Ako vam se nakon nekog ukusnog obroka javi mučnina, povraćanje ili opstipacija, ovi znaci vam mogu biti pokazatelji da ste alergični na neku namirnicu koju koristite u ishrani. Alergija na hranu se javlja kod preosetljivih osoba i to je imuna upala koja uzrokuje ponovljeni kontakt alergena i antitela. 

Alergija na hranu – simptomi

Ukoliko ste alergični na neke namirnice, reakcije mogu biti raznolike. Alergija se može ispoljiti na nekom organu, ili može biti izazavan anafilaktički šok, koji je opasan po život. Ipak, najčešće su kožne reakcije, kao što su urtikarija ili koprivnjača, angioedem, atopijski dermatitis.

Simptome alergije na hranu možete doživeti i kao osećaj pečenja ili svrabeža jezika, može doći i do otoka jezika, usnica, nepca ili ždrela. Zahvaćenost disajnog sistema može da se manifestuje simptomima astme, kao i alergijskog rinitisa. 

Takođe, simptomi koje možete osećati u organima za varenje su grčevi, mučnina, povraćanje i dijareja. 

Alergija na hranu kod dece 

Deca su sklonija dobijanju alergije, pogotovo ako već imaju neku alergijsku bolest, kao što je atopijski dermatitis. Kod dece, najčešće alergijske reakcije su izazvane konzumiranjem mleka, jaja, soje i brašna. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećer i masnoće.

U kravljem mleku se nalazi oko dvadesetak materija koje mogu da izazovu alergijsku reakciju. Trebalo bi da naglasimo da mlečna mast i mlečni šećer laktoza ne uzrokuju alergiju. Takođe, pasterizovanje ne smanjuje alergenost. Zanimljiva je činjenica da oko 50% osoba koje su alergične na kravlje mleko, alergične su i na kozje mleko. 

Ohrabrujuća je činjenica da kod oko 85% dece koja su imala alergiju na mleko, prestaje da bude alergična do treće godine života, pa nadalje mogu normalno konzumirati ovu namirnicu. 

Kada su jaja u pitanju, češća je alergija na belance nego na žumance. U jajetu se nalaze brojni proteini koji mogu da izazovu nastanak alergijske preosetljivosti.

Što se tiče voća i povrća, alergijske reakcije na te namirnice najčešće uzrokuju kikiriki, orah, badem, jagoda i kivi. 

Kod odraslih ljudi, oko 90% alergijskih reakcija je izazvano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama. 

Lečenje alergije

Ljudima koji su alergični na određenu vrstu hrane, preporučuje se eliminacijska dijeta, to jest, izbegavanje tih namirnica iz ishrane. Osobe sa rizikom ponovljene teške alergijske reakcije moraju pri ruci imati autoinjektor adrenalina i brzodelujući antihistaminik. Vaš lekar, pored eliminacijske dijete, preporučiće vam antihistaminike, kao i kratkotrajnu primenu kortikosteroida. 

Alergija na hranu – dijagnostika

Postoji nekoliko načina koji vam mogu pokazati da li ste alergični na određene namirnice. Mogu se uraditi kožni testovi, zatim odrediti nivo specifičnih IgE antitela u krvi čoveka, i treći način je provokacijski test, kada vam se prema određenom protokolu, daju namirnice za koje se sumnja da su uzrok alergije, pa se potom prati mogući nastanak alergijskih simptoma. 

Test intolerancije na hranu – cena

Cene se kreću u rasponu od 2800 do 4200 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Dodaj novu firmu
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Alergija na hranu
Pitaj firme

Pulmološki paket - odrasli

Akcija -% 3999 Din.
Pulmološki paket za odrasle po ceni od 3.999 din samo u Pulmološkoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Alergološke probe

Akcija -% 999 Din.
Alergološke probe po ceni od 999 din samo u Pulomoškoj ordinaciji Tara MD!...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergenima

Akcija -% 3890 Din.
Alergološki testovi sa standardnim inhalacionim i nutritivnim alergijama po ceni od 3.890 din samo u poliklinici Gracia ...
AKCIJA ističe za
Preuzmi kupon

Iskustva i preporuke posetilaca

08.05.2017
Filip Milutinovic

Ovo moze u svakom slucaju da bude i vise nego zahvalan vrsta alergije posto cete mozda da budete u prilici da adekvatno smrsate.

24.04.2017
Jovana Milinkovic

Koliko je zapravo nezgodna ova vrsta alergije sve zavisi od toga na koju se hranu odnosi.

11.04.2017
Mihajlo Nastasovic

ne znam samo zbog cega, ali sve veci broj ljudi pocinje da ima problema upravo sa ovom vrstom hrane.

27.03.2017
Lea Stankovic

Samo je po meni veoma vazno da svaka od ove vrste alergije bude zaista nesto posebno.

10.03.2017
Todor Markovic

Sto se nje tice, sigurno da je kvalitet pre ili kasnije i vise nego bitan.

07.03.2017
Simona Vucinic

ov je nazalost jedna surova realnost.

21.02.2017
Janko Zivanovic

Koliko mi je samo poznato, sto se ove alergije tice, moje je licno i najbolje misljenje da se na vreme odlucite za kvalitet. Sve drugo moze da bude u potpuno drugom planu.

02.02.2017
Marta Dencevic

Licno mislim da je sto se ove alergije tice, veoma bitno da na vreme potrazite i pogledate sve neophodne detalje.

23.01.2017
Petar Jankovic

Koliko se meni samo cini, veoma je vazno da se bas po pitanju ove alergije opredelite za kvlaitet, sve drugo je manje vazno.

04.01.2017
Ljubinka Sreckovic

Moje je generalno misljenje da sto se tice ove vrste alergije, samo treba da se opredelite za kvalitet i da vise nista oko toga ne brinete.

15.12.2016
Ivan Stojanovic

Ako sumnjate da ste alergicni na hranu, onda je u svakom slucaju potrebno da se oko toga posavetujete sa nekim proverenim licem i mestom.

29.11.2016
Nikolina Pantelic

Licno smatram da je po pitanju alergije na hranu, ubedljivo najbolje resenje da posetite ordinaciju Lalojevic i jista ne brinete. Tamo ce vam na najbolji nacin ispitati na koju vrstu hrane ili sastojke ste alergicni.

10.11.2016
Jana Stankovic

Po pitanju alergije na hranu, ubedljivo je najbolje resenje da posetite neku strucnu ordinaciju gde ce sve to kvalitetno da ispitaju.

10.11.2016
Biljana Brankovic

Ukoliko sumnjate da imate problem sa alergijom na hranu, najbolje je da to dobro ispitate i da prema tome posetite ordinaciju Hrast.

22.09.2016
Dusan Markovic

Ukoliko vec sumanjate da imate neku alergiju na hranu, onda je u svakom slucaju potrebno da se po ovom pitanju opredelite za analizu koja se zove intolerancija na hranu.

19.07.2016
Jovana Milinkovic

Ukoliko smatrate da imate problem sa alergijom na hranu onda je u svakom slucaju najbolje da posetite nekog proverenog nutricionistu. Neka uobicajena cena pregleda kod nutricioniste je oko 50 eura.