod osetljivih osoba javljaju se alergijske reakcije na mestu uboda ili sistemske alergijske reakcije. 

Alergija se manifestuje najpre crvenilom, otokom, bolom i svrabom, pri čemu je otok u prečniku veći od 10 centimetara i traje duže od 24 časa. Sistemska reakcija se prepoznaje po koprivnjači, odnosno, crvenim pečatima po telu. Kasnije se javljaju otekline, mučnina, povraćanje i proliv, a nadalje, otežano disanje, sviranje u grudima, smetnje sa gutanjem. Ako pacijent ne stigne na vreme kod lekara, može doći dalje do pada pritiska, gubitka svesti, inkontinencije stolice i urina i pojave modroplave kože. 

To su, zapravo, anafilaktičke reakcije, koje ugrožavaju život čoveka. Od uboda do težih posledica, može da prođe najviše 15 minuta i zbog toga se, nažalost, veliki broj slučajeva završava smrtnim ishodom. 

Alergija na ubod insekata – preventiva

Pacijenti koji imaju dokazanu alergijsku reakciju ranog tipa, zbog reakcija koje su brze i potencijalno fatalne, moraju sa sobom nositi injekciju adrenalina, koju sami sebi daju neposredno po ubodu insekta, a potom se hitno javljaju svom lekaru. 

Alergija na ubod komaraca kod dece 

Deca su posebno osetljiva na ova mala, dosadna stvorenja i na njihove ubode. Posle uboda komaraca, kod dece se često javljaju izraženiji otoci i crvenila. Naročito lako otiču očni kapci, kao i mesta gde se graniče koža i sluzokoža. Svrab ume da bude prilično izražen, pa mala deca toliko raščešu kožu da mogu i da je inficiraju.

Ako su otoci izraženi, ili ukoliko vaše dete ima veliki broj ujeda komaraca po telu, preporučuje se davanje sirupa antihistaminika. Sirup će pomoći da se smanje otok i svrab, a vaš lekar će preporučiti koliko dana da se uzima ovaj lek, dok se ne proceni da se dete oporavilo.

Alergija na ubod pauka

Poznato je da insekti svojim ubodom ubrizgavaju otrov u naš organizam. To kod nekih osoba može izazvati alergijske reakcije, ponekad opasne i po život. Svaki ujed pauka izaziva uobičajenu reakciju na koži, na mestu uboda, u vidu lokalizovanog otoka i crvenila sa neprijatnim bolom, a sve se to povlači za 24 časa. 

Međutim, preosetljivost i alergija na ujed pauka, manifestuju se pojačanim lokalnim i sistemskim reakcijama. Za razliku od iznad opisane reakcije, simptomi su ovde znatno izraženiji i zahvaćena površina je prečnika većeg od 10 cm. 

Sistemske reakcije se ne manifestuju samo na mestu uboda, već i na drugim delovima tela, a mogu zahvatiti i ceo organizam. Za blage alergije, karakteristična je koprivnjača (crveni pečati po telu praćeni svrabom) i pojava blagih otoka mekih tkiva lica ili drugih regija tela. 

Ukoliko je posle ujeda pauka nastupila pojačana lokalna reakcija, pored hladnih obloga biće potrebni i lekovi koje će vam prepisati lekar, a to su obično topikalni kortikosteroidi i antihistaminici. Kod sistemskih reakcija, takođe je neophodno hitno obraćanje lekaru, pa možemo na kraju zaključiti da zbrinjavanje osoba sa snažnim sistemskim neželjenim reakcijama na ugriz pauka, stršljena, pčele, ose, spadaju u najurgentnija stanja u alergologiji ali i medicini uopšte.

Alergo-testovi – cena

Cene se kreću u rasponu od 1700 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Alergija na ubod insekata
Pitaj firme

Alergološke probe

Akcija -% 999 Din.
Alergološke probe po ceni od 999 din samo u Pulomoškoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima

Akcija -% 3890 Din.
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergijama po ceni od 3.890 din samo u poliklinici Gracia ...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

09.05.2017
Filip Milutinovic

Problme je u tome sto ukoliko do nje dodje, sigurno nije previse lako da se leci.

24.04.2017
Lea Stankovic

U svakom slucaju je ovo odlicna vrsta alergije za eksperimentalna istrazivanja.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Ova alergija u svakom slucaju treba da bude nesto sto je i vise nego dobro. Sve drugo je po meni samo gubljenje vremena i nista vise od toga.

27.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju, kako god da okrenete, ova vrsta alergije zaista ne moze bas unapred da se otkrije dok vas neki insekt stvarno ne ubode.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se ove vrste alergije tice, ona pazljivo treba da se leci.

07.03.2017
Marta Dencevic

Ako ste vec na ovo alergicin, onda svakako strogo treba da vodite racuna o tome sta radite.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Kako god da okrenete, ovo je posebna vrsta alergije. Ukoliko se vec za nju odlucite, sigurno je da se necete pokajati.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Licno sto se mene tice, alergja na ubod insekta je ipak nesto sa cime vecina ljudi bas moze da ima probleme.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko mi se samo cini, u svakom slucaju je ovo posebna vrsta alergije. Ona jednostavno nije za svakoga ista. To je naravno za pravilno dijagnostifikovanje najveci problem.

05.01.2017
Nikolina Pantelic

Koliko je samo meni poznato, ovo moze da bude poprilicno nezgodna alergija.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po pitanju alergije na ubod insekta, samo treba da znate da je presudan faktor da se veoma brzo odreaguje.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno, smatram da ne bi trebali da se nesto puno plasite od uboda insekta. Ako vac se to vec i desi, najbolje je da unapred proverite da li se alergicni na neki ubod i na koji to tacno.

14.11.2016
Biljana Brankovic

Kada pricamo o ovj vrsti alergije, ubedljivo je najbolje resenje za vas da posetite lekarsku ordinaciju Beozdravlje i da se bas tamo raspitate oko svega.

23.09.2016
Marko Petrovic

Ovo je posebno opasna vrsta alergije narocito ukoliko vam se desi da vas ubodu osa ili strsljen. To cak sta vise moze da dovede i do smrtnog ishoda.

22.08.2016
Dusan Markovic

U danasnje vreme je ovo veoma cesta vrsta alergije koja je narocito problematicna ukoliko ne odete u pravo i najkrace moguce vreme kod lekara. Pri tome, mislim da je ova vrsta alergije na prvom mestu posledica pada imuniteta.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Jedan moj prijatelj bas ima izrazenu alergiju na ubod insekta. Od kada mu je to dijagnostifikovano, strogo vodi racua o tome sta radi.