Subota, 28.11.2015

Magazin » Nauka » Psihologija » Kako pobediti strah

Kako pobediti strah

Objavi ovaj članak na

23.08.2010 12:01 AM

strahoviNe postoji osoba koja se nikada nije suočila sa strahom. Strah je emocija koja nastaje kad nam se u većini slučajeva nešto što je u potpunosti nestvarno čini stvarnim. Pošto strah zadaje brojne simptome koji nam onemogućavaju normalan život, moramo da naučimo kako da se prema njemu postavimo.
Strah je emocija koja nas izbacuje iz naše zone komfornosti. Upravo iz tog razloga nam strah stvara toliko jaku nelagodu dok ga iskušavamo. Da bismo mogli adekvatno da se suočimo sa strahom, bitno je da saznamo zašto nam se određeni strah pojavljuje. Kada znamo uzrok svojih strahova, tada umanjujemo njihovu vrednost odnosno slabimo ih.
U većini slučajeva sve emocije koje iskušavamo imaju psihološku osnovu, pa tako i strah. Da bismo određenu emociju mogli da nadvladamo, u ovom slučaju, potrebno je pozabaviti se psihološkim uzrocima naše reakcije.
Strah je emocija koja nas zaustavlja u našim akcijama. Ako joj dopustimo da to i učini, samo je jačamo. Umesto toga, mnogo je bolja opcija suočiti se sa strahom, dopustiti sebi da prođemo kroz njega nastavljajući da radimo ono u čemu nas isti sprečava. Kvalitet našeg života jako je duboko povezan sa emocijama koje imamo u sebi i sa kojima provodimo dane. Izbor je na nama koju emociju ćemo svakog dana odabrati kao prioritetnu. Što bolje emocionalno stojimo, to ćemo postići veće uspehe u životu. Bilo da se radi o osećaju ljubavi, entuzijazma, slobode, zadovoljstva, mira, radosti ili nekom drugom osećaju, ako smo konstantno u njemu on će nam omogućiti brže i lakše pomake. A strah je emocija koja čini upravo suprotno.strahovi1
Sve na šta smo fokusirani to raste. Ako nam je fokus sve vreme na strahovima, tada će oni postajati sve veći i jači. U protivnom, ako usmerimo svoj fokus na stvari koje u životu želimo da postignemo, strah će za nas predstavljati samo jednu malu stepenicu koju trebamo preći kako bismo došli do onoga čemu težimo. Kako ćemo doživeti određenu situaciju, zavisi od toga koliko smo vešti u upravljanju svojim fokusom i emotivnim stanjima. Uvek imamo izbor fokusirati se na ovo ili ono i biti u ovom ili onom stanju. Pitanje je samo šta odaberemo i koliko smo svesni izbora koje imamo. Svaka situacija koju proživljavamo ima svoje dobre, pozitivne i poželjne strane.
Strah nastaje pod uticajem misli koje ga probude. Kada se nađemo u situaciji koja nas zastrašuje, upravo su naše misli te koje su odgovorne za emociju straha koja usledi za nekoliko sekundi. Umesto da mislimo da će se nešto loše dogoditi, bolji je izbor da usmerimo svoj fokus na nešto pozitivnije. Na taj način ne dopuštamo strahu da nas blokira i upravljamo situacijama u kojima se nalazimo.
Upravljanje sopstvenim mislima traži dosta vežbe.
Što se više budemo trudili da probudimo našu komfornu zonu dopuštajući da prođemo kroz strahove koje imamo, to ćemo imati više vere u život i ono što nam on donosi.

Pregled komentara (296)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,20 od 46 glasova 12345

Oznake teksta

, ,

Komentara (296)

 1. antonija

  mene je rukometna lopta pogodila u lice tocnije u nos dok sam branila a prije tog sam bila izvrsna sada jos uvijek branim al me je strah da me opet nelupi kako da ga pobijedim hitno je molim vas pomoc

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 4

 2. marija

  nevalja :D :D :D

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. momak ozenjen

  imam jaki problem sa sobom dali mozete da mi pomognete i sta da radim sa sobom.imam jaki nenormalni strah u sebe nemogu sam sebe da kontrolisem kada dode u narod,drustvo,cak neznam da se normalno pitam kada pitam nekoj osobi obuzme me muka strah u kosti, muka u grudima,lupanje srca,pocnu dami se tresu vilice i usta kao kad neko hoce da place al nemoze,posle me stid da izlazim iz kuce dase druzim sa ljudima,ja bih voleo al nemogu ima nesto jace od mene da se sa svakim druzim ali me i stra i sram je nemogu sam sebe da kontrolisem tj,svoju glavu.Molim vas pomozitemi i sta da radim sa sobom,jabi najsrecni bijo da mogu ovo da prevazidem bijo bi najsrecniji.pzd

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Ne stidite se da se posavetujete sa nekim stručnim u ovoj oblasti. Posetite nekog psihologa koji će sigurno uspeti da reši vaš problem i oslobodi vas straha.

   Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 1

 4. Problem

  Kada izadjem iz kuce meni krenu suze.A kad treba da se sretnem sa nekim u meni samo strah,lupanje srca ostajem bez vazduha kuvanje u stomaku..mislim da me uhvatila panika.Jednostavno nemogu da se koncentrisem.Kako se resiti ovi problema.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 5 Thumb down 3

  • zatvorene u sopstvene stahove

   Postovani,
   svi strahovi o kojima pisete su povezani sa napadima panike ili anksioznosti. Probajte da se izborite sami ako mozete , ja nisam uspela ili potrazite pomoc strucnog lica. Prozivljavam i dalje slicne i mnogo gore senzacije u organizmu svaki dan. Puno srece i uspeha vam zelim.

   Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. akipl

  Dobar dan .ja imam problem sa nekim strahom.nesmem da ostanem sam i dame hvata panika.cak me i strah na poso da odem..bojosam lod psihologaa.kazu da mije bole jer ja izlazim ibradim i napole qa decom setam tasim sport slusam muziku setam.ali meni je svz u mislima.pa.onda nailazi panika.cak sam sve preglede uradijo sto tehnika postoji.i sve je uredu ali mene opet nesto muci.nekad se pitam sto ovo dolazi ovo je smesno.moje pitanje je kako preboznajemo da nam je bole.hvalla

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 6. RM

  Strašno se bojim pasa.Kada vidim psa strašno se prepadnem i pomislim da će me ujesti.Psi mi nekako izgledaju puno strašno.Stalno pokušavam da priđem nekom psu ali opet ne smijem.Nekad ne smijem otići do prodavnica da ne bi naišao na nekog psa.
  Šta da radim???

  Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 3

 7. caca

  kako pobediti strah kad non stop imam utisak da ce nesto lose da se desi, da ce da bude guzva i svadja, rasprava, imam utisak da predosecam negatvna desavanja , kad da mi nesto prica u glavi , …

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

 8. Marija

  Molim was pomozte imam problem sa jezikom,nekad osecam da nije moj i ispod jezika kao da se nesto luci,a najweci strah mi je kad legnem da spawam strah me je da jezik ne upadne u grlo,da li ima tu neke pomoci,ili ne.dajte mi neki sawet.

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Jedini savet koji možemo da vam damo je da se posavetujete sa lekarom. Idite njemu i uverite se da li zaista postoji nešto što treba da vas brine ili, pak, paničite bez ikakvog razloga.

   Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

Napiši komentar
novembar 2015.
P U S Č P S N
« okt    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30