Ajvar

0.0 | 0 ocena
Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Ajvar
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Ajvar

Ajvar je srpski brend. Retko ko može da odoli ovom sjajnom specijalitetu, koji je na svakoj trpezi rado viđen gost.

ajvar

 

Ajvar – od čega se pravi?

Poznato je da krajem septembra i tokom čitavog oktobra, sa svih strana mirišu paprike, a to znači samo jedno – sprema se zimnica, tj. ajvar. Dakle, ajvar se pravi od izuzetno kvalitetne crvene pečene paprike. Kao takav, ajvar je veoma zdrav, prirodan, raskošnog ukusa i mirisa, a koristi se kao salata, umak, namaz, prilog, i raznim jelima daje bogatiji ukus.

Domaći ajvar

Ajvar je proizvod naše kuhinje, tj. na prostorima Balkana se tradicionalno priprema. Kada kažemo - pravi domaći ajvar – tada mislimo na ajvar koji su spremale naše bake, dakle na istu recepturu, koja se prenela sa kolena na koleno.

Pinđur

Pinđur je zapravo jedna vrsta začinjene salate. Od ajvara se razlikuje po tome što je glavni sastojak plavi patlidžan. Autentičan pinđur se priprema u drvenom avanu, i koriste se beli luk, pomenuti patlidžan, paprika, pečeni paradajz.

Ljutenica

Kada se na sto iznesu ajvar, pinđur i ljutenica, tada je veoma teško odlučiti se za jedno od ova tri sjajna specijaliteta naših krajeva. Ljutenica se priprema od različitih vrsta povrća, i kao što joj samo ime kaže, u pitanju je namaz pikantnog ukusa.

Njeni sastojci su šargarepa, patlidžan, paprika, beli i crni luk, biber, so, šećer, paradajz, biljno ulje...

Ljudi koriste ljutenicu uz meso, a ako vas neko pita u čemu je razlika između ajvara i ljutenice, odgovor je da se ljutenica sprema od paprike koja je termički neobrađena.

Inače, najčešće se priprema u Bugarskoj, a kod nas u Vranju.

Ajvar prodaja

Poznato je da je priprema ajvara izuzetno težak posao, i mnoge domaćice potroše čak par dana dok sve ne završe i ajvar ne bude spakovan u tegle. Jer, najpre treba kupiti dobru i kvalitetnu papriku, zatim je oprati, mleti, kuvati, itd, a sve to na poseban način, koji podrazumeva znanje i umeće.

ajvar cena

 

Zbog toga se sve više domaćica odlučuje da kupi gotov ajvar, koji se priprema prema tradicionalnim receptima, pa je i najvećim gurmanima teško da uoče razliku.

Ajvar cena

Za teglu ajvara potrebno je izdvojiti u proseku oko 600 dinara.

Prodaja ajvara

Da biste sebi uštedeli vreme, najbolje je kupiti gotov ajvar od proverenih proizvođača i samo uživati u ukusu i aromi. U današnje vreme, u proizvodnji sve se više pribegava starim, oprobanim recepturama, tako da dobijate autentičan proizvod, isti kao da je teglu ajvara pripremila vaša baka.

Cena ajvara

Cena ajvara zavisi od gramaže tegle, a najčešće se kreće oko 600 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate oglašivače koji se nalaze na ovoj stranici.