Na listi visokoproblematičnih alergijskih oboljenja svakako jeste alergija na mleko. To je zapravo, alergija na proteine kravljeg mleka. 

Alergija na mleko kod beba

Kravlje mleko sadrži potpuno drugačije proteine od majčinog mleka, pa je to potencijalna opasnost za bebu. Ti proteini su „nezgrapni“ i krupni, pa kada prođu kroz creva bivaju prepoznati od strane imunog sistema deteta kao strani, i tako počinje veoma kompleksna reakcija stvaranja antitela što sve pokreće alergijsku reakciju. Ova reakcija može biti brza i može se videti već u prvim satima od konzumiranja, a ređe se javlja podmukla, odnosno odložena reakcija, pa obično roditelji ni ne pretpostavljaju da je mleko izazvalo alergiju.

Alergija na mleko kod dece – simptomi

Posle uzimanja mleka, ako je dete alergično, javlja se osip po koži. On obično počinje oko usta, i ponekad je praćen diskretnim otokom usnica. Dete može dobiti proliv, ali i naglu pojavu grčeva. 

Kod druge reakcije, koju smo nazvali odloženom ili sporom, vaše dete može imati nespecifične simptome, kao što su nervoza, može se dogoditi da dete odbija da jede, ponekad ima lošu stolicu; zatim se čini da je sve u redu, pa opet nastaju problemi sa hranom, kod neke dece to vodi usporavanju na dobijanju u težini. 

Moguća je pojava problema sa kožom, odnosno ekcema, ili atopijskog dermatitisa. 

Alergija na mleko kod beba – kada se javlja?

Ova alergija se javlja u prve dve godine života. Dosta ređe, mada se može desiti, da se javi i kod starije dece, koja kao manja nisu bila sklona ovoj alergiji. Alergija na mleko se skoro uvek javlja kod beba posle kontakta sa kravljim mlekom ili prerađevinama od mleka, u prvoj ili drugoj godini života. 

Alergija na mleko kod odraslih

Ova alergijska reakcija opisana je i kod odraslih ljudi i to obično posle neke akutne ili hronične bolesti creva koja je dovela do alergijske reakcije na hranu.

Alergija na mleko – dijagnoza

Pedijatar vašeg deteta, ukoliko posumnja da postoji alergija na kravlje mleko, poslaće vas da uradite alergijske testove na proteine kravljeg mleka. To su takozvane, kožne probe, ili određivanje antitela E klase na ove proteine, koji kada su pozitivni, mogu potvrditi dijagnozu. 

Intolerancija na laktozu – mlečni šećer

Ovo je nešto sasvim drugo u odnosu na alergiju na mleko. Važno je naglasiti da intolerancija nije alergija, već je to nemogućnost detetovih creva da vare mlečni šećer, odnosno laktozu. Obično je prolazna kod beba i može se javiti posle infekcije creva.

U kasnijim godinama može se javiti trajna intolerancija na laktozu. Ovo ćete lako rešiti tako što ćete piti mleko koje nema laktozu i sve će biti u redu.

Alergija na mleko – lečenje

Probiotici mogu pomoći a naročito simbiotici. Simbiotici pored probiotskih bakterija sadrže i supstance koje pomažu njihovo razmnožavanje kao i delovanje u crevima. Probiotici i simbiotici imaju brojna korisna dejstva. 

Alergo test cena

Cene se kreću u rasponu od 1700 do 4000 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Alergija na mleko
Pitaj firme

Alergološke probe

Akcija -% 999 Din.
Alergološke probe po ceni od 999 din samo u Pulomoškoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima

Akcija -% 3890 Din.
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergijama po ceni od 3.890 din samo u poliklinici Gracia ...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

15.11.2018
Katarina Perisic

Ja sam alergicna na mleko. Prvo mi se pocelo javljati u vidu preosetljivog stomaka. Na kraju sam kroz slucajan razgovor sa jednim lekarom ustanovila u cemu je problem.

08.05.2017
Filip Milutinovic

Ukoliko mene pitate, veoma je vazno da tacno znate sta je to sta tacno zelite.

24.04.2017
Lea Stankovic

Koliko mi se samo cini, ovo je alergija koja moze da se uspesno prevazidje. Dovoljno je samo da ne pijete mleko i necete imati problema.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

Kada pricamo o ovoj vrsti alergije, kvalitet je nesto sto ce pre ili kasnije sigurno da dodje do izrazaja.

27.03.2017
Simona Vucinic

Po meni je ova vrsta alergije zaista nesto specificno i jednostavno nije bas svakome namenjena.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se tice ove alergije, naravno da je kvalitet veoma bitan i vazan. Sve drugo nije bas toliko vazno.

07.03.2017
Marta Dencevic

Sto se mene licno tice , naravno daj eovo posebna vrsta alergje u koju ne treba da sumnjate.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Koliko mi je samo poznato, sto se ove alergije tice, samo treba da se odlcuite za kvalitet. Sve drugo je daleko bolje resenje.

02.02.2017
Ljubinka Sreckovic

Koliko mi se cini, veoma je vazno da znate da kod svage alergje na mleko treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je manje vazno.

23.01.2017
Petar Jankovic

Zaista ne mogu da shvatim, kako se desi samo tako nesto da neko bude alergican na mleko. To po meni nije bas normalno.

04.01.2017
Nikolina Pantelic

Ukoliko ste alergicini na mleo, onda ste od samog pocetka u problemu, posto ne smete da jedete namirnice koje imaju mlecne proizvode u sebi.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako mene licno pitate, po pitanju alergije namleko samo treba da znate sta je sve potrebno da uradite kako biste dobili odgovor na takvo neko pitanje.

29.11.2016
Jana Stankovic

Licno, smatram da je ubedljivo najbolje resenje da se po pitanju alergije na mleko orpedelite za kvalitet i bas iz tog razloga posetite ordinaciju Zerona.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko planirate da na pravilan nacin ispitate alergiju na mleko onda je najbolje definitivno da se po tom pitanju posavetujete sa nekim strucnim licem u koje mozete da imate puno poverenje. Dobar primer je ordinacija Hrast.

22.09.2016
Marko Petrovic

Ukoliko je neko alergican na mleko onda to u svakom slucaju moze da bude veoma opasno.

22.08.2016
Dusan Markovic

Ti si bar imala srece po tom pitanju. Neko drugi nema takvu srecu. Neko drugi misli da ima neki mnogo tezi zdravstveni problem a da ga zapravo nema. Potrebno je da malo koriguje ishranu pa da se vec osetiti dobitak.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ja sam alergicna na mleko. Prvo mi se pocelo javljati u vidu preosetljivog stomaka. Na kraju sam kroz slucajan razgovor sa jednim lekarom ustanovila u cemu je problem.