Sta su to Akvarel slike? Zid na kome nema slika, ostavlja utisak hladnog prostora, nasuprot površini koja je ukrašena prelepim umetničkim delima, koja daju toplinu domu ili kancelariji, u kojima živite i radite.

Pročitaj više

Izaberite neku od galerija gde možete kupiti AKVAREL SLIKE

Beograd

Galerija Španac
Galerija Španac
Bulevar Zorana Djindjića 44 a, (pored restorana Vagon)
Novi Beograd Pozovi

Pored prodaje umetničkih slika najcenjenijih domaćih autora, Galerija slika “Španac” nudi Vam jednu sasvim novu i jedinstvenu uslugu - iznajmljivanje slika za pravna i fizička lica. Iznajmite najlepša umetnička dela za Vaše specijalne prili...
Pročitaj više

Galerija slika Vujadinović
Galerija slika Vujadinović
Djordja Stanojevića 11d, ( Naselje Belville, zgrada Jorgovan, lokal 9)
Novi Beograd Pozovi

Galerija Vujadinović se bavi prezentovanjem i prodajom dela primenjene i likovne umetnosti.Izuzetan izbor slika svih tehnika čini Galeriju Vujadinović prepoznatljivom u celom Beogradu i šire. U ponudi galerije je veliki izbor umetničke kera...
Pročitaj više

Galerija Beli Andjeo
Galerija Beli Andjeo
Sredačka 10
Vračar Pozovi

Umetničke slike koje inspirišu, pokreću maštu i sva Vaša čula, nalaze se u našoj galeriji, a veoma lako mogu postati deo Vaše svakodnevice. Dobro nam došli!...
Pročitaj više

Novi Sad

Art Silver
Art Silver
Novi Sad Pozovi

Art Silver online prodaja slika predstavlja unikatna umetnička dela kojima možete ukrasiti Vaš dom ili poslovni prostor. Nosioci postavke u najvećoj meri su ikone, ali se u ponudi nalaze i raznovrsni motivi mrtve prirode, pejzaži, cveće, ži...
Pročitaj više

Sta su to Akvarel slike? Zid na kome nema slika, ostavlja utisak hladnog prostora, nasuprot površini koja je ukrašena prelepim umetničkim delima, koja daju toplinu domu ili kancelariji, u kojima živite i radite.

Vaš izbor mogu biti pasteli, grafike, ulja na platnu, ali i akvarel slike.

Akvareli

Ako ste se nekada zapitali šta zapravo reč akvarel znači, odgovor je veoma jednostavan – aqua na latinskom jeziku znači voda, pa bi to zapravo bilo slikanje vodenim bojama.

Ukoliko malo zavirimo u istoriju, videćemo da su čak i stari Egipćani i Kinezi koristili tehnike koje nalikuju na akvarel, a tek u devetnaestom veku akvarel postaje tehnika koju poznajemo i danas.

Slikari koji koriste akvarel nazivaju se akvarelisti, i reč je zapravo o jednoj slojevitoj tehnici, od svetlog prema tamnom. Kod ovakvih slika je specifično što se jedna boja nalazi ispod druge, i iz nje providno isijava. Pri tome, podloga može biti i papir bele boje.

Takozvanim ispiranjem se razređuje boja, da bi se dobio željeni intenzitet tonova i tom prilikom se ne dodaju crna ili bela boja.

Kada pogledamo devetnaesti i dvadeseti vek, možemo izdvojiti Paul Klea, kao i Pola Sezana, koji su se ponajviše iskazivali kroz akvarel.

U savremenom dobu, akvarelisti uživaju u raznim izražajnim mogućnostima dok grade svoje delo, opčinjeni su teksturom i belinom papira, razlivanjem vodenih boja...

Kada govorimo o papiru na kome se radi tehnika o kojoj pišemo, reći ćemo da je u pitanju papir veće gramaže, gde je prva strana tutkalisana ili hrapava. Interesantan podatak glasi da se najkvalitetniji papir dobija od čistih lanenih krpa.

Pri radu, slikari vode računa da na papiru ne bude ni minalnih masnoća, jer bi se u protivnom boja mogla razlivati. Pre nego što počnu sa radom, umetnici pomalo navlaže papir i fiksiraju ga. Sve se to čini iz razloga da bi boja delovala svežije.

Još jedan zanimljiv podatak jeste da podloga stoji horizontalno, upravo zbog vodene boje. Kada umetnik želi da postigne dodatne tonove, tada mora da pomeša boje.

Prodaja akvarel slika

Ukoliko vam se naš tekst dopao, možda ste poželeli na svom zidu jednu ili više slika urađenih u ovoj tehnici.

Akvarel slike možete pronaći u galerijama, ali takođe i na internetu, na lepo osmišljenim web prezentacijama. Vaš izbor mogu biti reprodukcije poznatih svetskih akvarelista, koje se skoro ni po čemu ne razlikuju od originala. Možete da se odlučite i za originale savremenih slikara. Pogledajte umetnica dela : Prodaja slika Lazic

Umetnički akvareli

Spomenućemo da postoji klasičan akvarel, kao i moderne tehnike koje znače dosta različitih metoda. U prvom slučaju, boja se nanosi isključivo četkicama, u drugom primeru, boja se nanosi na više načina:

- finom akvarelskom četkom;

- prvo se nanese intenzivna boja na podlogu a potom se razmaže četkicom i vodom;

- razmazivanje može da se obavlja četkicom koja nije previše mokra;

- boja može da se nanosi suvom četkicom;

- moguće je raditi kombinaciju – nanošenje perom, trskom i četkom;

- tekstura se može naneti uz pomoć sunđera;

- mogu se naneti i velike količine boje na papir, a zatim se direktno mešaju pojedini tonovi...

Na kraju možemo da zaključimo da je akvarel zapravo najčešće kombinacija gvaša i crteža, i slikari na taj način postižu željene efekte.

Akvarel slike - cena:

Koliko ćete izdvojiti za akvarel sliku, zavisi da li je reč o originalnom delu ili o reprodukciji. Takođe, bitno je i ko je autor dela, pa se u tom smislu cene kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina evra i naviše.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače ispod našeg teksta.

Ostavite komentar
Ocenite tekst

    Iskustva i preporuke posetilaca

    Dusan Markovic
    29.08.2017 10:07

    Akvarel slike su nesto sto je po meni veoma vazno ali akvarel tehnika nije ni malo jednostavno i zbog toga su to ovo slike koje nikada nisu bile posebno jeftine. U Beogradu postoji dosta umetnika koje se bave izradom akvarel slika.