Vaša firma se ne nalazi ovde?
Zakupite neki od paketa - isplatiće Vam se
Postavi pitanje svim firmama
iz kategorije Abortus
Pitaj firme
Kontakt podaci za vašu firmu

Abortus

Svi znamo da abortus znači namerni, odnosno veštački prekid trudnoće stare do 10 nedelja a koji je urađen u medicinskoj ustanovi. Ukoliko ste trudni, a ne želite bebu iz nekih razloga, abortus će se izvršiti isključivo na vaš zahtev. Međutim, postoje i maloletničke trudnoće, odnosno, kada trudnica ima ispod 16 godina, za ovaj medicinski zahvat biće potrebna saglasnost roditelja. Ima slučajeva kada su želje maloletne devojke u suprotnosti sa željama njenih roditelja, međutim, zakonska regulativa kao ni preporuke etičkih komisija su nedorečene u ovim situacijama.

Nevesela je činjenica da je u našoj zemlji u poslednjih nekoliko godina, broj namerno prekinutih trudnoća u stalnom porastu. 

Abortus – iskustva

Za prekid trudnoće do 10 nedelja, pored saglasnosti trudnice, potreban je i pristanak ginekologa koji ovaj zahvat treba da obavi. Svaki ginekolog može odbiti da uradi intervenciju, iz različitih razloga, kao što su tehnički, etički i verski.

Po statistikama, abortus je „najpopularnija“ mera kontrole rađanja u Srbiji. Razlozi za ovu činjenicu su mnogi, a najvažniji su da je populacija loše informisana o upotrebi kontraceptivnih sredstava i drugi faktor, ekonomske prirode – jeftina cena operacije.

Ukoliko je trudnoća starija od 10 nedelja, sastavlja se komisija koja bi trebalo da odluči da li će zahvat biti izveden ili ne. Abortus se može dozvoliti u sledećim slučajevima: 

  • ukoliko postoji oboljenje koje bi moglo ozbiljno ugroziti zdravlje žene;
  • ako je do trudnoće došlo silovanjem, obljubom zloupotrebom službenog položaja ili incestom;
  • ako postoje biološko-genetski faktori koji mogu oštetiti plod – na primer, ukoliko je majka u prvom trimestru koristila citostatike i sl. 
  • postojanje socijalnih razloga – veći broj dece, vanbračna trudnoća, loše materijalno stanje.

Abortus – kako se izvodi?

Prekid trudnoće je moguće izvesti na više načina. Tradicionalni, instrumentalni, pristup dilatacije (proširenja) grlića, aspiracije konceptusa i instrumentalne revizije materice, još uvek je najzastupljeniji. 

Drugi način jeste kombinacija farmakološkog i instrumentalnog prekida trudnoće, kada se pobačaj inicira lekovima i dovršava instrumentalno. Ova metoda je prikladna za žene koje nisu rađale. Uspešnost farmakološkog prekida trudnoće se kreće oko 90% ako se obavi do 8 nedelje. 

Prekid trudnoće izvodi se u kratkotrajnoj sedoanalgeziji ili lokalnoj anesteziji. Koja vrsta anestezije će biti korištena, odlučiće trudnica, ginekolog, anesteziolog i nažalost – materijalni faktori.

Abortus – priprema:

Priprema žene za prekid trudnoće podrazumeva suzdržavanje od jela i pića u trajanju od 5 do 6 sati, brijanje, pismeni podatak o krvnoj grupi i grupi vaginalnog sekreta.

Abortus – komplikacije:

Koje će eventualne komplikacije pacijentkinja imati, zavisi od zdravstvenog stanja i starosti žene, starosti trudnoće, tehnike zahvata, anestezije... Što je trudnoća starija, mogućnost je veća da se jave određene komplikacije. Ohrabrujuće je znati da su sve komplikacije osim infekcija retke, a one se najčešće javljaju zbog zaostatka rezudalnog posteljičnog tkiva. 

Abortus – krvarenje

Obilna krvarenja posle prekida trudnoće su relativno siguran znak prisustva rezidue, perforacije, ali atonije materice, koja je izuzetno retka pojava posle prekida trudnoće do 10 nedelja. Zaostali delovi konceptusa su prilično česta komplikacija usled prekida trudnoće. Zbog tog zaostalog tkiva, žena može slabije krvariti i više od dve nedelje, a moguće je i da će se ostaci tkiva inficirati u materici. Najefikasniji način rešavanja ovog problema jeste ponovna aspiracija ili kiretaža. 

Perforacija materice, predstavlja probijanje zida ovog organa instrumentima kojima se vrši abortus. Pošto je materica jak mišić, najčešće rana zaraste sama ukoliko je površinska, a ukoliko je oštećenje veće neophodan je hirurški tretman.

