Base jumping

by Administrator

basejumpingBase jump ili base jumping je kao sport nastao iz padobranstva i skakanja sa fiksnih objekata. BASE je skraćenica za 4 kategorije fiksnih objekata sa kojih se moze skakati:
Building
Antenna
Span
Earth
Base jumping je nastao još u 17. veku kada je poznati francuz Luis Lenormand skočio sa Montpelje opservatorije i balona svojim padobranom. Svetski proboj ovog sporta se pravi u novim filmovima Džejmsa Bonda gde po prvi put momci skaču sa Ajfelovog tornja.
Velike svetske kompanije i države su to iskoristile kao priliku za promociju svojih zgrada i prirodnih blaga pa danas imamo takmičenja u svetskim metropolama na najvišim zgradama i mestima sveta. Onaj ko želi da se bavi ovim sportom mora da napravi minimum 200 padobranskih skokova…Prvi base jump u našoj zemlji održan je u Beogradu septembra 2007. godine, kada su Slovenac Uroš Ule i Robert Pečnik iz Zagreba, skočili uz pomoć specijalnog padobrana sa zgrade Beograđanke. Skok Roberta Pečnika bio je dosta opasan, ali na svu sreću uspešno se prizemljio na uglu ulica Masarikove i Resavske, gde ga je vetar odneo, iako je skakao u pravcu ulice Kneza Miloša. U jednom trenutku vetar ga je približio krovu garaže u Masarikovoj, ali na svu sreću sve se dobro završilo.

0 komentar

Slične teme