Ako vam se nakon nekog ukusnog obroka javi mučnina, povraćanje ili opstipacija, ovi znaci vam mogu biti pokazatelji da ste alergični na neku namirnicu koju koristite u ishrani. Alergija na hranu se javlja kod preosetljivih osoba i to je imuna upala koja uzrokuje ponovljeni kontakt alergena i antitela.

Alergija na hranu – simptomi

Pročitaj više

Izaberite neku od ordinacija koje rade dijagnostiku ALERGIJE NA HRANU

Beograd

Poliklinika Fizikus
Deligradska 27
Savski venac

Nalazimo se u zgradi Gradskog centra za fizičku kulturu, »STARI DIF», Deligradska 27 Beograd. Od 01.04.2005. godine poslujemo kao specijalistička ordinacija...
Pročitaj više

Gracia Medika poliklinika
Koče Popovića 7
Savski venac

Prepustite brigu o Vašem zdravlju vrhunskom timu stručnjaka, posetite polikliniku Gracia Medika koja se nalazi u samom centru Beograda. U prijatnom ambijentu nudimo Vam konsultacije i preglede iz hirurgije, ginekologije, fizijatrije, ultrazvu...
Pročitaj više

Pre 7 h poslednji put pozvana firma
Holimedic
Ilije Stojadinovica 65/2, Beograd
Čukarica

...
Pročitaj više

AKCIJE koje mozete iskoristiti za POPUST na uslugu dijagnostiku ALERGIJE NA HRANU

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima
15000 3890
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima AKCIJA ističe za 3d 16h 9m 41s Pročitaj više
Alergološke probe
2500 999
Alergološke probe AKCIJA ističe za 8d 41m 56s Pročitaj više
Pulmološki paket - odrasli
6100 3999
Pulmološki paket - odrasli AKCIJA ističe za 8d 41m 56s Pročitaj više
Pogledajte sve kupone (+3)

Novi Sad

Lekarska ordinacija Zivanovic tim
Rumenačka 35

Fizijatar, fizioterapeut, savetnik za ishranu i psiholog nude rešenja za sve najčešće uzročnike bolesti i tegoba današnjeg čoveka, poput problema sa kičmom i zglobovima, gojaznosti, anksioznosti i depresije, hroničnog bola, povišenih masnoća,...
Pročitaj više

Pre 1 d poslednji put pozvana firma

Ako vam se nakon nekog ukusnog obroka javi mučnina, povraćanje ili opstipacija, ovi znaci vam mogu biti pokazatelji da ste alergični na neku namirnicu koju koristite u ishrani. Alergija na hranu se javlja kod preosetljivih osoba i to je imuna upala koja uzrokuje ponovljeni kontakt alergena i antitela.

Alergija na hranu – simptomi

Ukoliko ste alergični na neke namirnice, reakcije mogu biti raznolike. Alergija se može ispoljiti na nekom organu, ili može biti izazavan anafilaktički šok, koji je opasan po život. Ipak, najčešće su kožne reakcije, kao što su urtikarija ili koprivnjača, angioedem, atopijski dermatitis.Simptome alergije na hranu možete doživeti i kao osećaj pečenja ili svrabeža jezika, može doći i do otoka jezika, usnica, nepca ili ždrela. Zahvaćenost disajnog sistema može da se manifestuje simptomima astme, kao i alergijskog rinitisa. Takođe, simptomi koje možete osećati u organima za varenje su grčevi, mučnina, povraćanje i dijareja.

Alergija na hranu kod dece

Deca su sklonija dobijanju alergije, pogotovo ako već imaju neku alergijsku bolest, kao što je atopijski dermatitis. Kod dece, najčešće alergijske reakcije su izazvane konzumiranjem mleka, jaja, soje i brašna. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećer i masnoće.U kravljem mleku se nalazi oko dvadesetak materija koje mogu da izazovu alergijsku reakciju. Trebalo bi da naglasimo da mlečna mast i mlečni šećer laktoza ne uzrokuju alergiju. Takođe, pasterizovanje ne smanjuje alergenost. Zanimljiva je činjenica da oko 50% osoba koje su alergične na kravlje mleko, alergične su i na kozje mleko. Ohrabrujuća je činjenica da kod oko 85% dece koja su imala alergiju na mleko, prestaje da bude alergična do treće godine života, pa nadalje mogu normalno konzumirati ovu namirnicu. Kada su jaja u pitanju, češća je alergija na belance nego na žumance. U jajetu se nalaze brojni proteini koji mogu da izazovu nastanak alergijske preosetljivosti.Što se tiče voća i povrća, alergijske reakcije na te namirnice najčešće uzrokuju kikiriki, orah, badem, jagoda i kivi. Kod odraslih ljudi, oko 90% alergijskih reakcija je izazvano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama.

Lečenje alergije

Ljudima koji su alergični na određenu vrstu hrane, preporučuje se eliminacijska dijeta, to jest, izbegavanje tih namirnica iz ishrane. Osobe sa rizikom ponovljene teške alergijske reakcije moraju pri ruci imati autoinjektor adrenalina i brzodelujući antihistaminik. Vaš lekar, pored eliminacijske dijete, preporučiće vam antihistaminike, kao i kratkotrajnu primenu kortikosteroida.

Alergija na hranu – dijagnostika

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pokazati da li ste alergični na određene namirnice. Mogu se uraditi kožni testovi, zatim odrediti nivo specifičnih IgE antitela u krvi čoveka, i treći način je provokacijski test, kada vam se prema određenom protokolu, daju namirnice za koje se sumnja da su uzrok alergije, pa se potom prati mogući nastanak alergijskih simptoma.

Test intolerancije na hranu – cena

Cene se kreću u rasponu od 2800 do 4200 dinara.*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Ostavite komentar
Ocenite firmu