Ako vam se nakon nekog ukusnog obroka javi mučnina, povraćanje ili opstipacija, ovi znaci vam mogu biti pokazatelji da ste alergični na neku namirnicu koju koristite u ishrani. Alergija na hranu se javlja kod preosetljivih osoba i to je imuna upala koja uzrokuje ponovljeni kontakt alergena i antitela.

Alergija na hranu – simptomi

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade dijagnostiku ALERGIJE NA HRANU

Beograd

Poliklinika Fizikus
Deligradska 27
Savski venac Pozovi

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01.04.2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija...
Pročitaj više

Gracia Medika poliklinika
Koce Popovica 7
Savski venac Pozovi

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultraz...
Pročitaj više

Holimedic
Ilije Stojadinovica 65/2, Beograd
Čukarica Pozovi

...
Pročitaj više

Pre 2 h poslednji put pozvana firma

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na uslugu dijagnostiku ALERGIJE NA HRANU

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima
15000 3890
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima AKCIJA ističe za 11d 1h 6m 49s Pročitaj više
Alergološke probe
2500 999
Alergološke probe AKCIJA ističe za 14d 4h 12m 37s Pročitaj više
Pulmološki paket - odrasli
6100 3999
Pulmološki paket - odrasli AKCIJA ističe za 14d 13h 14m 53s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (3)

Novi Sad

Lekarska ordinacija Zivanovic tim
Rumenačka 35 Pozovi

Fizijatar, fizioterapeut, savetnik za ishranu i psiholog nude rešenja za sve najčešće uzročnike bolesti i tegoba današnjeg čoveka, poput problema sa kičmom i zglobovima, gojaznosti, anksioznosti i depresije, hroničnog bola, povišenih masnoća,...
Pročitaj više

Ako vam se nakon nekog ukusnog obroka javi mučnina, povraćanje ili opstipacija, ovi znaci vam mogu biti pokazatelji da ste alergični na neku namirnicu koju koristite u ishrani. Alergija na hranu se javlja kod preosetljivih osoba i to je imuna upala koja uzrokuje ponovljeni kontakt alergena i antitela.

Alergija na hranu – simptomi

Ukoliko ste alergični na neke namirnice, reakcije mogu biti raznolike. Alergija se može ispoljiti na nekom organu, ili može biti izazavan anafilaktički šok, koji je opasan po život. Ipak, najčešće su kožne reakcije, kao što su urtikarija ili koprivnjača, angioedem, atopijski dermatitis.Simptome alergije na hranu možete doživeti i kao osećaj pečenja ili svrabeža jezika, može doći i do otoka jezika, usnica, nepca ili ždrela. Zahvaćenost disajnog sistema može da se manifestuje simptomima astme, kao i alergijskog rinitisa. Takođe, simptomi koje možete osećati u organima za varenje su grčevi, mučnina, povraćanje i dijareja.

Alergija na hranu kod dece

Deca su sklonija dobijanju alergije, pogotovo ako već imaju neku alergijsku bolest, kao što je atopijski dermatitis. Kod dece, najčešće alergijske reakcije su izazvane konzumiranjem mleka, jaja, soje i brašna. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećer i masnoće.U kravljem mleku se nalazi oko dvadesetak materija koje mogu da izazovu alergijsku reakciju. Trebalo bi da naglasimo da mlečna mast i mlečni šećer laktoza ne uzrokuju alergiju. Takođe, pasterizovanje ne smanjuje alergenost. Zanimljiva je činjenica da oko 50% osoba koje su alergične na kravlje mleko, alergične su i na kozje mleko. Ohrabrujuća je činjenica da kod oko 85% dece koja su imala alergiju na mleko, prestaje da bude alergična do treće godine života, pa nadalje mogu normalno konzumirati ovu namirnicu. Kada su jaja u pitanju, češća je alergija na belance nego na žumance. U jajetu se nalaze brojni proteini koji mogu da izazovu nastanak alergijske preosetljivosti.Što se tiče voća i povrća, alergijske reakcije na te namirnice najčešće uzrokuju kikiriki, orah, badem, jagoda i kivi. Kod odraslih ljudi, oko 90% alergijskih reakcija je izazvano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama.

