Petak, 20.10.2017

Magazin » Zabava » Biografije slavnih » Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle

Objavi ovaj članak na

19.11.2009 11:30 AM

pavle_tekst Rođen je 11. septembra 1914. godine kao Gojko Stojčević u slavonskom selu Kućanci. Imao je teško detinjstvo, bio je veoma bolestan u mladosti, ali je ipak doživeo da ga proglase naslednikom Svetog Save.

Od slabašnog dečaka, koji je bukvalno bio na samrti i za čije je zdravlje rodbina palila sveće, preko školovanja, monaškog života i naučnog rada, stigao je dotle da ga proglase živim svecem. Živeo je u porodici siromašnih zemljoradnika, a rodnu kuću su mu u poslednjem ratu porušili Hrvati. Kuća je minirana i srušena samo zato što se u njoj rodio srpski patrijarh.
Gimnaziju i bogoslovski fakultet završio je u Beogradu. Kada je imao samo tri godine umrli su mu roditelji, pa je Gojka odgajila tetka. Zbog toga što je bio slabašan i bolešljiv poštedela ga je teških poslova, pa mu  je omogućila da se školuje. Tokom školovanja iz veronauke je imao dvojku, a bogosloviju je upisao tek nakon uticaja rodbine. Uporedo je dve godine studirao i medicinu.

Godine 1945. otac Julijan je Gojka odveo u manastir Blagoveštenje, gde je Pavle zbog bolesti odlučio da ne može biti sveštenik. Uoči Blagovesti 1946. godine Gojko se zamonašio. Za patrijarha Srpske pravoslavne crkve izabran je 3. decembra 1990. godine. Patrijarh Pavle je uvek bio skroman, mirio je ljude i bio je protiv svih podela. Živeo je asketskim životom, sam je šio i krpio odelo i cipele. Čistio je Patrijaršiju, i sam je obavljao majstorske poslove.
Svakog  jutra, osim ako nije išao u neku drugu crkvu, služio je liturgiju u Patrijaršiji i pričešćivao se, a  uveče je bio na večernjoj službi u Sabornoj crkvi.

Veoma iscrpljen i sa teškom upalom pluća, primljen je na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu 13. novembra 2007. godine. Tu je proveo dve godine na oporavku i lečenju sve do svoje smrti -  15. novembra 2009. godine.
Povodom njegove smrti proglašena je četvorodnevna žalost u Srbiji. Kolona od pola miliona ljudi krenula je da  isprati patrijarha na poslednje putovanje. Patrijarh Pavle sahranjen je u Beogradu, u manastiru Svetog Arhangela Mihaila po njegovoj želji zapisanoj u testamentu. Patrijarh je sahranjen u manastirskom dvorištu pored patrijarha Dimitrija…

Pregled komentara (9)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 3 glasova 12345

Oznake teksta

, , , ,

Komentara (9)

 1. Milan

  ODLICNO STO STE POSTAVILI NESTO PATRIJARHU BIO JE ZAISTA JEDINSTVENA LICNOST,TAKO DOBAR I POSTEN,NEKA MU JE VECNA SLAVA I HVALA

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 2. Marijana

  Patrijarh Pavle je zaista bio oličenje poštenja i ljubavi prema Bogu i srpskom narodu.

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. JOCKO

  DA NEKA MU JE VECNA SLAVA I HVALA

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 4. Danijela

  Toliko je bio skroman i posten…Vecna mu slava…

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. Svaka mu cast.Nadam se da ce ga proglasiti svecem,jer je on to SIGURNO zasluzio.Slava mu…

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 6. glupo je bilo sta pricati o njemu…njegova dela i postupci sami govore

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 7. emilija

  on je zivi svetac neka mu je vecna slava i da nikada ne zaboravimo njegove reci

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 8. MIROSLAV

  da kako je Gospodin SRPSKI Patrijarh Pavle bio divan i skroman cenio je prave stvari

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 9. ksenija

  Vecna ti slava vasa svetosti, nasa svetost je bozije dete.

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
oktobar 2017.
P U S Č P S N
« sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031