Magazin SportExtremni sportovi Zmajarenje impesivno letenje

Zmajarenje impesivno letenje

by Administrator

zmajarenjeTo je letenje pomoću ultra lakih letelica- zmajeva, koje su našle svoje mesto u svetu vazduhoplovstva zbog svoje praktičnosti. Praktičnost se ogleda u lakoj prenosivosti letelica pa pilot više nije vezan za aerodrome, a istovremeno zbog malih brzina letenja i kontakta sa prirodom (nema kabina) doživljaj letenja je najsličniji letu ptice. Zavisno od sposobnosti pilota da iskoristi vazdušna strujanja, mogući su letovi od nekoliko sati uz postizanje visina i do 4000 metara.
Počinje se sa malim skokovima na školskom terenu uz pratnju nastavnika, a dinamika napretka svakog pojedinca najviše zavisi od njega samog. Bilo kako bilo slobodno letenje je sigurno jedan od najimpresivnijih sportova na otvorenom. Zmaj (hang-glider) je nešto starija koncepcija letelice koja se sastoji od metalne konstrukcije presvučene jedrom. Zmaj leti brzinama od 25-140 kilometara na sat u zavisnosti od vrste zmaja (školski, sportski, takmičarski), a smer kretanja se menja promenom težišta tela. Čovek je zakačen za zmaja pomoću posebnog veza u kojem se može leteti ležeći ili sedeći. Vez je opremljen spasilačkim padobranom. Zmajem se upravlja promenom težišta pa tako zmaj menja nagib i pravac leta.
Iako se zove slobodno letenje, nije u potpunosti slobodno već je potrebno poštovati određene propise iz vazduhoplovstva, odnosno piloti moraju da prođu obuku u ovlašćenoj školi, da lete sa ispravnom opremom u odgovarajućim meteorološkim uslovina. Poštujući ove osnovne principe ulazak u svet slobodnog letenja biće brži, sigurniji i doneće nam više zadovoljstva.zmajarenje1
Slobodno leteći zmaj najjednostavnija je letelica. Iako moderni zmajevi izgledaju složenije od svojih prethodnika od pre trideset godina, njihova konstrukcija se u osnovi nije bitno promenila. Raspon krila modernog zmaja je oko 10 metara, površina krila 14 do 16, a masa 27 do 37 kilograma. Tokom poletanja potrebno je na ramenima držati zmaja. To traje kratko jer čim zmaj poleti pilot ostaje da visi i ne mora više da drži težinu zmaja. Pilot se zatrči sa zmajem i već nakon nekoliko koraka je u vazduhu. Sleće se na livadu sa doskokom na noge. U toku leta stalno je potrebno, zbog upravljanja, svoju težinu prebacivati napred-nazad i levo-desno. To nije teško, ali kod dužih letova i u jačim turbulencijama može biti zamorno. Moguće je poleteti i sleteti bez vetra, kao i sa jakim vetrom. Idealna brzina vetra je između 5 i 30 kilometra na sat. Naravno, vetar olujne jačine nije preporučljiv. U samom letu jačina vetra nije bitna.

3 komentara

Slične teme

3 komentara

28.06.2010 19:08
slobodAN

JA ZELIM DA TRENIRAM TAJ SPORT ALI NEZNAM GDE DA SE PRIJAVIM I KOLIKO TO KOSTA

20.12.2011 20:08
djs

interesuje me da li se iko bavi ili ima veze sa bezmotornim zmajem i kupovinom istix?

18.12.2019 00:28
DjS

Let zmajem (bezmotornim) je jedno od najlepsih zivotnih iskustava koje moze ljudsko bice da prozivi, normalno, pod uslovom da ima „dva hrabra klikera“!
Bez sale sad, jos je veca lepota i znacaj tih trenutaka jer oni, bez sumnje, cine zdrave temelje na kojima se grade mnoge razne ideje, planovi, misljenja – individualno razlikujuci se a u isto vreme ostavljajuci stabilno na Zemlji osobu i dajuci joj realne parametre i uglove za sagledavanje svakakvih zivotnih momenata. Koliko sam prosuo slova a ni blizo nisam siguran da sam razumljiv mnogima…..

Comments are closed.