Vratite se na mobilnu verziju sajta
Afazija Afazija - ove logopedske ordinacije rade postavljanje dijagnoze i lecenje afazije. Saznajte sve o afaziji i kakva su iskustva dece i roditelja, kao i cene i akcije za postavljanje dijagnoze i lecenje afazije. www.navidiku.rs AfazijaAFAZIJA Beograd - kod dece, lecenje afazije cena AFAZIJA Novi Beograd - kod dece, lecenje afazije cena AFAZIJA Čukarica - kod dece, lecenje afazije cena AFAZIJA Palilula - kod dece, lecenje afazije cena AFAZIJA Rakovica - kod dece, lecenje afazije cena AFAZIJA Voždovac - kod dece, lecenje afazije cena AFAZIJA Zvezdara - kod dece, lecenje afazije cena

Afazija

Traumatske afazije danas predstavljaju skoro trećinu svih slučajeva dečije afazije. Stečena afazija je posledica povrede mozga. Pored traumatskih povreda mozga, uzročnici koji mogu da dovedu do pojave afazije su tumori, epilepsije, infekcije i cerebrovaskularna oboljenja. 
 

Dečije afazije

Šta je u stvari afazija, kakav je to poremećaj? Kod dece, to je poremećaj u razvoju govora ili gubitak već stečenih jezičkih sposobnosti, što je sve uzrokovano oštećenjem mozga. 
Navešćemo dva osnovna tipa dečijih afazija:
- Urođena ili kongenitalna afazija, 
- Stečena afazija.
Kod kongenitalne afazije, postoji specifičan poremećaj u razvoju govora i jezika, koji nastaje kao posledica lezija mozga u prenatalnom, perinatalnom ili ranom postnatalnom periodu (pre nego što govor počne da se razvija). 
Kada govorimo o stečenoj afaziji, radi se o poremećaju ili gubitku već stečenih jezičkih sposobnosti, što je sve uzrokovano cerebralnom lezijom u detinjstvu. Javlja se kod osoba kod kojih je došlo do oštećenja mozga između druge i desete godine života. 

Karakteristike afazija

Spomenimo najvažnije: redukcija spontanog govora, disfonija, deficit čitanja i pisanja, kao i spelovanja, otežana artikulacija, smanjena upotreba sadržajnih reči u spontanom govoru, kao i imenovanju pojmova, sintaksički poremećaji. Mutizam je jedan od najkarakterističnijih znakova afazije, a manifestuje se nemogućnošću ispoljavanja bilo kakvih zvukova ili nemogućnošću produkcije jezičkih simbola.

Afazija kod odraslih

Dokazano je da su šanse za oporavak znatno veće u slučajevima kada rehabilitacija počne do tri meseca posle moždanog udara, ukoliko je to uzrok pojave afazije. Pre toga, potrebno je da se testovima odredi stepen oštećenja, a potom sledi logopedski tretman. 
 
 
Koriste se reči koje za pacijenta imaju značenje, koje su najčešće u govoru i bliske su mu. 
Uzroci afazije kod odraslih su cerebrovaskularna oboljenja i poremećaji, traume i povrede mozga, tumori mozga, zapaljenska oboljenja centralnog nervnog sistema, progresivne bolesti centralnog nervnog sistema, kao što je demencija. Ipak, najčešći uzrok afazije je moždani udar. 
Kod moždanog udara, govor je najviše oštećen, a od njegove težine zavisi i stepen govorno jezičkog oštećenja. Neki pacijenti ne mogu da izgovore nijednu reč a sve razumeju, dok je kod drugih obratno. 
Gubitak stečenih sposobnosti uvek je težak i neprijatan i pogađa i pacijenta i njegovu porodicu. Za logopeda je važno da poznaje stepen oštećenja govora da bi mogao da planira tretman za svakog pacijenta ponaosob. 
Oporavak je brži ako logoped radi sa pacijentom nekoliko puta dnevno, od dvadeset do trideset minuta. I najmanji uspesi su rezultati dugotrajnog, napornog rada i velike strpljivosti.

Afazija – dijagnoza i lečenje – cena:

Potrebno je izdvojiti od 2000 do 2500 dinara, u zavisnosti da li se radi o prvom pregledu logopeda ili je u pitanju kontrolni pregled.
Za tretman logopeda u trajanju od 45 minuta, cena je od 1100 do 1600 dinara. 
*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate lekarske ordinacije ispod teksta. 

Autor:
Ako Vam se svideo tekst podržite nas:
Vaši utisci, mišljenja i pitanja na temu Afazija
Napišite komentar:
Katarina Perisic

Ponedeljak, 19.11.2018. 01:29

Ukoliko vase dete ima problem sa afazijom, ubedljivo je onda najbolejd a posetite lekasku ordinaciju Lingua Logos i bas se tamo licno uverite u kvlaitet.

Lea Stankovic

Utorak, 09.05.2017. 07:07

Koliko samo mogu da vidim, osnovni je problem u tome sto ona moze da se lepo plati.

Janko Zivanovic

Utorak, 11.04.2017. 11:51

Po meni je najvaznije samo da se ona na vreme otkrije a posle cete oko svega dalje daleko lakse da funkcionisete.

Simona Vucinic

Ponedeljak, 27.03.2017. 12:25

Sto se afazije tice, sigurno je kvalitet nesto sto je i vise nego zahtevno.

Petar Jankovic

Petak, 10.03.2017. 10:51

U svakom slucaju je afazija nesto sto puno kosta.

Marta Dencevic

Utorak, 07.03.2017. 06:57

Samo po pitanju afazaije pronadjite po mogucnostvu po nekoj preporuci neko strucno lice i nema sta dalje da brinete.

Ivan Stojanovic

Utorak, 21.02.2017. 07:57

Koliko mi je samo poznato, sto se afazije tice, zaista je potrebno da se uvek odlucite za kvalitet. Sve drugo je mnogo losije resenje.

Ljubinka Sreckovic

Četvrtak, 02.02.2017. 02:21

Koliko mi se samo cini, afazijsa je ipak nesto u sta mozete da imate puno poverenje da ga jedan iskusan terapeut moze izleciti.

Marko Petrovic

Ponedeljak, 23.01.2017. 01:13

Moje je licno misljenje da ovde treba da se odlucite za kvalitet. Sve drugo je sto se mene licno tice manje vazno.

Nikolina Pantelic

Četvrtak, 05.01.2017. 01:14

Moje licno misljenje je da sto se ovoga tice, samo treba da potrazite bas neko strucno lice.

Dusan Markovic

Četvrtak, 15.12.2016. 12:17

Po ovom pitanju sam treba da potrazite neko strucno i provereno mesto u ciji kvalitet ne treba da sumnjate. Tu pre svega mislim na nekog proverenog logopeda.

Jana Stankovic

Utorak, 29.11.2016. 01:58

Gotovo sam 100% sigurna da afazija na jedan uspesan nacin moze da se resi, ukoliko odlucite da posetite ordinaciju Linqua Losos. To je mesto u koje mozete da imate puno poverenje.

Biljana Brankovic

Ponedeljak, 14.11.2016. 07:49

Ukoliko vase dete ima problem sa afazijom, ubedljivo je onda najbolejd a posetite lekasku ordinaciju Lingua Logos i bas se tamo licno uverite u kvlaitet.