Magazin PutovanjeSaveti i novosti Božićna trpeza širom sveta

Božićna trpeza širom sveta

by Administrator

bozicna-trpezaSvaka zemlja je priča za sebe, parče planete koje se u mnogo čemu razlikuje od drugih, mnogobrojnih delića. Između ostalog i u načinu ishrane, te samim tim i u samoj proslavi Božićnih praznika i onoga što se tih dana nalazi na porodičnoj trpezi. Kod nas Božić ne može da prođe bez prasenceta, a kako to rade u drugim državama…

Engleska

Za Engleze, Božić nije Božić ako se tog dana na meniju ne nađe poznati Božićni puding, bogat, gust, težak i izuzetno sladak. Tradicionalno, priprema se pet nedelja pre Božića. Neki vrsni kulinari često ga pripremaju i od šest meseci do čak godinu dana pre da bi, kako kažu, sazreo i dobio na punoći ukusa. Na dan Božića, ovaj ukusni puding se preliva prethodno zapaljenim alkoholom.

Sjedinjene Američke Države

U ovoj zemlji jednako velikoj kao što je i sam jedan kontinent, Deda Mraz silazi niz odžak noseći pregršt poklona za decu koja su bila dobra tokom godine koja ostaje iza nas. A što se hrane tiče, u Beloj kući se toga dana jede takozvani Predsetnički kolač, recept star vekovima, a ovu tradiciju pokrenuo je Abraham Linkoln i sa njom se ne susrećemo ni u jednoj drugoj zemlji. Kolač sadrži jaja, puter, suvo ili kandirano voće i, ono što je najinteresantnije, latice ruža.

Na zapadu pomenute države domaćice kuće čuvaju tradiciju pripremanja Egg Nog-a, gustog, jakog pića na bazi jaja, obogaćenog rumom, vanilom ili muskantnim orahom. Piće se, u znak dobrodošlice,  priprema za goste koji tog dana dolaze u kuću i služi se u malim staklenim šoljicama.

Portugal

Portugal je država u kojoj postoji čak 365 različitih recepata za pripremanje bakalara, dakle jedan recept za svaki dan u godini. Veče pred Božić, 24. decembra, tradicija nalaže da se na trpezi nađe bakalar sa krompirom i zelenim povrćem. Takođe se priprema i takozvana Massa de filhos, tradicionalni slatkiš od testa koji se jede posle bakalara.

Dan Božića je dan kada se na trpezu iznosi meso. Najčešće je u pitanju kuvano ili u rerni pripremljeno kozje ili ćureće meso. Obrok se završava sutlijašom posutim vanilom.

Finska

U Finskoj su za Božić ribe prve na tapetu kada je hrana u pitanju: sirov losos ili belica, harenga u sosu… Međutim, ne treba izostaviti ni sir i kobasice, osnovne namirnice stanovnika Finske.

trpeza za bozicItalija

U Italiji, najtradicionalniji desert svakako je Panettone, mekani, sočni kolač posut komadićima voća (agrumi, suvo grožđe, kandirano voće). Ovaj ukusni kolačić najpre se za Božić jeo samo u Milanu, da bi se tek nekoliko godina kasnije ovaj običaj proširio na čitavu Italiju.

A vi, šta vi ukusno pripremate za Božić?

1 komentar

Slične teme

1 komentar

13.12.2013 17:43
olga

Rusija: Bozic se slavi sa bogatom trpezom. Hladno predjelo je kavijar , losos, „haringa u bundi“, „salata Olivje“ ili ti ruska salata, piroski sa mesom, kupusom, pirincem i jajima. Glavno jelo je „guska ili patka punjena kiselim jabukama i suvim sljivama“ na podvarku. Kolac je po pravilu „Sarlotka sa jabukama“ ili torta „napoleon“. Pa ko voli nek izvoli. Prijatno!!!

Comments are closed.