Nedelja, 21.12.2014

Magazin » Nauka » Psihologija » Batine – šta rešavaju?

Batine – šta rešavaju?

Objavi ovaj članak na

4.01.2011 12:01 AM

Batine po turuBatine su nešto oko čega se poslednjih godina vode raznorazne polemike. Neki tvrde da su iz raja izašle, a drugi da one ništa ne rešavaju. Bilo kako bilo, psiholozi tvrde da ih deca ne smeju dobijati i za to obično navode čvrste razloge. Mnogi od njih čak i one “najmanje” ubrajaju u neku vrstu nasilja nad decom, s obzirom na činjenicu da ih veliki broj dece dobija zbog neuspešnog poslovnog poduhvata roditelja, svađe sa bračnim drugom, nedovoljno dobro nalakiranih noktiju i drugih samo njima znanih problema.

Sa decom treba razgovarati. Mnogo i kvalitetno razgovarati, a kazne koje će im slediti ako ne poslušaju rečeno, prema mnogm psiholozima, nikako ne treba da budu batine . Njih je najlakše primeniti, mnogo lakše nego sesti sa detetom, porazgovarati sa njim i objasniti mu zašto to što je uradilo nije lepo. Morate biti psiholog, služiti se nekada i trikovima. Vi najbolje Vaspitavanje decepoznajete svoje dete, znate kako ono razmišlja. Morate imati autoritet. Deca to mnogo više cene i više se plaše značajnog ćutanja roditelja nego lupanje po guzi.

Vaše dete namerno je razbilo čašu. Objasnili ste mu da to nije lepo i pošteno ga izgrdili. No, sledeći dan ono to ponovi. Vi ga opet izgrdite, budete ljuti na njega, ali njega to ne dotiče te i treći dan namerno lupa treću. U ovakvoj situaciji dete je zaslužilo batine, ali ne kaišem preko leđa dokle god imate snage, već samo jedan ne previše jak udarac po zadnjici. Morate imate na umu zašto udarate svoje dete. Zato što želite dobro da ga vaspitate, da ga naučite da ne može svaki dan razbijati šta god mu se nađe pred nosem, a ne zato što ste vi izrevoltirani i da mu dokazujete da ste moćniji i jači samo zato što vam se ono inati. Verujte, zna i ono samo da jeste, zato ne budite dete i mućnite glavom. Ono nije tu kako biste vi imali na kome da praznite negativnu energiju, ono samo traži put, a za nalaženje pravog mu je potrebna vaša pomoć.

Ako vam pređe u naviku da dete udarate po guzi zbog svake sitnice, imaćete problem. Njemu će tako naviknutom postati svejedno, a drugi decu tući će ako ga samo Roditeljimrko pogledaju. Onako kako se vi ponašate prema njemu, tako će se i ono postaviti u odnosu sa drugima. Dozirane batine razviće u njemu svest da treba da bude tolerantan do određene granice, a posle te granice neće mlatiti svog druga na ulici, već mu okrenuti leđa i prekinuti druženje sa njim.

U slučaju da vam dete povremeno čuvaju baka i deka ili pak dadilja, objasnite im kakav je vaš odnos sa detetom i stavite im do znanja da ga oni ne mogu tući, a da ćete vi kada se vratite sa posla sa njim porazgovarati o tom lošem postupku.

Pregled komentara (36)

Pošaljite komentar

Ocena: 4,80 od 5 glasova 12345

Komentara (36)

 1. SENSEI

  Mislim da su batine iz raja izašle. Moraju se samo koristiti pravilno i umjereno.

  Hot debate. What do you think? Thumb up 8 Thumb down 5

 2. gordana

  Hidden due to low comment rating. Click here to see.

  Poorly-rated. Like or Dislike: Thumb up 3 Thumb down 8

 3. Beograđanka7

  Slazem se sa SENSEI…nekad nije dovoljno samo podviknuti…mislim, teba izbegavati batine ali kad se mora, mora se…I naravno da mora da postoji autoritet, ko kaze da ne mora taj nije normalan!!! vrlo malo je potrebno da deca krenu pogresnim putem i vrlo rano pokazu nepostovanje…al to je greska roditelja, jer su detetu mnogo dopustili! A da, to su obicno oni roditelji koji su resavali sve samo recima, koje u tom slucaju nisu doprele do svesti deteta!

  Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 3

 4. Nutellica

  uredu je dobiti batine ali ako za to postoji dobar razlog. Ja ih dobijem za najmanju sitnicu. Na primjer ako nisam otvorila prozor. Znam da je smesno ali takvi su meni roditelji iako imam 14 godina. Tetka mi je rekla da kada sam imala samo 8 mjeseci jela sam smoki i prosula ga,a majka je ubila boga u mene. A imala sam samo 8 mjeseci. E tako nesto nije u redu..

  Hot debate. What do you think? Thumb up 7 Thumb down 4

 5. roditelj

  oo,,nutellice:(( to svakako nije u redu..Nikako. U potpunosti se slazen sa ovin tekston ovdi. U americi se sada kaznjava kada tucete dicu. Ja san tolerantna do odredjene granice. Mislin,svako ima svoje granice. Ma necu ja govorit niti nekoga ucit, tome sluuzi tekst hehe :D nemojte mi zamirit na ovakvon pravopisu, ja san iz splita. Valjda cete razumit :) )

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 1

 6. deki

  molio bi nekog dami odgovori neki roditelj

  Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 0

 7. Nultaa

  Ja sam dobijala batina ihaha.. Kad se samo sjetim.. :P Tata me je tukao sa sibom i kaisem. Sve su mi modrice ostajale. Jednom me je mama dobro izlemala po dupetu. Svezala mi ruke za krevet, skinula mi hlace i iz sve snage me tukla sibom 15 minuta. Nisam mogla da sjedim na guzi 5 dana :/

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

  • dina

   I ja sam dobivala batine šibom od vrbe,koju sam morala sama ubrati.Morala je biti dugačka,savitljiva i tanka.Uh kako sam bila išibana po goloj guzici sve pruge su mi ostale

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 1

 8. lana

  mene tuku kad ne obrisem prasinu , kad ne svezem kosu i to mama sibom od glave do pete a ja moram bit gola a tata kaisem,najgore mi je kad sam za moj rodendan obukla novu majcu amojoj mami se nije svidjelo pa sam morala da se gola skinem da me istuce i onako sva isibana i uplakana otisla na rodendan

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

  • dina

   Ja sam dobivala samo po goloj guzici ali jako dok vrbina šiba ne pukne.A lana kakvu je mama šibu koristila s kojeg drveta?

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

   • lana

    vrbinu sibu. ispred zgrade imamo vrbu, tako da me mama svaki put kad “zaribam” posalje da sama uberem sibu kojom cu dobit batine. kad joi donesem sibu odvede me u sobu, naredi mi da skinem hlace, legnem potrbuske na krevet i oplete sibom po goloj guzici. siba boli ko sam vrag, a jedino sta za vrijeme batina uspijem izustit kroz suze je ono klasicno u takvim prilikama: “Nemoj mama, nemoj molim, necu nikad vise, izvini…” poslije batina me posalje na sat vremena u kut da se ohladim i razmislim o tome zasto sam dobila batine, a nakon kuta slijedi dugo citanje bukvice. inace me nakon porcije sibe guzica toliko boli da tjedan dana ne mogu sjedit na njoj.

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 11 Thumb down 0

   • Biljana

    Ovo je pitanje za Nutellicu, Nultaau, lanu i dinu:
    Prut je valjda najčešće vaspitno sredstvo koje roditelji koriste.
    Pa koja devojčica nije imala prilike da se “dobro upozna” sa prutevima na goloj koži svoje zadnjice…?
    I, naravno, za kažnjavanje prutem, gaćice moraju da idu dole, jer bi prut mogao da ih ošteti, pocepa…
    A lepo je da moraš sama da ubereš prut kojim ćeš dobijati, da malo “razmišljaš” o tome kako će ti skoro biti, da malo i strepiš…
    Mislim da je taj vrbov prut dosta često, prut od žutilovke i slični, jer su žilavi a savitljivi…

    Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

    • dina

     zutilovku nisam isprobala,nego vrbu,drijen,ljesku.Vrba i drijen su najgori jer nikako da puknu,a mene je mama mlatila dok ne pukne prut.Ja sam morala skidati gačice da me što više guzica pece,a ne da ne unisti gacice.al mislim da batine s rukom su puno manje bolne nego žilavom šibom(prutem)

     Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

     • Bruna

      Dina, nekoliko pitanja ako može…
      Nakon koliko minuta bi šiba obično pukla? Odnosno koliko su trajale mamine batine prije nego šiba pukne?
      U kojem položaju si dobivala batine? Bi li te mama prebacila preko koljena ili si morala leći na krevet? Ili si ih možda onako s nogu dobivala?
      Jesi mogla sjedit na guzici odmah nakon batina?

