Subota, 21.04.2018

Magazin » Life style » Zdravlje » Paradentoza – sprečite je na vreme

Paradentoza – sprečite je na vreme

Objavi ovaj članak na

11.03.2011 8:23 AM

karijesParadentoza je upalni proces koji zahvata zubno meso i, u većini slučajeva, nastaje kao rezultat kamenca na zubima. Ovaj krajnje neprijatan problem počinje krvarenjem desni, neprijatnim zadahom, a neretko se završava gubitkom svih zuba. S obzirom da je teško da postoje oni kojima je do toga stalo, paradentoza se mora (i može) sprečiti.

Kod nekih ljudi paradentoza napreduje brže nego kod drugih, a među glavnim krivcima nalaze se pušenje, dijabetes, alkoholizam. Kardiovaskularna oboljenja takođe mogu da pospeše njen nastanak i munjeviti razvitak, a tu je i nezaobilazni genetski faktor.

Oralna higijena je uslov za sprečavanje nastanka ovog problema. Redovne posete stomatologu su takođe su vrlo važne kako biste izbegli da paradentoza i vama napravi neprilike po ustima. Ako niste u prilici da operete zube nakon svakog obroka, onda to obavezno učinite ujutru i uveče, kada ste sigurno kod kuće. Stomatološka ordinacija trebalo bi da vam bude stanica makar jednom u dva meseca.

Zdravlje na trpezi

Ishrana kao i u svemu ostalom i ovde igra veoma važnu ulogu. Hleb koji jedete trebalo bi da bude od integralnog brašna, koje je inače zdravije nego obično. Takođe, riba se mora naći na meniju makar jednom nedeljno i bilo bi poželjno da je kuvana. O svežem voću i povrću i da ne govorimo, ono je neophodno, a na listi preporučljivih namirnica su i svi mlečni proizvodi.

Kao što se može zaključiti, ishrana treba da bude raznovrsna. Tako se u telu stvara balans, pa je samim tim mnogo manja verovatnoća da ćete oboleti od paradentoze.kamenac na zubima

Oralna higijena

Osim što ćete redovno prati zube adekvatnom četkicom i pastom, prostor između zuba morate čistiti zubnim koncem bar jednom dnevno. Ima ga u svim apotekama, parfimerijama, a neki su čak namenjeni specijalno osetljivim desnima. Ako niste vešti u čišćenju koncem, neka vam stomatolog objasni kako to pravilno da uradite, kako ne biste napravili još veći problem guranjem ostataka hrane u meso.

Što se tiče tečnosti za ispiranje usne šupljine, one se takođe preporučuju u svakodnevnoj upotrebi kako biste sačuvali svoje zube i desni. Međutim, važno je znati da postoje dve vrste tečnosti: sa fluorom i bez njega. One koje nemaju fluor samo osvežavaju dah, dok one obogaćene njime sprečavaju pojavu karijesa stvarajući oko zuba zaštitni sloj.

I možda na prvi pogled izgleda kao da ćete imati puno posla, ali ćete nakon samo 2-3 prakse shvatiti da vam ovaj „posao“ ne oduzima mogo vremena, a ipak daje fantastične rezultate.

Pregled komentara (1)

Pošaljite komentar

Ocena: 5,00 od 1 glasova 12345

Komentari (1)

  1. jelena vojnovic

    Samo sto nije parAdEntoza nego parOdOntoza.
    Jeste da je zub dens,dentis,ali ovde se radi o potpornim strukturama zuba,a to je parodoncijum.
    Ova greska je bas cesta,a jasno je i kako je nastala.

    Ocena komentara: Thumb up 4 Thumb down 1

Napiši komentar
april 2018.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30