Vaša firma se ne nalazi ovde?
Pomoći cemo Vam da vas uvek pronađu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Alergija na sunce
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Alergija na sunce

Kaže naš narod „ko se sunca krije, bolje da ga nije“, ali to se verovatno odnosi na ljude koji nemaju alergiju na sunce. Ovo je zapravo reakcija imunog sistema na sunčevu svetlost, najčešće u vidu crvenog osipa koji svrbi. 

Delovi tela na kojima se ova alergija najčešće javlja jesu „V izrez“ ispod vrata, zadnji deo šaka, spoljašnja površina ruku i donji delovi nogu. U ređim slučajevima, reakcija kod alergije na sunce može biti ekstremnija od opisanog, u smislu da se proširi i na kožu koja je prekrivena odećom, u vidu koprivnjače ili malih plikova.

Alergija na sunce – simptomi

Postoji nekoliko tipova alergije na sunce. U jednom slučaju možete imati simptome kao što su svrab ili osip koji peče u prva dva sata nakon izlaganja suncu. Osip se najčešće javlja na delovima vrata koji su izloženi suncu, gornjem delu grudi, rukama i donjim delovima nogu. Možete osećati drhtavicu u trajanju od 2 do 3 sata, glavobolju, mučninu kao i opštu malaksalost organizma. 

Fotoalergijska erupcija, je drugi tip alergije na sunce. Ona izaziva simptome kao što su crveni osip koji svrbi ili sićušne plikove. U nekim slučajevima, može biti proširena i na delove tela koji su prekriveni odećom. Interesantno kod ovog tipa alergije na sunce, jeste da se prvi simptomi mogu javiti sa „odloženim dejstvom“, odnosno tek nakon dan ili dva dana od izlaganja suncu.

Spomenimo još i solarnu urtikariju, ili koprivnjaču, koja je mnogo „brža“ od gorepomenute fotoalergijske erupcije, jer se promene javljaju nakon samo nekoliko munuta od izlaganja nepokrivene kože sunčevoj svetlosti.

Alergija na sunce – trajanje

Osip se može povući u roku od 2 do 3 dana ukoliko izbegavate dalje izlaganje suncu. Tokom proleća i leta, možete se, narodski rečeno, „očeličiti“, odnosno, adaptirati, pa će se prirodno smanjiti osetljivost kože. Neki ljudi se prilagode za par dana, a kod drugih je potrebno nekoliko nedelja.

Lečenje alergije na sunce

Što se samog lečenja tiče, morate se najpre zaštititi od sunca, nošenjem adekvatne odeće, naočara, te korišćenjem zaštitnih krema sa faktorom većim od 15 koje imaju širok spektar zaštite od ultraljubičastih sunčevih zraka. Alergiju na sunce mogu isprovocirati i pojedini antibiotici i oralna kontraceptivna sredstva, psihijatrijski lekovi koji se izdaju na recept, kao i lekovi za povišen krvni pritisak i popuštanje srca. 

Smanjenjem izlaganja suncu, sprečiće se najpre pogoršavanje simptoma. Vaš lekar će preporučiti oralne antihistaminike ili kortikosteroidne kremove. Ukoliko lekovi ne deluju kako se očekivalo, uvek može biti urađena fototerapija. To je tretman u ordinaciji koji dovodi do „čeličenja“ odnosno vaša koža se postepeno izlaže sve većim dozama ultraljubičastog zračenja. U većini slučajeva, pet ultraviolentnih svetlosnih izlaganja se praktikuje nedeljno a u trajanju od tri sedmice. Ukoliko ni fototerapija ne pokaže željene rezultate, vaš lekar će probati još neke varijante lečenja, kao što je terapija koja se označava kao PUVA, anti-malarici i tablete beta-karotena.

Lečenje alergije na sunce – cena

Za posetu vašem dermatologu, potrebno je izdvojiti od 2000 do 3500 dinara, a cena jednog tretmana fototerapije je u proseku oko 500 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i komentari posetilaca

Milen Jovanovic
Tacno je koliko samo mogu da vidim da je alergije na sunce sve vise medju ziteljima Beograda. Medjutim, mogu licno da postavim samo jedno pitanje a ono se odnosi na koliko je zapravo za sve ovo potrebno para.
Jovana Milinkovic
Koliko mi se samo cini, alaegija na sunce je u svakom slucaju nesto sto nije nikako jednostavno.
Filip Milutinovic
U svakom slucaju nije ovo ni malo naivna alergija kako god da okrenete.
Lea Stankovic
Po meni je najbolje resenje da po pitanju alergije an cunce mazete neke kreme ili pomade koje su na biljnoj bazi.
Mihajlo Nastasovic
Hvala Bogu, do sada nisam osetio kako to alergija na sunce izgleda.
Simona Vucinic
problem je pre svega u tome sto ona puno kosta. Sve drugo je manje vazno i bitno.
Todor Markovic
Sto se ove alergije tice, naravno da je kvalitet veoma vazan. Mada, problem je u tome sto su cene veoma jake.
Marta Dencevic
Ukoliko prilikom i nakon sto na pocetku primetite da imate problem sa elergijom na sunce. U svakom slucaju treba da se orpedelite za neku bas dobru terapiju.
Janko Zivanovic
Koliko mi se samo cini, sto se ove alergije tice, samo treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je daleko manje vazno.
Ljubinka Sreckovic
Koliko mi se samo cini, sto se alergije tice, veoma je vazno da znate da je upravo ovaj vid alergije nesto sto je postalo sve vise prisutno kod ljudi.
Petar Jankovic
Mogu samo da kazem da je sto se ovoga tice, najvaznije da se odlucite za kvalitet. Sve drugo i nije bas toliko vazno.
Nikolina Pantelic
Sigurno da takvim ljudima nije previse lako tokom zimskog perioda.
Ivan Stojanovic
Moram da budem iskren i da kazem da nikada pre do sada nisam cuo da neko ima problem bas za alergijom na sunce. Tako da ne znam ni sam kako bi onda taj problem mogao da se resi.
Jana Stankovic
Ukoliko vec sumnjated a imate problem sa alergijom na sunce, ubedljivo je najbolje resenje da posetite dermatolosku ordinaciju dr.Bogdanovic.
Biljana Brankovic
Alegrija na sunce je u ovo vreme sve veci problem. Zbog toga treba da posetite iskljivo neko profesionalno mesto kao sto je primera radi Elpida.
Marko Petrovic
Koliko mogu da cujem ovo je sve vise izrazen problem kod dece i mladih ljudi. Licnog sam misljenja da sve to nastaje kao posledica pada imuniteta.
Dusan Markovic
Ukoliko vec neko ima problem sa alergijom na sunce, onda je u svakom slucaju za njega najbolje resenje da se sunca kloni. Medjutim, to cesto nije moguce i potrebno je da ipak odredjeni deo vremena provede napolju.
Ivana Petrovic
Ukoliko vec imate problem sa alergijom na sunce, onda vec morate strogo da vodite racuna o tome u kojem periodu dana se izlazete ovo izvoru zivota.