Na kraju, reći ćemo da ne postoji idealno vreme kada treba prekinuti trudnoću, ali je pravilo da je prekid bolje obaviti dok je trudnoća manja. Sa starošću trudnoće, rastu i rizici, trajanje intervencije i dužina oporavka.

Abortus – cena:

Cene se kreću u rasponu od 50 do 120 evra.

 

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ginekoloske ordinacije ispod teksta.

 

Iskustva i preporuke posetilaca

06.06.2019
Miroslava Anastasijevic
Abortus je nešto što niko ne želi, pa tako nismo hteli ni mi, ali smo, sticajem raznih okolnosti, bili primorani na takav korak. Bilo nam je teško. Tražili smo ginekološke ordinacije, i odlučili se za Specijalnu ginekološku bolnicu Genesis. Stvarno možemo da kažemo da su pravi profesionalci, pre svega ljudi a tek onda lekari. Pružili su nam toplu reč, utehu i savete, koji su svima potrebni u takvim situacijama kao što je prekid trudnoće.
06.06.2019
Stevan Stojiljkovic
Millenium Medic Poliklinika nas je podržala u teškim trenucima, kada je moja supruga prolazila kroz prekid neželjene trudnoće... Nismo imali uslova za novu bebu, pa smo se odlučili na taj korak. Bilo nam je teško, ali je sve dosta lakše kada imate stručno osoblje ginekološke ordinacije koje vas kroz sve to provede na najbezbolniji način. Hvala do neba.
06.06.2019
Miroslav Jelenic
Ginekološka ordinacija Raović će mojoj supruzi i meni ostati u lepom sećanju u ne tako lepim trenucima u životu. Odlučili smo se na prekid trudnoće, pošto imamo dvoje odrasle dece i nismo u situaciji da se posvetimo maloj bebi. Ginekološke ordinacije u Beogradu su brojne, a nas dvoje predlažemo ginekološku ordinaciju Raović, jer smo bili sasvim zadovoljni znanjem, savetima, ljubaznošću... Sve pohvale i preporuke od porodice Jelenić!
06.06.2019
Darko Milovanovic
Imamo već troje dece, i zaista nismo želeli da širimo porodicu, ali se mojoj supruzi dogodila trudnoća... birali smo ginekološke ordinacije i izabrali ginekološku ordinaciju Žikić... Mogu da kažem samo reči hvale, jer imaju super odnos prema pacijentima, pristupaju ljubazno i obzirno... Cene su povoljne a lepa reč uvek svima znači, pogotovo u ovakvim trenucima. Hvala im puno!!!
06.06.2019
Marko Miljanovic
Moja supruga i ja smo prošli kroz težak period kada smo se odlučili da se prekine trudnoća, pošto nismo imali uslova za proširenje porodice. Obratili smo se ginekološkoj ordinaciji Pro Femine, i možemo da kažemo da smo sasvim zadovoljni... Postoje razne ginekološke ordinacije u Beogradu i drugim gradovima, ali mi ćemo i dalje dolaziti kod lekara iz Pro Femine, zbog toga što pružaju adekvatne savete oko preventive, kontracepcije i svega što treba mladim bračnim parovima.
06.06.2019
Julija Miscevic
Ginekološka ordinacija Palmotićeva me je iznenadila pre svega, na način kojim pristupaju svakom pacijentu, pre svega kao čoveku... od njih sam dobila korisne savete oko zaštite od neželjene trudnoće, a sam abortus je protekao u najboljem redu. Zbog toga, ako i vi birate ginekološke ordinacije kojima ćete da poklonite poverenje, izaberite Ginekološku ordinaciju Palmotićeva i sasvim sam sigurna da nećete pogrešiti.
06.06.2019
Katarina Predojevic
Ukoliko se nađete u situaciji kao što sam bila ja, da birate ginekološke ordinacije, tada izaberite ginekološku ordinaciju Mladenović. Vrlo su ljubazni, što je veoma važno, profesionalni pristup poslu imaju, i cene su prihvatljive za svakoga. Prekid trudnoće kod njih deluje mnogo lakše, jer dobijate podršku koja vam je neophodna i preko potrebna u tim trenucima.
06.06.2019
Snezana Milosavljevic
U trenucima kada se odlučuje na abortus, svakoj ženi treba podrška. Ona dolazi pre svega od porodice i prijatelja, a potrebna je i od stručnog osoblja koje će da obavi tu intervenciju. Na takvu podršku sam naišla u ordinaciji Femina, tako da je svim ženama preporučujem. Spada u ginekološke ordinacije koje imaju povoljne cene i visoku stručnost osoblja, a odlikuje ih i ljubaznost.
06.06.2019
Mirjana Vukovic