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

    • lana

     Među šibama, vrbina definitivno najviše boli. O tome kakav efekt postiže dovoljno sam rekla time da kad njom od mame dobijem porciju batina idućih 7 dana ne mogu normalno sjediti na guzici. Toliko me poslije batina boli guzica da kad dođe vrijeme doručka, ručka i večere mamu kroz tih nekoliko dana molim da jedem stojećki.

     Biljana, da, sama ta “procedura” odlaska po šibu, kad me mama pošalje u dvorište da je uberem, zna biti gora i od samih batina. Koljena od straha klecaju, znaš šta ti slijedi, ali naredbu svejedno bez pogovora izvršiš, mami doneseš šibu i čekaš batine. Jer ne poslušaš li je dobiješ duplu porciju… Barem je kod mene tako. Jednom sam oklijevala s odlaskom po šibu, pa me mama “požurila” njenim debelim kožnim kaišom, a zatim sam batine dobila i šibom koju sam u međuvremenu donijela. Kako to više nisam htjela iskusiti, ubuduće sam šibu brala odmah kad bi mi mama to rekla. Ali što je je, ta odgojna metoda kad sam moraš ići ubrati šibu kojom ćeš dobiti batine je strašno efikasna, tako da nikad nisam 2 puta brala šibu zbog iste stvari.

     I slažem se s Dinom, gaćice moram skinuti kako bi batine što više pekle/boljele, a ne iz razloga da se gaćice ne oštete. Nije moju mamu briga hoće li se gaćice oštetiti ili ne, njoj je kad već dođe do batina jedino važno da ja narednih nekoliko dana ne mogu sjediti na guzici kako bih bolje memorirala batinama naučenu lekciju. A do tog cilja se lakše dolazi ako dobijem batine po goloj guzici, nego preko gaćica koje bi makar djelomično amortizirale efekt šibe.

     Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 5 Thumb down 1

     • dina

      odg.za brunu.šiba ni nije pukla nego se je skratila i ogulila i postala neupotrebljiva nakon nekih 15 min dobrog šibanja.morala sam se leči gola na krevet i malo naprčiti guzicu.poslije batina nisam mogla sjedeti oko tjedan dana.I da lana procedura pripremanja šibe je jeziva.uzmes skare hodas do vrbe gledas da odrežes najbolju šibu,da se ne vračaš dvaput ,pa otkineš šibu očistiš je od lišča i šibaš kroz zrak da vidiš dal dobro fijuče(a vrbine šibe itekako fijuču tako da ti se tokom batina fijuci šibe zarežu u pamčenje)

      Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

     • strogi roditelj

      Pozdrav Lana,
      Vidim da su sećanja još uvek sveža. Koliko imaš godina i da li se slažeš da kažnjavanje prutom treba da bude i do 18godina? Moja susetka je šibana i do 20-te od strane majke (nikada od oca). Ja se iskreno ne slažem do ove mere sa fizičkim kažnjavanjem iako sam prilično strog. Ovakvo kažnjavanje može kasnije da se odrazi na psihu u životu, može da stvori mazohistička osećanja.

      Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 1

     • sofija

      e tako sam ja jednom donela neki suvi prut koji je pukao posle prvog udarca,pa me poveo da mi pokaze kako se bira siba naravno vrbina,pa je za avaki slucaj poneo dve i polomio ih na meni,mislite da sam smela neto da kazem kad je uzeo dve a jedva sam se dovukla do kuce,jos na vratima me je skinuo i do sobe sibao po nogama sva sam jadna poskakivala po pola metra kad osine,a kad smo usli u sobu aj preko stolice,e tad ni u skolu nisam isla dva dana nisam mogla ni da lezim ni da sedim ,tako da i dan dans sibu biram veoma pazljivo i isprobam je kako fijuce,

      Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 0

 9. Biljana

  Ja sam telesno vaspitavana još od kad sam bila mala devojčica.
  Najčešće me je kažnjavala majka.
  Kada bi bila nevaljala, neposlušna, ili ne bi uradila nešto kako treba, ona bi mi rekla da treba da budem kažnjena.
  Kažnjavanje je obicno bilo uveče, pred spavanje, u mojoj sobi.
  Ja treba da sačekam da majka dođe da bi me…
  Onda majka uđe, zatvori vrata.
  Ponovo mi kaže šta sam bila nevaljala, i da treba da budem kažnjena.
  Ja treba da razumem zašto ću biti kažnjena, i da se saglasim da treba da dobijem.
  Onda treba da skinem donji veš i da se prebacim majci preko kolena.
  Ona bi me pljeskala polako, dugo, jako…
  Pljeskala bi me sve dok mi cela zadnjica ne bi bila skroz crvena.
  Ja bi često zaplakala, pustila bi suzice, ali bi ona nastavila da me pljeska, valjda onoliko koliko ona misli da treba.
  Kada bi završila, ja sam mogla da se podignem.
  Trebalo je uvek da ponovo kažem da sam bila zaslžila, i da se zahvalim majci što me je…

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 6 Thumb down 0

  • lc

   Biljana, koliko shvaćam mama te rukom pljeskala. Nisi dobijala batine kaišom i šibom? A što se načina kažnjavanja tiče, mene moja mama nema običaj prebaciti preko koljena. Ja nakon što skinem hlače moram potrbuške leći na krevet, a zatim nema mrdanja dok mi mama šibom ne “ofarba” guzicu u crvenu boju.

   Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 4 Thumb down 0

 10. lana

  Ne znam samo znam da je uzas peklo

  Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 2

 11. jedna mama

  Sta resavaju? Resavaju neposluh, tvrdoglavost i bezobrazluk ako roditelj ispravno oceni kad, kako i u kojoj meri ih primeniti. Imam 2 cerke (10 i 8 godina), odnos nam je kvalitetan, mnogo s njima razgovaram, daleko od toga da ih lemam za svaku sitnicu iako priznajem da sam vrlo stroga mama, ali obe moje ćerke savrseno dobro znaju da cu se u onim situacijima kad stvarno prekardase pobrinuti da im dupe skupo plati uradjeni nestasluk. Tada uzmem kais i lemam ih dobrih 10-ak minuta dok ne budem sigurna da su naucile lekciju. Nekoliko dana posle batina ne mogu sediti na dupetu, ali zato je transformacija u ponasanju i vise nego primetna.

  Well-loved. Like or Dislike: Thumb up 7 Thumb down 0

  • Elma

   ja se slazem sa tobom i tvojim stavovima :)

   Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

 12. dragan

  Pitanje za jednu mamu:da li su i tebe tako tukli kada si bila mala?Pitanje za lanu,Biljanu i Dinu:Mozete li mi dati vas email.jer bi htii da saznam nesto vise o vasem kaznjavanju.

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 13. Selma

  Stanite ljudi to je vama sve kao normalno,majke djecu sibaju po 15 min i sve ok.Ma sta god da dijete uradi ne zasluzuje sibanje pa ne odgajate djecu u logoru,ja imam kcer i naravno da je nestasna ali Boze moj da je nemam ne bih htjela da zivim vise.I kada nesto lose uradi pricam snjom da to nije bilo lijepo,objasnim joj i posaljem u sobu 10 min i vjerujte mi nikada vise to ne ponovi.Mislim puno se vise postogne sa razgovorom i kaznama,zabranama nego fizickim nasiljem,mame su jace od svoje djece naravno ali zar mi nismo tu da ih stitimo a ne da im mi nanosimo bol.Zivimo u takvom svijetu da ce nazalost mnogo bola upoznati,ali vidim neke majke zele da one prve pokazu djeci za taj bol.Jadno:(Zamislite da vam sutra neko(ne daj Boze)siluje,otme,ubije dijete koje se do jucer tukli pa zar bi mogle da zivite stim da ste im vi prve njihove majke ucinile zivot nemogucim.Realno one koje tuku svoju djecu ne zasluzuju najveci dar od Boga,a to je biti majka..Zao mi je sve te zlostavljane djece:((

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 1

 14. spankee

  Imam pitanje za sve koji su dobijali batine… Do koje dobi, tj do koliko godina ste dobijali batine?

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 15. spankee

  Ja nisam nikada dobio batine na takav nacin…mada bi voleo to da probam :)

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 2

 16. deckobg

  batine su po meni korisne …. i ako sama ih sam dobijao… kad pogresim moram da ueberm dve sibe a ako to ne bude dovoljno tu je kozni kais… posle toga moram da objasnim u cemu sam pogresio i zasto sam dobio po guzi

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 17. SpankerBG

  Na raport! Pa da vidimo da li ces se sprdati s ozbiljnom temom i ubuduce!

