Nedelja, 22.04.2018

Magazin » Life style » Zdravlje » Alergija na sunce – pripremite se na vreme

Alergija na sunce – pripremite se na vreme

Objavi ovaj članak na

14.04.2011 11:32 AM

alergija na sunceAlergija na sunce i nije tako redak problem, naročito kod ljudi svetlije puti. Manifestuje se ospicama po čitavom telu, crvenilom i gotovo nepodnošljivim svrabom. To, dakako, otežava čitavo leto: nema sunčanja, plaže, dugog brčkanja u moru… Toliko naizgled izgubljenih prednosti skoro svima omiljenog godišnjeg doba. Međutim, alergija na sunce ipak ne mora značiti da sve tople dane morate provesti zaključani u kući ne pomolivši iz nje svoj radoznali nos.

Tipovi alergija na sunce

Postoji nekoliko vrsta alergija na sunce , ali ona sa kojom se najčešće susrećemo je primarni tip fotodermatoze, njen najpoznatiji oblik polimorfnih erupcija. U ovom slučaju, alergija na sunce kreće da se ispoljava crvenim osipom već nakon nekoliko sati sunčanja bez prethodne pripreme i izlaganja jakim zracima.

Ono što se može nazvati srećom u nesreći jeste da crvenilo nestaje vrlo brzo ako shvatite da ste alergični i povučete se na vreme. U najvećem broju slučajeva nestane već tokom noći, dok je onim osetljivijim potrebno i do nekoliko dana.

Drugi, ali na svu sreću ređi tip alergija na sunce je solarna urtikarija. U ovom slučaju nema samo osipa, već i “rana” koje najviše podsećaju na opekotine. Osim nepodnošljivog svraba koji nikako ne možete da ublažite javlja se i blag bol delova koje ste iščešali.

Solarna urtikarija, za razliku od prvo pomenutog tipa, javlja se već samo nakon nekoliko ne sati, već minuta provedenih na suncu. Nažalost, može se dogoditi da ovakva alergija na sunce postane permanentan problem, te stoga strogo treba voditi računa. Čim primetite i najmanje promene na koži, ne čekajte previše da biste posetili svog dermatologa.

Priprema u rano proleće

Ako već znate da svakog leta imate problem saalergijske reakcije na sunce alergijom, počnite svoju kožu da pripremate čim grane proleće. Šetajte po suncu, ako je toplije možete se i sunčati, a pored toga vrlo je važno da konzumirate namirnice i napitke koji sadrže kalcijum i vitamin C. Jedite dosta šargarepe, po mogućstvu sveže, a ako je i ne volite nešto naročito, onda u apoteci kupite kapsule beta-karotena.

Svakako, ne zaboravite da se opremite kvalitetnim kremama za sunčanje za visokim zaštitnim faktorom od UV zračenja kako biste sačuvali svoju kožu ne samo od neželjenih alergijskih reakcija, već i u svakom drugom pogledu.

Pregled komentara (0)

Pošaljite komentar

Ocena: 0,00 od 0 glasova 12345

Napiši komentar
april 2018.
P U S Č P S N
« mar    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30