Alergija na prasinu je jos jedna nezgodna alergija. Kada govorimo o alergiji na prašinu, tu se misli na kućnu prašinu. Koliko ćete prašine imati u kući, bez obzira na svoju urednost, zavisi od mnogih faktora, kao što su na primer, mesto gde živite (okruženi zelenilom, ili vam prozori “gledaju“ na prometnu saobraćajnicu), tip nameštaja koji imate (recimo, mikrofiber ili eko-koža), da li imate kućne ljubimce i još od mnogo stvari.

Iznenadićete se sada, kada vam kažemo šta sve može samo jedan komadić prašine da sadrži – deliće kože čoveka, peruti životinja, delove tkanine ili vlakana, komadiće hrane, kao i bakterije, gljivice i grinje. 

Alergija na prašinu kod dece

Kada vam neko kaže reč prašina, vi odmah pomislite na neželjene sive naslage na podu, delovima nameštaja, raznim uređajima... Ali, većina ljudi je zapravo alergična na grinje, koje su najčešći uzrok alergijskog rinitisa i simptoma astme, koji se obično javljaju kod dece i to tokom čitave godine. 

Napomenućemo da najviše prašine zapravo, ima na tepisima, zavesama, prekrivačima za krevete, kao i na nameštaju, a naročito ako je tapaciran. 

Alergija na prašinu – simptomi

Kao što smo naveli u tekstu iznad, najčešće se javlja alergijski rinitis, a ovo oboljenje se manifestuje kijanjem, curenjem i svrabom nosa, nos može biti i zapušen, a možete imati i crvenilo i svrab očiju. Međutim, simptomi mogu biti i teži od opisanih, vrlo slični astmi, te možete osećati kašalj, otežano disanje, zviždanje pluća. 

Alergija na prašinu – alergo-test

Simptomi alergije na prašinu slični su znacima prehlade, pa ako već duže vremena kijate i imate zapušen nos, vreme je da posetite svog lekara, koji će vam verovatno preporučiti da uradite alergo-testove. 

Alergija na prašinu – lečenje

Ova vrsta alergije, u dogovoru sa vašim lekarom, biće lečena kao i sve druge alergije, znači lekovima koji će vam biti prepisani i imunoterapijom. Međutim, u lečenju alergije na prašinu, zapravo prevencija ima najveći značaj, tako da morate striktno izbegavati izazivače, odnosno, prašinu i grinje. 

 Veoma je važno kontrolisanje prašine u domaćinstvu, kao i pranje posteljine i prekrivača na visokim temperaturama. Zaštitne vakuum vreće za odeću koju ne nosite, takođe će doprineti odbrani od prašine i grinja. Redovno čistite filtere od klime, uklonite sve sakupljače prašine, kao što su razni ukrasi i figurice, a knjige držite u zatvorenim policama.

Alergo test cena

Potrebno je izdvojiti od 1700 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Alergija na prasinu
Pitaj firme

Specijalistički pregled za očne infekcije i alergije

Akcija -% 1000 Din.
Specijalistički pregled za očne infekcije i alergije - 1.000 din! Lensoptic lekarska ordinacija!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Pulmološki paket - odrasli

Akcija -% 3999 Din.
Pulmološki paket za odrasle po ceni od 3.999 din samo u Pulmološkoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Alergološke probe

Akcija -% 999 Din.
Alergološke probe po ceni od 999 din samo u Pulomoškoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Pulmološki paket alergija

Akcija -60% 2999 Din.
Pulmološki paket alergija po ceni od 2.999 din samo u Pulmološkoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima

Akcija -74% 3890 Din.
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergijama po ceni od 3.890 din samo u poliklinici Gracia ...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

15.11.2018
Jovana Lukic

Kada sam se nesto kao dete bas razbolela, dugo lekari nisu mogli da mi utvrde tacno u cemu je problem. Na kraju smo radili i testiranje i na razlicite alergene i na kraju smo utvrdili da sam alergicna na prasinu.

08.05.2017
Filip Milutinovic

U svakom slucaju nije ona i malo naivna. Samo treba da znate da su pare sve oko cega se to sta treba vrti.

24.04.2017
Jovana Milinkovic

U svakom slucaju je ovo i vise nego nezgodna alergija. Ukoliko se bas za nju opredelite sigurno se necete pokajati.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Po pravilu, sto se ove alergije tice, sigurno se ni pre ali ni kasnije necete odluciti za neki los kvalitet. Sve drugo je samo gubljenje vremena.

27.03.2017
Lea Stankovic

Sto se ove alergije tice, ja sam licno alergicna i verujte mi da sam u stanju da bukvalno svugde osetim prasinu.

10.03.2017
Todor Markovic

U svakom slucaju pre ili kasnije treba da se dosta plati.

07.03.2017
Simona Vucinic

U svakom slucaju je ovo alergija koja mora dosta da kosta. Sve drugo je mnogo losije resenje.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Kako god da okrenete, ovo je posebno osetljiva vrsta alergije. Ukoliko se vec za nju odlucite, sigurno je samo to da se nikako necete pokajati. Sve drugo je po meni mnogo losije resenje.

02.02.2017
Marta Dencevic

Koliko mi se samo cini, ovo je posebno osetljivi vid alergije. Zato je generalno higijena uvek na prvom mestu.

23.01.2017
Petar Jankovic

Tom koji je alergican an rpasinu se u svakom slucaju pre ili kasnije nikako ne pise dobro.

04.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Ako ste alergicni na prasinu, odmah trebad a potrazite strucnu pomoc posto to svakako nije nesto sto je dobro. Pre svega, problem je u tome sto se prasina nalazi svuda oko nas.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Po pitanju ove vrste alergije samo treba da potrazite neko dobro i provereno mestu u ciji kvalitet ne treba da sumnjate.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

Mislim da je po pitanju alergije an rpasinu, ubedljivo najbolje resenje da posetite ordinaciju CEA posto vam tamo na najbolji moguci nacin mogu ispitati da li ste alergicni bas na prasinu.

14.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju alergije na prasinu ubedljiov je najbolje resenje da posetite lekarsku ordinaciju Holimedic i da se tamo licno raspitate oko mogucnosti lecenja.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Po pitanju alergije na prasinu, ubedljiov je najbolje resenje da posetite mesto koje se zove ordinacija Hrast.

23.09.2016
Marko Petrovic

Ukoliko ste alergicni na prasinu, onda to generalno moze da bude jedan jako veliki problem. To je problem sa kjim ne moze svako da se izbori na adekvatan nacin.

22.08.2016
Dusan Markovic

Da, nekada je prosto resenje u nekim malim stvarima i na dohvat ruke. Takodje, uvek je potrebno uraditi neke detaljne analize a ne neke analize koje su povrsne.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Kada sam se nesto kao dete bas razbolela, dugo lekari nisu mogli da mi utvrde tacno u cemu je problem. Na kraju smo radili i testiranje i na razlicite alergene i na kraju smo utvrdili da sam alergicna na prasinu.