Ginekološka ordinacija Femina je ordinacija koju preporučujem svim ženama koje imaju bilo kakav ginekološki problem ili žele određene stručne savete, oko kontracepcije, ili možda hoce da obave preventivni pregled... Cene su pristupačne, osoblje ljubazno, što je od presudnog značaja kada birate ginekološke ordinacije kojima ćete pokloniti svoje poverenje.
06.06.2019
Danijela Stepanovic
Ginekološka ordinacija Beloševac spada u najbolje kod nas, i zato bih svima preporučila da se obrate njima. Meni je bio potreban prekid trudnoće, što je veoma stresno za svakoga, ali su mi oni dali podršku, profesionalnu i ljudsku, tako da sam iz svega izašla bez trauma. Ako birate ginekološke ordinacije u kojima ćete obaviti ovu intervenciju, savetujem da se obratite ginekološkoj ordinaciji Beloševac.
06.06.2019
Jovana Ristić
Abortus je uvek stresan za svaku ženu, pa je tako bio i za mene. Srećom, obratila sam se ginekološkoj ordinaciji Dr Stojančić i pružena mi je visoko kvalitetna usluga. Ako birate ginekološke ordinacije kojima ćete da ukažete poverenje, moja preporuka je za te ljude... Pre svega stručni, a onda imaju i ljudski pristup prema svakom pacijentu.
06.06.2019
Sunčica Bogojević
Pre izvesnog vremena, nažalost, bila sam u situaciji da odradim prekid trudnoce, tj. abortus... Postoje mnoge ginekoloske ordinacije, ali moj izbor je pao na ordinaciju DR Ćorac. Mogu samo da se zahvalim na profesionalnosti, ljubaznosti i svemu sto mi je pružilo stručno osoblje, a u cilju da ovaj period lakše prebrodim.
19.05.2017
Milen Jovanovic
Koliko samo mogu da vidim, problem je u tome sto abortus nije ni malo naivan, kako god da okrenete.
08.05.2017
Jovana Milinkovic
Po mnogo cemu, koliko samo mogu da vidim, za njega cene nisu ni malo naivne.
24.04.2017
Filip Milutinovic
Sto se mene licno tice, samo treba da znate da je veoma bitno sta se podrazumeva pod abortusom.
11.04.2017
Lea Stankovic
Ako je vec do ovoga doslo, ne vredi se sa tim igrati. To je naravno glavnim problem kod nas koji postoji.
27.03.2017
Mihajlo Nastasovic
Ukoliko vec zelite to da uradite onda to treba da vam uradi neko ko to ume bas kvalitetno da uradi.
24.03.2017
Simona Vucinic
Ono sto je osnovni problem je to da je svaki abortus prica za sebe.
10.03.2017
Todor Markovic
Sto se njega licno tice, kvalitet je veoma bitan, sve drugo je manje vazno.
07.03.2017
Marta Dencevic
Nisam bas sigurna ali mislim da u nasoj zemlji postoji veoma veliki broj abortusa.
20.02.2017
Janko Zivanovic
Kako god da okrenete, nije ovo trema sa kojom se treba previse igrati. Moze da bude i cisto gubljenje vremena.
02.02.2017
Ljubinka Sreckovic
Ako vec dodje do ovoga, onda u svakom slucaju treba da potrazite nekog bas velikog profesionalca.
23.01.2017
Petar Jankovic
Zaista ne mogu da shvatim zene koje to sebi urade. Meni tu nista nije normalno.
04.01.2017
Nikolina Pantelic
Ovo je sigurno za mnoge zene veoma bolna tema.
15.12.2016
Ivan Stojanovic
Aburtus je verovatno za svakoga veoma osetljivo resenje. Samo po tom pitanju treba da se opredelite za nekog strucnjaka i da dalje po tom pitanju ne brinete.
29.11.2016
Jana Stankovic
Licno smatramda kada biste se vec odlucili da posetite neko provereno mesot po pitanju abortusa, da to definitivno treba da bude ordinacija dr. Draskovic.
10.11.2016
Biljana Brankovic
Ukoliko ste vec do toga dosli, najbolje je da se posavetujete sa nekim strucnim licem kao sto je primera radi ordinacija Milanovic.
21.09.2016
Marko Petrovic
Mnogi ljudi se u danasnje vreme poprilicno igraju sa abortusom. Ukoliko je vec do toga doslo da morate da ga uradite, onda je najbolje da to uradite na nekom proverenom mestu.
19.08.2016
Dusan Markovic
Ovoj je po mom misljenju poprilicno osetljiva tema. U svakom slucaju ukoliko morate da ga uradite, onda je u svakom slucaju najbolje da ga uradite sto pre i da to bude na jednom proverenom mestu.
18.07.2016
Marina Zivkovic
Aburtus je jedna veoma osetljiva teme. U svakom slucaju je potrebno da se sve zene po tom pitanju konsultuju sa svojim ginekologom koji ce moci na najbolji nacin da ih usmeri u zeljenom pravcu.