Dodaj firmu

Medical centar Gracia

Medical centar Gracia nalazi se u Beogradu. Jedna od retkih poliklinika koja pruža sve specijalsitičke preglede na jednom mestu po pristupačnim cenama za svakog pacijenta.
Pročitaj više

Patrijarha Pavla 3, Novi Banovci
Stara Pazova

Sigurno ste culi za 4D ultrazvuk? Sasvim je sigurno da su trudnoća i rođenje bebe, jedni od najlepših trenutaka u životu svake žene. 

U današnje vreme, veliki broj klinika se trudi da period od začeća do rođenja bebe, učini najpre sigurnim, a potom lepim, uzbudljivim i zanimljivim.U tome nam, između ostalog, pomaže 4D ultrazvuk. 

Šta je 4D ultrazvuk?

Za početak, napravimo razliku između 3D i 4D ultrazvuka. Uz pomoć 3D ultrazvučnog aparata, budući roditelji mogu videti trodimenzionalnu sliku bebe. Prilikom korišćenja 4D ultrazvučnog aparata može se videti trodimenzionalni film. Na ekranu se pokazuje figura bebe koja može da se gleda iz bilo kog ugla. Spoljašnji izgled ploda se sasvim lepo vidi, i može se analizirati, ukoliko je to iz nekog razloga potrebno. 

Prednosti 3D i 4D aparata za ultrazvuk je u tome što se određeni detalji, koji lekara zanimaju, mogu snimiti, i kasnije posmatrati u tri dimenzije, a da buduća mama uopšte nije prisutna.

Mane 2D ultrazvučnog aparata – prednosti 4D

Kada pacijentkinja na 2D ultrazvučnom aparatu vidi sliku svoje bebe, najčešće ni ne može razaznati šta je šta. Naravno, može se videti bebina glavica, telo, ruke i noge, i ono za šta su roditelji posebno radoznali – pol bebe, ukoliko je ona „raspoložena“ da se lepo namesti za slikanje. Međutim, treba naglasiti da su 3D i 4D aparati preuzeli primat, zbog brojnih prednosti koje pružaju, a 2D ultrazvuk može pomoći lekarima da odrede veličinu bebe kao i gestacijsku starost trudnoće, te da bi se ustanovio eventualni problem.

4D ultrazvuk – kad se radi?

Moglo bi se reći, da je uvek pravo vreme za 4D ultrazvuk. Međutim, moguće je izdvojiti dva važna termina a to su u 12 nedelji (ovo je zapravo kontrola na Daunov sindrom), i od 20 – 22 nedelje, kada se prati anatomija ploda sa detaljnim pregledom srca.

Kako radi 4D ultrazvuk?

Princip rada je isti, kao i kod 2D i 3D ultrazvuka, odnosno, ultrazvučni talasi struje kroz stomak i eho se vraća nazad. Ono što razlikuje 4D ultrazvuk jeste da se slike skupljaju mnogo brže, i one su mnogo boljeg kvaliteta, odnosno, jasnije su. Ono što je najzanimljivije, uz pomoć 4D aparata, lekari, mame i tate, posmatraju film, a ne samo sliku, znači, vide bebu iz svih uglova i njene pokrete.

Budući roditelji svoju bebicu mogu da vide do najsitnijih detalja, što postaje sve interesatnije, u poodmakloj trudnoći, kada je fetus sve više sličan budućem novorođenčetu. Mnogi roditelji ne mogu verovati svojim očima kada na 4D ultrazvučnom aparatu vide kako se beba osmehuje, češka, sisa palac ili im maše... Slike u boji mogu da se snime na CD ili DVD.

4D ultrazvuk iskustva

Ono što je veoma važno, a pokazalo se kroz iskustvo prilikom korišćenja 3D i 4D ultazvuka, jeste da majka na ovaj način, kada jasno vidi svoju još uvek nerođenu bebu, uspostavlja poseban emotivni kontakt sa njom, odnosno, počinje više da brine i o bebi i o svom zdravlju. Ono što je lekarima bitno, jeste da se slika bebe može videti mnogo jasnije, a posebno prsti, stopala, ruke, noge lice, i sve informacije prikupljene primenom ove metode su dragocene i neophodne.

4D ultrazvuk cena

Ekspertski 4D ultrazvuk,  uz disk sa snimkom, cene se kreću u rasponu od 3000 do 8400 dinara.

*Cene su prikazane orijentaciono, za sve precizne i bliže informacije, predlažemo da kontaktirate ordinacije ispod teksta.

Pitaj sve firme
Idi na vrh strane