  Ocena komentara: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. sofija

  ne znam zbog cega bi neko smatrao da su deca koja su tucena kaisem ili sibom zlostavljana,ja dobijam batine i dan dansa naravno kad nesto debelonapravim,ali ne bunim se (ili cak ne smem vise ni sama ne znam)znam da sam kriva,odem po sibu,dolazak kuci je malo sporiji zbog nogu koje se tresu ali sta je tu je izdrzim to muski,brojim na glas a placem u sebi jer na daj boze da pustim glasa,gajtan mi ne gine e ljudi moji to su batine,menjala bi jenom nedeljno batine sibom za nijednom kablom,ko nije osetio ne zna o cemu pricam.meni je iskreno gore cekanje u sobi lezeci na krevetu sa sibom nego bilo sta.onda tata udje kaze koliko udaraca sam zasluzila i krece,desavalo se ako je bas besan da siba pukne nakon 15ak udaraca e ona oblacenje pa po novu,tada mi doje da pobegnem ali gde cu,isplacem se malo u sumici nazad.ali ne smatram da sam zlostavljana napravila sam gresku za koju placam i i sta sad,sto kaze moj tata dupe dusu nema.volela bih da cujem jos neko iskustvo a tesi me sto sad znam da nisma jedina

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 1

  • dina

   naravno da nisi jedina ja isto dobivam “prave” batine šibom vrbinom (makar imam šesnaest godina):batine dobivam od mame šibu moram ubrati sama a nedaj bože da uberm šibu koja nije dugačka žilava i ne fijuče tad se ova “loša” šiba lomi na mojoj goloj guzici i moram ici u potragu za novom”dobrom”šibom;ali uglavnom dok vec idem po šibu pazim da uberem najbolju vrbinu šibu što znači uberem par šiba očistim ih od lisca i isprobam koja najbole fijuce:gajtan fala bogu nisam isprobala(barem ne za sad)

   Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

   • sofija

    ja imam 17 godina i znaci razumemo se u potpunosti,a reci mi da li pricas sa drugaricama o tome i kako leti kad ti ostnu tragovi a treba nositi kratki,sorc ili suknjice

    Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 1

    • dina

     pa pricam sa drugaricama o tome pogotovo onima ko dobiva batine,a pogotovo poslije roditeljskoga prepricavamo “dozivljaje”.
     Leti nosim kratko ali mama me tuce po…,a malo samo ostane na nogama pruge od šibe dok se pomeram pa šiba zahvati malo noge ili donji dio leđa,al svi znaju da dobivam batine,pogotovo komšije me vide da berem šibu.
     uglavnom ne sramim se malo masnica,pa nek se vide…
     Bilo bi dobro kad bi napisala neki mail pa da mozemo oko toga popricati…pozzz

     Ocena komentara: Thumb up 1 Thumb down 0

     • imilic

      Evo mail ako je neko zainteresovan da razmenimo mišljenja i iskustva temu batina.

      imilic98@gmail.com

      Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 19. Elma

  Ne nisi jedina naravno hahah :) ako imas neki e-mail,pa da se cujemo :) pozzzzz

  Ocena komentara: Thumb up 2 Thumb down 0

 20. tomislav

  Da podijelim svoju pricu mene mama tuce također i to uglavnom zbog ocjena… Najcesce rukom po goloj guzici , ili ako nesto jako zabrljam koprivama .. Natjera me u moju sobu i idemo skidanje do gola i raspali rukama… A kad odbivam koprivama e to je pravi show guza žari i peče a nesmijem se primit za nju ili stavit ruku odozada jer bi dobio jos jace. Nakon koprive guza se crveni ko paprika nekad znam dva sata nakon batina tusirat je hladnom vodom. A najgori dio od svega mi nisu batine…. Nego skidanje gacica neugodno je …. Jedanput kad sam rekao mami da ne zelim da me skida… Samo me pogledala opalila samar i svukla me na silu sama… Netrebam ni govorit da sam tad prvi put osjetio 4 snopa koprive na pola sata .

  Ocena komentara: Thumb up 3 Thumb down 0

Napiši komentar


decembar 2014.
P U S Č P S N
« nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031