Magazin SportFormula 1 Baton nepobediv i u Monaku

Baton nepobediv i u Monaku

by Administrator

batonmonakoDženson Baton vozač ekipe Bron GP, nastavio je sa pobedama i osvojio je šestu trku u sezoni za Veliku nagradu Monaka.
Britanac je do prvog trijumfa na ulicama Monte Karla, a šestog u karijeri, došao posle perfektne vožnje tokom svih 78 krugova, ispred klupskog kolege Rubensa Barikela, dok je kao treći kroz cilj prošao Kimi Raikonen u Ferariju. Baton je sigurno startovao sa pol pozicije i vođstvo je zadržao posle prve krivine, dok se Barikelo probio na drugo mesto ispred Raikonena, Sebastijana Fetela, Mase i Rozberga. Poredak je u prvih nekoliko krugova ostao isti, ali je već od šestog kruga Brazilac uspeo da sustigne vozača Red Bula, a potom i iseče šikanu posle izlaska iz tunela. Ipak, Masa je usporio i propustio Fetela, što je iskoristio Rozberg i obišao Brazilca u borbi za peto mesto. U 13. krugu Raikonen je uspeo da se približi Barikelu u borbi za drugo mesto, pošto je Brazilac imao probleme sa pneumaticima, ali pošto nekoliko krugova nije uspevao da pretekne vozača ekipe Bron GP ekipa Ferarija je odlučila da Finca znatno ranije pozove na promenu pneumatika, već u 16. krugu. monakostazaU istom krugu zbog toga što je prerano ušao u krivinu Sent Devo, u kojoj su prethodno udes imali Buemi i Pike, Fetel je udario u zaštitnu ogradu i morao je da odustane. U narednom krugu Barikelo je otišao u boks i vratio se ispred Raikonena, a u sledećem je isto učinio i Baton i na stazu se vratio kao drugi, iza tada vodećeg Rozberga.
Masa je nekoliko puta isekao šikanu pa je dobio upozorenje od FIA da će ga kazniti ako to ponovi. Posle prolaska kroz cilj Baton se parkirao u „pit lejnu“, očigledno zaboravivši da je tradicija da u Monaku bolidi trojice najboljih budu parkirani ispred Kraljevske palate. Britanac je potom istrčao pobednički krug do Palate, upravo u gradu u kome živi, a svime prikazanim na ulicama Monte Karla pokazao je da će biti teško skinuti ga sa trona ove sezone.
Petom pobedom u sezoni Baton je povećao prednost u generalnom plasmanu i sada ima 51 bod, 16 više od Barikela, dok je Fetel treći sa 23. Kod konstrukora, Bron je ubedljiv na vrhu sa 86 bodova, Red Bul ima 42,5, a Tojota 26,5 bodova.

0 komentar

Slične teme