Lečenje alergije

Ljudima koji su alergični na određenu vrstu hrane, preporučuje se eliminacijska dijeta, to jest, izbegavanje tih namirnica iz ishrane. Osobe sa rizikom ponovljene teške alergijske reakcije moraju pri ruci imati autoinjektor adrenalina i brzodelujući antihistaminik. Vaš lekar, pored eliminacijske dijete, preporučiće vam antihistaminike, kao i kratkotrajnu primenu kortikosteroida.

Alergija na hranu – dijagnostika

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pokazati da li ste alergični na određene namirnice. Mogu se uraditi kožni testovi, zatim odrediti nivo specifičnih IgE antitela u krvi čoveka, i treći način je provokacijski test, kada vam se prema određenom protokolu, daju namirnice za koje se sumnja da su uzrok alergije, pa se potom prati mogući nastanak alergijskih simptoma.

Test intolerancije na hranu – cena

Cene se kreću u rasponu od 2800 do 4200 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

  Iskustva i preporuke posetilaca

  Filip Milutinovic
  08.05.2017 02:08

  Ovo moze u svakom slucaju da bude i vise nego zahvalan vrsta alergije posto cete mozda da budete u prilici da adekvatno smrsate.

  Jovana Milinkovic
  24.04.2017 12:05

  Koliko je zapravo nezgodna ova vrsta alergije sve zavisi od toga na koju se hranu odnosi.

  Mihajlo Nastasovic
  11.04.2017 11:03

  ne znam samo zbog cega, ali sve veci broj ljudi pocinje da ima problema upravo sa ovom vrstom hrane.

  Lea Stankovic
  27.03.2017 11:49

  Samo je po meni veoma vazno da svaka od ove vrste alergije bude zaista nesto posebno.

  Todor Markovic
  10.03.2017 10:11

  Sto se nje tice, sigurno da je kvalitet pre ili kasnije i vise nego bitan.

  Simona Vucinic
  07.03.2017 06:35

  ov je nazalost jedna surova realnost.

  Janko Zivanovic
  21.02.2017 07:14

  Koliko mi je samo poznato, sto se ove alergije tice, moje je licno i najbolje misljenje da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo moze da bude u potpuno drugom planu.

  Marta Dencevic
  02.02.2017 01:39

  Licno mislim da je sto se ove alergije tice, veoma bitno da na vreme potrazite i pogledate sve neophodne detalje.

  Petar Jankovic
  23.01.2017 12:25

  Koliko se meni samo cini, veoma je vazno da se bas po pitanju ove alergije opredelite za kvlaitet, sve drugo je manje vazno.

  Ljubinka Sreckovic
  04.01.2017 07:54

  Moje je generalno misljenje da sto se tice ove vrste alergije, samo treba da se opredelite za kvalitet i da vise nista oko toga ne brinete.

  Ivan Stojanovic
  15.12.2016 11:28

  Ako sumnjate da ste alergicni na hranu, onda je u svakom slucaju potrebno da se oko toga posavetujete sa nekim proverenim licem i mestom.

  Nikolina Pantelic
  29.11.2016 01:13

  Licno smatram da je po pitanju alergije na hranu, ubedljivo najbolje resenje da posetite ordinaciju Lalojevic i jista ne brinete. Tamo ce vam na najbolji nacin ispitati na koju vrstu hrane ili sastojke ste alergicni.

  Jana Stankovic
  10.11.2016 02:39

  Po pitanju alergije na hranu, ubedljivo je najbolje resenje da posetite neku strucnu ordinaciju gde ce sve to kvalitetno da ispitaju.

  Biljana Brankovic
  10.11.2016 02:38

  Ukoliko sumnjate da imate problem sa alergijom na hranu, najbolje je da to dobro ispitate i da prema tome posetite ordinaciju Hrast.

  Dusan Markovic
  22.09.2016 11:50

  Ukoliko vec sumanjate da imate neku alergiju na hranu, onda je u svakom slucaju potrebno da se po ovom pitanju opredelite za analizu koja se zove intolerancija na hranu.

  Jovana Milinkovic
  19.07.2016 11:55

  Ukoliko smatrate da imate problem sa alergijom na hranu onda je u svakom slucaju najbolje da posetite nekog proverenog nutricionistu. Neka uobicajena cena pregleda kod nutricioniste je oko 50 eura.