Na listi visokoproblematičnih alergijskih oboljenja svakako jeste alergija na mleko. To je zapravo, alergija na proteine kravljeg mleka.

Alergija na mleko kod beba

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade dijagnostiku ALERGIJE NA MLEKO

Beograd

Poliklinika Fizikus
Deligradska 27
Savski venac

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01.04.2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija...
Pročitaj više

Gracia Medika poliklinika
Koče Popovića 7
Savski venac

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvu...
Pročitaj više

Pre 8 h poslednji put pozvana firma
Holimedic
Ilije Stojadinovica 65/2, Beograd
Čukarica

...
Pročitaj više

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na uslugu dijagnostiku ALERGIJE NA MLEKO

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima
15000 3890
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima AKCIJA ističe za 3d 15h 13m 4s Pročitaj više
Alergološke probe
2500 999
Alergološke probe AKCIJA ističe za 7d 23h 45m 19s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (+2)

Novi Sad

Lekarska ordinacija Zivanovic tim
Rumenačka 35

Fizijatar, fizioterapeut, savetnik za ishranu i psiholog nude rešenja za sve najčešće uzročnike bolesti i tegoba današnjeg čoveka, poput problema sa kičmom i zglobovima, gojaznosti, anksioznosti i depresije, hroničnog bola, povišenih masnoća,...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Na listi visokoproblematičnih alergijskih oboljenja svakako jeste alergija na mleko. To je zapravo, alergija na proteine kravljeg mleka.

Alergija na mleko kod beba

Kravlje mleko sadrži potpuno drugačije proteine od majčinog mleka, pa je to potencijalna opasnost za bebu. Ti proteini su „nezgrapni“ i krupni, pa kada prođu kroz creva bivaju prepoznati od strane imunog sistema deteta kao strani, i tako počinje veoma kompleksna reakcija stvaranja antitela što sve pokreće alergijsku reakciju. Ova reakcija može biti brza i može se videti već u prvim satima od konzumiranja, a ređe se javlja podmukla, odnosno odložena reakcija, pa obično roditelji ni ne pretpostavljaju da je mleko izazvalo alergiju.

Alergija na mleko kod dece – simptomi

Posle uzimanja mleka, ako je dete alergično, javlja se osip po koži. On obično počinje oko usta, i ponekad je praćen diskretnim otokom usnica. Dete može dobiti proliv, ali i naglu pojavu grčeva. Kod druge reakcije, koju smo nazvali odloženom ili sporom, vaše dete može imati nespecifične simptome, kao što su nervoza, može se dogoditi da dete odbija da jede, ponekad ima lošu stolicu; zatim se čini da je sve u redu, pa opet nastaju problemi sa hranom, kod neke dece to vodi usporavanju na dobijanju u težini. Moguća je pojava problema sa kožom, odnosno ekcema, ili atopijskog dermatitisa.

Alergija na mleko kod beba – kada se javlja?

Ova alergija se javlja u prve dve godine života. Dosta ređe, mada se može desiti, da se javi i kod starije dece, koja kao manja nisu bila sklona ovoj alergiji. Alergija na mleko se skoro uvek javlja kod beba posle kontakta sa kravljim mlekom ili prerađevinama od mleka, u prvoj ili drugoj godini života.

Alergija na mleko kod odraslih

Ova alergijska reakcija opisana je i kod odraslih ljudi i to obično posle neke akutne ili hronične bolesti creva koja je dovela do alergijske reakcije na hranu.

Alergija na mleko – dijagnoza

Pedijatar vašeg deteta, ukoliko posumnja da postoji alergija na kravlje mleko, poslaće vas da uradite alergijske testove na proteine kravljeg mleka. To su takozvane, kožne probe, ili određivanje antitela E klase na ove proteine, koji kada su pozitivni, mogu potvrditi dijagnozu.

Intolerancija na laktozu – mlečni šećer

Ovo je nešto sasvim drugo u odnosu na alergiju na mleko. Važno je naglasiti da intolerancija nije alergija, već je to nemogućnost detetovih creva da vare mlečni šećer, odnosno laktozu. Obično je prolazna kod beba i može se javiti posle infekcije creva.U kasnijim godinama može se javiti trajna intolerancija na laktozu. Ovo ćete lako rešiti tako što ćete piti mleko koje nema laktozu i sve će biti u redu.

Alergija na mleko – lečenje

Probiotici mogu pomoći a naročito simbiotici. Simbiotici pored probiotskih bakterija sadrže i supstance koje pomažu njihovo razmnožavanje kao i delovanje u crevima. Probiotici i simbiotici imaju brojna korisna dejstva.

Alergo test cena

Cene se kreću u rasponu od 1700 do 4000 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Iskustva i preporuke posetilaca

Katarina Perisic
15.11.2018 01:15

Ja sam alergicna na mleko. Prvo mi se pocelo javljati u vidu preosetljivog stomaka. Na kraju sam kroz slucajan razgovor sa jednim lekarom ustanovila u cemu je problem.

Ostavite komentar
Ocenite firmu